Planul PSD pentru a torpila PNL înainte de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban îşi duc crucea politică
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban îşi duc crucea politică

PSD va răsturna Guvernul Orban exact înainte de campania electorală, mesajul pricipal fiind că PNL e incapabil să guverneze, susţin surse politice pentru Adevărul. Până atunci, social-democraţii pregătesc moţiuni simple pentru majoritatea miniştrilor PNL, ca vot de blam politic. În paralel, PSD va pune la punct o alianţă cu ALDE şi ProRomânia care să ameninţe supremaţia liberalilor.

Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, a anunţat că PSD va depune o moţiune de cenzură dacă Guvernul Orban nu va creşte pensiile cu 40% la 1 septembrie. „Domnul Cîţu a spus de la începutul anului că a prins banii de pensii în buget. Să vii să spui că nu sunt bani de pensii, mi se pare inadmisabil”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, unul dintre cei mai influenţi lideri social-democraţi.

 Legea care prevede majorarea pensiilor este opera PSD, lăsată moştenire guvernării PNL. Liberalii au anunţat la începutul anului că sunt bani pentru pensionari, însă, ulterior, pandemia a secat bugetul. Pe de altă parte, în toamnă vin două rânduri de alegeri – locale şi parlamentare – deci PNL nu-şi permite să ignore o lege cu impact electoral extrem de puternic. Potrivit unor surse politice, Ministerul de Finanţe caută soluţii pentru o indexare cu cel puţin 15% a pensiilor, astfel încât să mulţumească şi electoratul, dar să nu dinamiteze bugetul de stat.

”Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii”, a recunoscut Florin Cîţu, precizând că pensiile ar putea creşte cu numai 10% din septembrie, nu cu 40% cum este prevăzut în legea pensiilor.

Aşadar, e imposibil ca pensiile să fie majorate cu 40%, deci moţiunea de cenzură e inevitabilă. PSD are majoritate în Parlament alături de ALDE şi ProRomânia, partide cu care negociază o alianţă pentru locale şi parlamentare. ”Mesajul pe care vrem să-l transmitem e clar: PNL e incapabil să guverneze”, susţin surse din conducerea social-democrată. Liderii PSD au calculat că moţiunea de cenzura va trânti Guvernul exact înainte de campania electorală pentru alegerile locale. E posibil ca România, în plină criză economică post-pandemie, să fie condusă e un executiv interimar de la începutul lunii septembrie până la finalul lunii decembrie, când alegerile parlamentare vor determina o nouă majoritate. Peste criza politică s-ar putea suprapune şi criza sanitară, în cazul în care va lovi al doilea val pandemic.

Sarabanda moţiunilor

Până în toamnă, PSD va sancţiona mărunt Guvernul prin moţiuni simple la adresa tuturor miniştrilor, cu excepţia lui Bogdan Aurescu (Externe) şi Nicolae Ciucă (Apărare). În ultimele două săptămâni, Parlamentul a adoptat nu mai puţin de moţiuni simple depuse de PSD împotriva titularilor de la Finanţe (Florin Cîţu), Agricultură (Adrian Oros), Interne (Marcel Vela) şi Educaţie (Monica Anisie). ”Vom depune alte două moţiuni simple, pe muncă şi pe dezvoltare”, a anunţat Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD. Moţiunea simplă nu atrage demiterea ministrului, dar e bun prilej de critici în Parlament. Aşadar, PSD ar putea bifa o nouă bornă: cele mai multe moţiuni simple depuse împotriva unui guvern. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite