PLDM, între reformarea internă şi influenţa deţinutului Vladimir Filat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PLDM au ratat zilele acestea încă o şansă în ceea ce priveşte reforma internă, la Congresul VII al formaţiunii, prin păstrarea în partid a fostului preşedinte, Vladimir Filat, aflat în arest preventiv, pentru implicarea sa în furtul miliardului de la BEM.

Alegerea unui om din eşaloanele inferioare ale partidului, la şefia formaţiunii în persoana fostului ministru al Apărării al RM, Viorel Cibotaru, nu schimbă foarte mult ecuaţia de putere din cadrul liberal-democraţilor, unde influenţa lui Vladimir Filat este neschimbată. Soluţia la criza internă din PLDM  ar fi trebuit să se contureze în spatele unui politician tânăr, carismatic, cu orientare pro-europeană care să preia „hăţurile” şi să purceadă la reformă internă în epoca post-Filat, pentru ca formaţiunea să poată reveni în prim-plan. Viorel Cibotaru ar putea fi o soluţie de moment la şefia PLDM,  până la soluţionarea procesului lui Filat întrucât fostul lider al PLDM pare că ar avea planuri de reîntoarcere la cârma partidului dacă va fi achitat iar pentru acest lucru şi-a păstrat calitatea de membru de partid.

 „La acest congres, eu îmi voi depune mandatul de preşedinte şi îmi voi suspenda calitatea de membru. Este o decizie conştientă şi sper că această hotărâre a mea va permite PLDM- ului să acţioneze eficient, având o conducere funcţională. Sarcina noii conduceri a partidului este complicată, dar nu mai complicată decât cea care a fost în 2007. Dacă atunci am reuşit, cred că şi acum este posibil. Oamenii au nevoie de lideri cu caracter, de idei naţionale, nu de funcţionari. De aceea, la congres trebuie aleasă o conducere puternică şi luptătoare”, scria pe Facebook, Vladimir Filat, potrivit Independent.md.

 Viorel Cibotaru va avea o misiune dificilă la cârma PLDM, în eventualitatea în care va dori să reformeze partidul întrucât la Congresul recent încheiat liderii formaţiunii au fost incapabili să tranşeze influenţa lui Vladimir Filat în partid. Chiar şi din puşcărie, fostul lider al formaţiunii a demonstrat că are încă pârghii să ţină sub control activul de partid care încă îi mai este fidel.

“Congresul a ales astăzi preşedintele, sunt foarte onorat de această încredere, cred prin această alegere criza s-a terminat. Cred că de acum încolo partidul va fi unul combativ, şi lucrurile se vor întoarce spre bine pentru partid. Sunt foarte mulţumit de modul în care s-a desfăşurat congresul. A fost un proces democratic de discutare, eu am propus un mecanism de alegeri directe de către membri de partid, dar nu am reuşit să-l implementăm. Astăzi au fost înaintaţi mai mulţi candidaţi, noi am discutat. Au fost propuşi: Strelet, Deliu, Palihovici şi Pistrinciuc. A fost un exercitiu democratic bun. Cu o majoritate am fost susţinut eu”, a declarat preşedintele ales al PLDM, Viorel Cibotaru, potrivit înprofunzime.md.

Analizând declaraţiile lui Cibotaru observăm lipsa unui plan concret de reformă a partidului care după arestarea preventivă a lui Filat din toamnă este asociat cu imaginea corupţiei generalizate iar acest lucru se va deconta electoral mulţi ani de acum încolo.

“Noi conştientizăm foarte bine şi problemele politice pe care le avem ca şi partid. De aceea, avem nevoie de o resetare, vom gândi o nouă abordare, strategie a partidului, astfel încât să putem şi să rezistăm acestor presiuni fără precedent la care suntem supuşi şi să rezistăm încercărilor Guvernului de a controla la infinit tot ce mişcă în ţara asta. Să nu le permitem ca Republica Moldova să devină o ţară autoritară sau autocratică şi să avem un partid de dreapta puternic, rezistent la orice criză”, a declarat vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc într-un interviu pentru rfi.ro.

Potrivit acestuia, “colegii care au rămas în partid sunt cei mai integri” şi prin muncă aceştia ar putea consolida opţiunea de dreapta în Republica Moldova şi implicit a ideii pro-europene. În momentul de faţă, activul de partid al PLDM este incapabil să scoată în prim-plan lideri carismatici care să fie capabili să se rupă de influenţa lui Filat care se află în penitenciar în aşteptarea sentinţei. Criza profundă în care se află PLDM se datorează şi măsurilor politice greşite luate de Pavel Ştreleţ după arestarea lui Filat şi pierderea guvernării, prin poziţionarea în opoziţie alături de forţele pro-putiniste. Viitorul PLDM este strâns legat de sentinţa pe care Justiţia moldavă o va da în cazul lui Vladimir Filat acum când cercetarea judiciară s-a încheiat. Con­tac­tată de jurnaliştii ZdG, procurorul  Adri­ana Beţi­şor a refu­zat să spună ce pedeapsă va cere şi dacă până la sfârşi­tul lunii ar putea exista o sen­tinţă a pri­mei instanţe. La rândul său, Vlad Filat, care de aproape două săp­tămâni a intrat în greva foa­mei „în semn de pro­test faţă de refu­zul instanţei de jude­cată de a desfă­şura şedinţe publice şi de res­trân­ge­rea ile­gală a drep­tu­ri­lor şi liber­tă­ţi­lor sale, la care recurge admi­nis­tra­ţia Peni­ten­ci­a­ru­lui Nr.13”, a scris pe Facebook  că „se aşteaptă să fie con­dam­nat până la sfârşi­tul aces­tei luni”.

Potrivit acestuia, „PD-ul tre­buie să meargă în ale­geri cu un „ţap ispă­şi­tor” în cazul mili­ar­du­lui furat. Iar cel care a decis pedeapsa este Pla­ho­t­niuc. Moti­vul este unul mai vechi: am îndrăz­nit să lupt cu el şi cu sis­te­mul lui dia­bo­lic. Tot­o­dată, sen­tinţa mea va fi un exem­plu pen­tru alţii care vor îndrăzni să nu i se supună. Sen­tinţa pre­vede 16-18 ani de închi­soare”.

Dacă Filat va primi ani grei de puşcărie, PLDM va dispărea treptat de pe eşichierul vieţii politice moldave întrucât nu se va putea rupe de imaginea acestuia şi implicit de ipostaza de partid corupt. Până atunci, Cibotaru şi echipa sa trebuie să înceapă să construiască un nou fundament ideologic cu ajutorul căruia să reseteze tot  ceea ce a mai rămas fidel  partidului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite