PNL acuză PSD de retorică naţionalistă şi îi cere lui Carmen Dan să-i identifice pe cei care au vandalizat cimitirul evreiesc din Huşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 70 de morminte din cimitirul evreies din Huşi au fost vandalizate FOTO NEWS.RO
Peste 70 de morminte din cimitirul evreies din Huşi au fost vandalizate FOTO NEWS.RO

Comisia de Cultură şi Minorităţi a PNL a declarat sâmbătă că condamnă vandalizarea celor 73 de morminte din cimitirul evreies din Huşi, adăugând că asemenea incident pot avea „consecinţe profund negative”, în contextul în care „elemente de retorică naţionalistă au fost puse în circulaţie de lideri ai PSD”.

Liberalii i-au transmis lui Ministerului de Interne că nu ar trebui să se preocupe doar de lupta cu protestatarii din Piaţa Victoriei care manifestează împotriva abuzurilor PSD şi că ar trebui să ia măsuri pentru a găsi vinovaţii care au vandalizat cimitirul din Huşi

„PNL solicită autorităţilor statului român să intervină ferm pentru depistarea făptuitorilor, sancţionarea oricăror derapaje şi cere măsuri concrete de prevenire a extremismului de orice natură. Ministerul de Interne nu poate fi preocupat în această ţară doar să lupte cu protestatarii din Piaţa Victoriei sau din alte locuri publice în care românii se adună pentru a protesta împotriva abuzurilor PSD. În aceste condiţii, cerem ministrului Carmen Dan să se trezească şi să prezinte public măsurile luate până în acest moment cu privire la vinovaţii pentru acest sacrilegiu. De la Ministerul Culturii trebuie să recunoaştem că nu ne aşteptăm la vreo reacţie, aşa cum nu s-a întâmplat nici în alte cazuri în care elemente ale patrimoniului cultural naţional au fost distruse”, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

Liberalii au mai transmis că astfel de incidente au consecinţe negative în contextul unei retorici naţionaliste puse în circulaţie de „lideri importanţi ai PSD”.

„Considerăm că astfel de gesturi pot avea consecinţe profund negative, în contextul unui climat politic oricum extrem de tensionat, în care elementele de retorică naţionalistă au fost puse în circulaţie de ceva timp de lideri importanţi ai PSD. Fenomene precum antisemitismul, xenofobia sau şovinismul au provocat de-a lungul istoriei traume ireversibile, care au zguduit destinul unor naţiuni sau minorităţi, etnice, religioase, sexuale. România, din nefericire, a cunoscut inclusiv experienţa Holocaustului, dar valorile actuale ale lumii noastre, democrate şi liberale, sunt incompatibile cu această viziune anacronică”, se mai arată în comunicatul liberalilor.

Posibil vinovat: vântul

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, a anunţat miercuri, 3 aprilie, că cimitirul evreiesc din Huşi, judeţul Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse. În cauză, a fost deschis un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracţiunii de profanare de morminte.

„Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, (...) să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor. (...) Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică şi afectează grav democraţia din România”, a transmis Federaţia.

O reacţie a venit şi din partea Ambasadei SUA la Bucureşti, care condamnă vandalizarea cimitirului evreiesc, subliniind că distrugerea a zeci de morminte evreieşti nu este un atac doar împotriva comunităţii evreieşti, ci a întregii societăţi româneşti.

Totuşi, primarul municipiului Huşi, judeţul Vaslui, a declarat, într-un interviu telefonic că n-ar fi vorba de o acţiune de antisemitism şi că vinovatul ar fi putut fi vântul sau alunecările de teren.

„Îmi pare rău că s-a întâmplat în oraşul meu aşa ceva. Nu pot să dau vina nici de o acţiune antisemitism, nici de o mână criminală. Acolo erau toate organele abilitate ale statului care urmau să facă o anchetă, eventual o expertiză. Lucrările în cimitir au fost făcute fără să aibă o consultare tehnică, nu ştim dacă e din cauza alunecărilor de teren, a vântului, a unei mâini, asta nu mă pot pronunţa“, a declarat Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huşi pentru Digi24.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite