PMP cere blocarea reducerii CAS. Alianţa PNL - PDL spune pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reducerea CAS a iscat un nou scandal între Palate FOTO
Reducerea CAS a iscat un nou scandal între Palate FOTO

Cristian Diaconescu, candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu, în numele partidului, să retrimită la Parlament legea privind reducerea CAS. În replică, liderul PDL Vasile Blaga a spus că noua alianţă formată din PNL şi PDL a votat în favoarea acestei măsuri.

„Nu. Noi ne-am explicat foarte clar punctele de vedere, rezervele faţă de Guvern pe care le-a avut şi FMI, nu numai PNL şi PDL, împreună am avut aceste discuţii cu FMI. Guvernul trebuie să vină şi să spună care sunt resursele pentru a putea demara acest proces necesar, dar noi am votat în unanimitate în Parlament, şi noi, şi colegii de la liberali, pentru această măsură“, a precizat Vasile Blaga.

Cristian Diaconescu, prezidenţiabilul PMP, îi solicită preşedintelui Traian Băsescu să retrimită la Parlament legea privind reducerea CAS cu 5%. „PMP solicită preşedintelui României retrimiterea legii privind reducerea CAS pentru a fi rediscutată în Parlament, constatând după trei săptămâni de dezbatere publică că cei de la guvernare nu au capacitatea de a oferi argumente privind sustenabilitatea acestui proiect şi afirmaţiile politice şi ale mediului de afaceri trebuie avute în vedere în acest proiec“", a spus Cristian Diaconescu.

Preşedintele Traian Băsescu spunea sâmbătă că nu va promulga legea de reducere a CAS până nu va fi convins că măsura este sustenabilă economic. „Până nu voi fi convins că măsura este sustenabilă economic, nu voi promulga legea. Acest punct de vedere: Da, de acord cu reducerea CAS, dar vrem să ştim condiţiile în care se face, este nu numai al meu ci şi al comunictăţii de afaceri este şi al FMI. Şi Fondul Monetar Internaţional susţine reducerea CAS, ca o reducere de povară fiscală, cu condiţia să ştie cum se compensează această adâncire a deficitului şi dacă este bună pentru economia românească sau nu“, a mai spus Băsescu.

 „Vreau argumente de Harvard“

Preşedintele Traian Băsescu lansat o invitaţie Guvernului de a veni la consultări privind reducerea CAS. Şeful statului a publicat discuţia purtată cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, la Palatul Cotroceni. Băsescu  i-a transmis Ioanei Petrescu că se aştepta la argumente mai puternice, având în vedere că este absolventă a Universităţii Harvard, acolo unde şi-a terminat studiile şi celebrul economist Nouriel Roubini, cel care a prevestit criza financiară.

„Daţi-mi argumente ca să o promulg, altceva decât lozinci şi simple declaraţii“, i-a cerut Băsescu ministrului Ioana Petrescu.

„Dacă reuşim să încurajăm firmele să angajeze... şi să investeşte... să investească“, s-a bâlbâit Petrescu.

„Doamnă, spuneaţi că aţi terminat la Harvard, la Oxford... Roubini a terminat acolo, mă aşteptam la argumente de genul lui, nu... (râde). Bun, înţeleg că nu avem o analiză de unde venituri suplimentare, mai ales că, doamna ministru, la fondul de pensii ştiţi că nu aţi făcut nici măcar acolo nimic. Colectarea este 97%. Dincoace, urmează să faceţi rectificare negativă“, i-a replicat preşedintele.

Citeşte şi:

  • Stenograma discuţiei dintre Băsescu şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu: „Vreau argumente de Harvard"Preşedintele Traian Băsescu a publicat discuţia purtată luni cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, la Palatul Cotroceni. Şeful statului i-a transmis Ioanei Petrescu că se aştepta la argumente mai puternice, având în vedere că este absolventă a Universităţii Harvard, acolo unde şi-a terminat studiile şi celebrul economist Nouriel Roubini, cel care a prevestit criza financiară.
  • Gesturile lui Ponta şi ale lui Petrescu, traduse de specialiştiÎnregistrările publicate de Administraţia Prezidenţială relevă un ministru de Finanţe cu voce tremurândă şi un premier care, pe măsură ce trecea timpul, nu-şi mai găsea locul. Ba chiar a fost surprins dându-şi ochii peste cap. Am întrebat un sociolog, un politiolog şi un psihiatru ce se ascunde în spatele acestor gesturi.
  • Ioana Petrescu trebuie să demisionezeStimată doamnă Ioana Petrescu, nu am nicio aşteptare de la domnul Victor Ponta. A demonstrat în nenumărate rânduri că nu pricepe ce se petrece în Guvernul pe care îl conduce, cum nu înţelege nici ce i se întâmplă. Din acest motiv, vă adresez o rugăminte directă, din tot sufletul, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră în susţinerea scăderii CAS-ului: daţi-ne bunul-simţ înapoi.
  • Ce trebuia să răspundă premianta lui Ponta la examenul cu BăsescuEconomiştii sunt convinşi că se pot reduce contribuţiile sociale numai dacă s-ar tăia din cheltuieli, s-ar introduce noi taxe şi s-ar îmbunătăţi colectarea de bani la buget, dar Guvernul evită să anunţe public astfel de măsuri.
  • Ponta, după ce preşedintele a publicat înregistrările discuţiilor de la Cotroceni: Cred că toţi membrii familiei Băsescu sunt infractoriPremierul Victor Ponta a declarat luni seara, la România TV, la scurt timp după ce preşedintele Traian Băsescu a publicat înregistrările de la consultările avute la Palatul Cotroceni, că acesta încearcă să muşamalizeze scandalul în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu şi a opinat că toţi membrii familiei prezidenţiale „sunt infractori".
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite