Planul secret al cuplului Iohannis-Orban: Guvern PNL până în februarie, după care se forţează anticipatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban şi Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Viitorul Guvern Orban are stabilit, deja, un calendar care să permită forţarea alegerilor anticipate în luna ianuarie. Conform unor surse din PNL, premierul desemnat Ludovic Orban intenţionează ca, până la sfârşitul lunii decembrie, să-şi asume răspunderea pe Legea bugetului pe 2020, conştient fiind că toate partidele politice din Parlament vor încerca să pună piedici adoptării acestei legi.

”Fiind un an cu alegeri locale şi parlamentare o să fie foarte greu să faci un buget care să mulţumească apetitul de pomeni electorale ale aleşilor. Va fi greu să obţii o majoritate care să voteze bugetul în Parlament, aşa că asumarea răspunderii guvernului va fi singura soluţie. Va fi primul test pentru actualii parlamentari, vom vedea cât de dispuşi sunt să meargă către anticipate dacă resping bugetul”, au declarat pentru “Adevărul” sursele citate. Odată bugetul votat, urmează pasul doi, cel mai important, şi anume asumarea răspunderii guvernului pe un pachet de legi care ar cuprinde anularea recursului compensatoriu, desfiinţarea Secţiei Speciale, alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Ludovic Orban a recunoscut, într-un interviu dat marţi seara la Digi24, că după formarea noului guvern şi alegerile prezidenţiale nu exclude posibilitatea de a se trece la organizarea de alegeri anticipate. “Sunt două variante pentru a realiza acest lucru: demisia premierului sau asumarea răspunderii pe un anumit pachet legislativ care va cuprinde anularea recursului compensatoriu, desfiinţarea Secţiei Speciale, alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Vom merge pe a doua variantă, care ne-ar aduce şi anumite avantaje de imagine. Dacă trec aceste legi, şi mai bine, ne putem da demisia cu misiunea îndeplinită sută la sută: buget şi modificările unor legi care sunt dorite de toată populaţia ţării”, mai susţin sursele liberale citate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite