PNL contestă la CCR votul privind majorările salariale ale PSD: „PSD fură, minte şi adoptă legi prin fraudă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii PNL au sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea Legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului care majorează salariile cu 14% în Educaţie şi în Sănătate.

„PNL nu poate ignora faptul că votul exprimat în plenul Camerei Deputaţilor nu a fost dat în conformitate cu prevederile regulamentare şi că încalcă jurisprudenţa constituţională, fiind, astfel, identificate trei elemente de neconstituţionalitate“, se arată într-un comunicat de presă al PNL. 

În primul rând, liberalii contestă legalitatea adoptării Legii. „Legalitatea desfăşurării şedinţei plenului Camerei Deputaţilor din data de 7 noiembrie 2016. Astfel, în ciuda prevederilor constituţionale prevăzute la art. 67 şi a celor regulamentare de la art. 111 care prevăd explicit că, atât şedinţele consacrate dezbaterilor, cât şi cele în care se desfăşoară votul final trebuie să respecte condiţia obligatorie a existenţei cvorumului legal de şedinţă, adică ”în prezenţa majorităţii membrilor” Camerei Deputaţilor, lucrările Camerei Deputaţilor au fost deschise în mod ilegal, la fel cum s-a desfăşurat şi şedinţa de vot final. Potrivit actualei structuri a Camerei Deputaţilor, cvorumul legal de şedinţă este de 177 de deputaţi, condiţie care nu a fost întrunită nici la deschiderea şedinţei de dezbateri (cităm din declaraţia Preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Florin Iordache: ”din totalul celor 353 de deputaţi, şi-au înregistrat prezenţa 152 de deputaţi”), nici la începutul şedinţei de vot final, conform înregistrărilor video captate de sistemul audio-video propriu al Camerei Deputaţilor“, precizează liberalii. 

PNL îi acuză pe social-democraţi de fraudarea votului. „PNL consideră că actele normative dezbătute şi votate în şedinţa din data de 7 noiembrie 2016, au fost în mod ilegal declarate adoptate, prin încălcarea dispoziţiilor constituţionale şi regulamentare. PSD fură, minte şi adoptă legi prin fraudă! Nu se poate invoca niciun motiv rezonabil pentru a încalca legea şi a frauda votul chiar în Parlamentul României, care ar trebui să fie forul democratic autentic. Şedinţa de plen de luni ne-a arătat un PSD mincinos, arogant şi hoţ, care revine la vechile sale metehne, situându-se din nou deasupra legii. Considerăm că asemenea acte care eludează legalitatea statului democratic nu trebuie tolerate şi nu pot rămâne ignorate. Păstrăm şi construim o Românie legală, cu responsabilitate!“, mai arată PNL. 

PNL a mai găsit alte două elemente cu potenţial de neconstituţionalitate. „Încălcarea principiului bicameralismului consacrat prin jurisprudenţa constituţională, în sensul că amendamentele adoptate la Camera Deputaţilor modifică conţinutul reglementării şi generează o configuraţie semnificativ deosebită a actului normativ faţă de forma adoptată în Senatul României. Încălcarea art. 69 alin.(2) din Regulamentul Camerei Deputaţilor conform căruia un raport adoptat de o Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor trebuie distribuit la caseta electronică a deputatului cu cel puţin 5 zile înainte de dezbaterea acestuia în plenul Camerei Deputaţilor“, mai arată PNL. 

Conducerea Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, solicitarea grupului PNL privind reluarea votului asupra legii prevede majorări salariale în medie de 15% pentru cei din Sănătate şi Învăţământ, după ce liberalii au susţinut că la acest vot nu a fost cvorum de şedinţă. Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a anunţat că liberalii vor depune plângere penală împotriva lui Florin Iordache şi a secretarilor de şedinţă.

Sesizarea Guvernului

Şi Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la majorările de salarii din sănătate şi educaţie, propuse şi adoptate de social-democraţi în pragul campaniei electorale, considerându-le măsuri populiste menite să pună orice viitor guvern în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare. Premierul spune că nu a avut loc o dezbatere reală şi transparentă a amendamentelor ce prevedeau majorările salariale. Mai mult, susţine Cioloş, legislaţia prevede că este nevoie de un punct de vedere al Guvernului, care ar fi putut să ofere calcule precise legate de impact, indiferent de votul ulterior al Parlamentului.

Reprezentanţii Ministerului Muncii, atât ministrul Dragoş Pîslaru, cât şi secretarul de stat Iolanda Stăniloiu, au participat la toate dezbaterile din comisiile parlamentare, însă dialogul cu deputaţii a fost unul al surzilor. Un al doilea argument al premierului Cioloş a fost nerespectarea Legii responsabilităţii fiscal-bugetare. Un al treilea argument adus de premierul Dacian Cioloş în sesizarea CCR cu privire la majorarea salariilor în sănătate şi educaţie este nerespectarea principiului bicameralismului. 



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite