UPDATE PNL refuză chemarea premierului la consultări. Ponta se declară insultat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu FOTO Sever Gheorghe
Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu FOTO Sever Gheorghe

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, luni, că PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice, în contextul crizei generate de explozia francului elveţian. La scurt timp, premierul Victor Ponta a reacţionat, pe contul său de Twitter, a arătat că este de acord cu ideea şi le-a cerut liberalilor dezbateri politice.

UPDATE Premierul Victor Ponta s-a declarat insultat, pe Twitter, de reacţia Alinei Gorghiu.

„Am propus dialog cu Opoziţia pe 5 teme politice esenţiale pt toţi românii. Răspunsul Dnei Gorghiu: insulte, scandal şi in rest NIMIC! Păcat“, a scris Ponta.

UPDATE Alina Gorghiu i-a replicat premierului Ponta şi i-a transmis că "nu poate fi şi preşedinte de partid şi mediator şi prim-ministru şi deputat". Totodată, ea a opinat că Victor Ponta se substituie Parlamentului şi Preşedinţiei prin propunerile pe care le face .

"Constatăm că dl Ponta vrea să fie şi Preşedinte şi supralegiuitor, dar nu poate fi premier, singura funcţie pe care o ocupă, în acest moment. Construcţia autostrăzilor este un atribut al Executivului. Adevăratul motiv pentru care dl Ponta doreşte să se consulte cu opoziţia, în privinţa autostrăzilor, este să facă PNL complice la jaful care se prefigurează în cazul autostrăzii Comarnic-Braşov, care are unul dintre cele mai mari costuri de construcţie per kilometru din întreaga lume.", susţine Gorghiu.

UPDATE Ulterior, premierul Victor Ponta a scris, pe contul său de Twitter, că susţine demersul PNL.

"Mă bucur că PNL vine cu o poziţie raţională (dupa aberaţiile populiste gen Predoiu)! Voi susţine demersul", a susţinut Ponta.

Alina Gorghiu a precizat, într-un comunicat de presă că, în privinţa creditelor în franci elveţieni, există în acest moment „două curente importante, dar ambele de extremă“.

„Unii spun să-i lăsăm pe debitori să se descurce cum pot cu băncile, cealaltă direcţie este ca statul să acopere pierderile debitorilor. Datoria noastră ca oameni politici este să nu privim nicio situaţie socială cu cinism, şi nici să folosim statul, ca pe o puşculiţă cu resurse nelimitate, mai ales când nu acestea sunt soluţiile constructive. Nu sunt de acord, sub nicio formă, că debitorii erau obligaţi să aibă doctorat în economie înainte de a lua credite în franci şi să plasăm responsabilitatea acestei crize asupra lor. Un instrument cu o maturitate de 20-30 de ani exprimat într-o monedă exotică este complex“ afirmă Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, ”problema creditelor în franci elveţieni nu este de azi de ieri, datează din 2009, deci de 6 ani această problemă este nerezolvată”.

„Soluţiile în cazul creditelor trebuie căutate nediscriminatoriu, prin dialog cu specialiştii, seriozitate în abordare şi echilibru în acţiunea politică, atât pentru cei cu debite în franci, cât şi pentru ceilalţi”, mai spune Alina Gorghiu. De asemenea, liderul PNL afirmă că ”este important acum să existe dialog şi echilibru, iar oamenii politici să nu se substituie specialiştilor iar Asociaţia Română a Băncilor trebuie să îşi asume o poziţie clară în reglementarea acestor situaţii”.

”Autorităţile nu pot interveni în contractul între două părţi, decât în cazul în care sunt identificate clauze si practici de tip abuziv, situaţie care ţine de instanţele de judecată. Politicienii trebuie să se aplece mai mult asupra situaţiei legate de clauzele abuzive din contractele bancare şi de leasing, precum şi a practicilor de vânzare înşelătoare. Până atunci, este nevoie însă de măsuri urgente, care să ofere atât un cadru legal pentru viitor, cât şi o rezolvare a situaţiilor sociale din prezent, pentru a da posibilitatea unui client de bancă la un nou start”, menţionează Gorghiu.

Ea arată că este nevoie de măsuri „urgente“ şi susţine că legea insolvenţei persoanei fizice este singura reglementare care poate ajuta datornicii. „PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru a adopta această lege atât de necesară în contextul actual“, conchide Gorghiu.

Propunerea privind insolvenţa persoanelor fizice spune că, în cazul în care debitorul nu îşi poate achita datoriile în decurs de 30 de zile de la data scadentă a acestora, poate cere instanţei începerea procedurii de insolvenţă. La rândul lui, creditorul poate solicita aplicarea procedurii de insolvenţă pentru debitorul care dovedeşte că nu îşi poate achita datoriile. În urma începerii procedurii de insolvenţă, debitorul nu poate dispune de bunurile sale fără acordul prealabil al administratorului judiciar, excepţie făcând tranzacţiile obişnuite.  

Citeşte şi: 

Curs valutar BNR, BRD, BCR. Francul elveţian e mai scump decât euro

Cursul valutar vine din nou cu o surpriză neplăcută pentru românii care au credit în franci elveţieni. Potrivit estimărilor, în jur de 150.000 de români ar fi afectaţi de creşterea francului.

Francul elveţian creşte din nou şi ajunge la 4,47 lei, în timp ce euro se menţine peste pragul de 4,5 lei

Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut luni cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite