PNL, alergic la numele Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL i-a arătat ieri uşa lui Teodor Meleşcanu pentru declaraţii care contravin deciziei partidului de a nu colabora cu Traian Băsescu
PNL i-a arătat ieri uşa lui Teodor Meleşcanu pentru declaraţii care contravin deciziei partidului de a nu colabora cu Traian Băsescu

PNL i-a arătat ieri uşa lui Teodor Meleşcanu pentru că acesta a făcut declaraţii care contravin deciziei partidului de a nu colabora cu Traian Băsescu. Senatorul afirmase că este posibilă o „coabitare“ cu Băsescu, dacă USL va câştiga alegerile din 2012. Ludovic Orban, un alt „disident“ din PNL, s-a solidarizat cu Meleşcanu.

Spiritele liberalilor s-au aprins ieri în şedinţa Biroului Politic Central (BPC) după ce aceştia au citit declaraţiile lui Teodor Meleşcanu referitoare la „coabitarea" cu Traian Băsescu. Într-un interviu acordat „Evenimentului Zilei", fostul ministru afirma că experienţa guvernării Tăriceanu arată că „o coabitare cu Traian Băsescu nu este imposibilă".

La finalul BPC, vicepreşedintele Mihai Voicu a declarat că toţi liberalii care doresc să coabiteze cu şeful statului sunt invitaţi să o facă în afara USL. PNL a dat publicităţii şi un comunicat de presă pentru a întări mesajul conform căruia nu sunt acceptate abateri de la mandatul politic cu care a fost ales Crin Antonescu la Congresul din 2010 şi care interzice orice colaborare cu PDL şi cu actualul preşedinte. „PNL se află sub un mandat care exclude orice fel de colaborare cu PD și Traian Băsescu", a precizat Voicu.

Meleşcanu: Coabitarea ţine de logica politică

„Era important să arătăm că nu sunt tolerate astfel de declaraţii şi că suntem foarte fermi, pentru a nu lăsa impresia că există fisuri în USL. Dar nu s-a discutat despre excluderea lui Meleşcanu", au declarat surse participante la şedinţa BPC. De altfel, întrebat de ziarişti dacă s-a pus problema ca Meleşcanu să fie dat afară din partid, Mihai Voicu a dat-o la întors: „Nu am discutat despre acest aspect, nu e neapărat o prioritate".

În replică, senatorul liberal a precizat pentru „Adevărul"  că nici nu-i trece prin cap să părăsească PNL. Meleşcanu a adăugat că decizia BPC este ciudată pentru că nici măcar nu a fost chemat să le explice colegilor declaraţiile sale, care au fost răstălmăcite. „USL şi-a fixat ca obiectiv câştigarea alegerilor cu Victor Ponta premier. Dacă acest obiectiv va fi atins, coabitarea cu Traian Băsescu este necesară, coabitarea ţine de logica politică", a explicat Meleşcanu. „Colegii mei fie nu au înţeles despre ce e vorba, fie au alte motive la care nu se pot referi", a mai comentat el decizia BPC. Întrebat ce va face după această decizie, Meleşcanu a spus: „Ceea ce am făcut şi până acum - îmi voi exprima opiniile atât în interiorul partidului, cât şi în afara lui".

Deputatul PNL Ludovic Orban, aflat şi el în opoziţie cu actuala conducere a partidului, a susţinut că reacţia BPC a fost una total disproporţionată: „A fost o suprareacţie, chiar dacă şi eu sunt de părere că nu este posibilă o coabitare cu Băsescu. Obiectivul USL ar trebui să rămână acela ca preşedintele să nu-şi termine mandatul".

De partea cealaltă a baricadei, vicepreşedintele Relu Fenechiu a susţinut că PNL nu poate merge cu jumătăţi de măsură, iar Teodor Meleşcanu ar trebui să vină în faţa colegilor să dea explicaţii. Potrivit unor surse, unul dintre motivele disputei este legat şi de nemulţumirile organizaţiei PNL Prahova. Situat pe primul loc în sondajele de opinie, Teodor Meleşcanu era susţinut pentru candidatura la preşedinţia Consiliului Judeţean, însă atât CJ, cât şi Primăria Ploieşti au fost adjudecate de PSD, în urma negocierilor.

Comunicatul de presă al PNL

Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal a reiterat, în şedinţa de luni, faptul că orice rediscutare a negocierilor cu privire la candidaturile Uniunii Social Liberale pentru alegerile locale este exclusă.  De asemenea, conducerea liberală a reafirmat mandatul pe care l-a obţinut la Congresul partidului din 2010, potrivit căruia exclude orice fel de colaborare cu Partidul Democrat şi cu Traian Băsescu.  Încălcarea deciziilor conducerii de către orice membru PNL, indiferent de funcţia pe care o deţine, îl situează pe cel în cauză în afara partidului.

"Oricine poate considera că poate să coabiteze cu Băsescu, însă dacă dorește să facă acest lucru, trebuie s-o facă din afara PNL."
Mihai Voicu
vicepreşedinte PNL

"USL şi-a fixat ca obiectiv câştigarea alegerilor cu Victor Ponta premier. Dacă acest obiectiv va fi atins, coabitarea cu Băsescu este necesară."
Teodor Meleşcanu
senator PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite