PNL, pe un butoi de pulbere din cauza candidaturilor la locale. Cu ce propuneri controversate vin liberalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PNL va valida luni mai multe candidaturi controversate pentru locale, printre acestea fiind şi cea a lui Mihai Chirica, fost primar PSD. Prima urmare: un val de demisii la Iaşi, gest care s-ar putea repeta şi în alte filiale.

PNL Iaşi a ales să meargă pe mâna lui Mihai Chirica la Primăria Iaşiului, candidatură văzută drept sursă de voturi şi pentru candidatul liberal la CJ Iaşi, ministrul Costel Alexe, cel care a tras sforile pentru atragerea lui Chirica. Conducerea de la centru a susţinut că decizia alegerii candidatului ţine exclusiv de filiala judeţeană. Cu toate acestea, Biroul Permanent Naţional al PNL se reuneşte astăzi să valideze candidaturile, însă nu e vreo emoţie că Orban şi apropiaţii nu vor fi de acord cu varianta Chirica.

În urma anunţului privind candidatura fostului PSD-ist şi primirea acestuia în PNL, mai mulţi lideri liberali din Iaşi şi-au dat demisia din funcţiile politice ocupate. Primul care a demisionat a fost deputatul Marius Bodea, şef al organizaţiei municipale a PNL Iaşi. „Nu voi pune semnul egal între liberalii din Iaşi, care sunt zeci de mii de oameni cu principii sănătoase, şi un grupuscul de la conducerea filialei PNL Iaşi, care a pus la cale o asemenea anomalie. Nici măcar nu este vina domnului Chirica pentru că şi-a dorit o asemenea «tichie» în panoplie, cumpărând influenţa unui şef de filială a PNL, cea a lui Costel Alexe”, a afirmat Bodea, care şi-a anunţat pe Facebook demisia din PNL.

„Livrăm liberalilor şi românilor care ne-au votat un paradox radioactiv. Înscriem în PNL pesedişti şi alţi colaboratori ai acestora, şi îi mai şi numim sau menţinem în funcţii, cu o viteză mai mare decât înscriem români simpli”, a completat deputatul liberal. Gestul lui Bodea a fost repetat şi de prim-vicepreşedintele PNL Iaşi, Etienne Ignat. Astfel, consilierul local şi-a dat demisia din partid, ceea ce automat va duce la excluderea acestuia din Consiliul Local al Municipiului Iaşi, deoarece nu va mai avea susţinere politică.

Alte candidaturi cu probleme

Mihai Chirica nu e singurul caz de candidat controversat pe care l-au vrut liberalii. Potrivit unor surse politice, la un pas de o candidatură din partea PNL a fost şi primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, judecat în două dosare de corupţie. Până la urmă, liberalii au renunţat, deşi Cherecheş aproape sigur va câştiga iar competiţia locală.

Nemulţumiri în interiorul PNL sunt şi în ceea ce priveşte susţinerea candidaturii lui Vergil Chiţac la Primăria Constanţei, acesta fiind impus de conducerea centrală a PNL. Chiţac a fost candidatul PNL şi în 2016, dar a pierdut în faţa lui Decebal Făgădău. Potrivit unor surse politice, comportamentul lui Chiţac e cel care îi deranjează pe liberali, mai ales că în trecut a dat în judecată filiala pentru a recupera o parte din banii băgaţi în campanie şi nu e agreat nici de majoritatea membrilor de partid. Nu în ultimul rând, zilele trecute a apărut o înregistrare cu Vergil Chiţac în care aducea injurii la adresa liberalilor din Constanţa, înregistrare difuzată de un site local de ştiri. „Nu m-am păcălit cu PNL-ul, care mi-a zis că din cauza mea nu mai e, că eu am făcut, că am dres, că nu ştiu ce, că ei erau cei mai buni. Nu m-au folosit ăştia destul? Ia mai dă-i în p*** mea”, se arată în înregistrare.

O altă candidatură care nu e văzută cu ochi buni de o parte dintre liberali este cea a lui Hubert Thuma, propunerea pentru şefia CJ Ilfov, aceasta înlocuindu-l pe Marian Petrache. Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că acesta e sprijin de Ludovic Orban şi Rareş Bogdan, motivul invocat pentru schimbare fiind cel al necesităţii unui „suflu nou” printre liderii liberali. Thuma a fost condamnat în 2014 la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie, acesta neputând să candideze la parlamentatele din 2016.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite