PNL atacă la CCR legea prin care sumele cheltuite ilegal în campanii nu vor mai fi confiscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Gabriel Andronache. FOTO Arhivă Adevărul
Deputatul Gabriel Andronache. FOTO Arhivă Adevărul

Liberalii au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională, din nou, legea despre care aceştia spun că se „permite finanţarea fără limită a campaniilor electorale“, iniţiată de PSD.

„PSD a călcat în picioare deciziile CCR pentru a putea cheltui, în mod nelegal şi fără limită, bani în viitoarele campanii electoral“", a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache,potrivit unui comunicat de presă. Potrivit acestuia, cei de la PSD au modificat „Legea nr.334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale în sensul ca sumele cheltuite ilegal sau peste plafonul legal să nu mai fie confiscate."

Andronache precizează că în lege s-a menţinut „numai o amendă modică pentru ilegalităţile săvârşite în campania electorală“. 

Majoritatea PSD-ALDE a votat legea în aceeaşi formă în care a trecut şi a ajuns la Curtea Constituţională, exceptând un amendament care fusese adăugat la Camera Deputaţilor, motivând că în acest mod nu se mai încalcă principiul bicameralismului pentru care legea fusese declarată neconstituţională.  Curtea Constituţională, prin decizia nr.718/2017, a declarat legea neconstituţională în ansamblul său arătând că „situaţia determinată de constatarea neconstituţionalităţii legii în ansamblul său [...] are un efect definitiv cu privire la acel act normativ, consecinţa fiind încetarea procesului legislativ în privinţa respectivei reglementări“. 

De aceea, „opţiunea legiuitorului de a legifera în materia în care Curtea Constituţională a admis o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la o lege în ansamblul său presupune parcurgerea tuturor fazelor procesului legislativ prevăzut de Constituţie şi de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului”, se arată în comunicatul PNL.

Andronache susţine că PSD, "cu tupeu, a încălcat acest paragraf din decizia CCR nr.718/2017 şi a continuat procedura legislativă după decizia CCR şi a adoptat din nou legea declarată, anterior, neconstituţională în ansamblul său. Practic PSD vrea sa demonstreze că o lege neconstituţională poate intra în vigoare." 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite