Daniel Constantin: PSD a alocat 100 de milioane de euro pentru finanţarea partidelor şi doar două milioane pentru autostradă Iaşi-Târgu Mureş VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Constantin FOTO Florin Şuler
Daniel Constantin FOTO Florin Şuler

Deputatul Pro România, Daniel Constantin, a explicat, la Adevărul Live, care este planul Opoziţiei de a-l da jos pe Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor. Daniel Constantin a mai vorbit despre obiectivele formaţiunii sale pentru următoarele alegeri. Va candida Victor Ponta la alegerile prezidenţiale?

Adevărul: Imediat după CeX PSD, Dragnea a lansat un atac la adresa Pro România. A spus că Pro România e un partid de securişti, că în spate sunt George Maior şi Florian Coldea. Ce fel de relaţie are Pro România cu cei doi?

Daniel Constantin: Niciun fel de relaţie. Dragnea şi Tăriceanu sunt de o toxicitate gravă. Noi vrem să gândim un proiect pe termen mediu şi lung. România nu are nevoie doar de peticieală, România are nevoie de reformă. Vom pune umărul şi vom face ce este posibil să-i schimbăm pe Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu. Chiar şi ieri, un coleg parlamentar, a revenit în PSD. Pentru Dragnea, cine pleacă e securist, cine se întoarce nu mai e securist. 

Ponta anunţa în toamnă că va depune un amendament astfel încât să fie uşurată procedura de înlăturare a şefului Camerei Deputaţilor. 

Dacă se schimbă majoritatea, iar PSD şi ALDE nu mai au împreună majoritatea, PSD e dependent de o anumită minoritate, care vrea să câştige tot mai multe drepturi, ceea ce e normal. PSD şi ALDE vor trebui să negocieze fiecare vot. Dacă se pierde majoritatea şi cu tot cu UDMR, atunci se modifică şi Regulamentul Camerei Deputaţilor. De doi ani, e un haos social, politic şi economic. Fiecare decizie e contestată în stradă. Economic, nu e mai e încredere în Guvernul României. Nu mai vin investitori străini. Investiţiile sunt la cel mai mic nivel după 10 ani. În coaliţie nu se mai doreşte decât salvarea a doi oameni. Noi vrem să punem umărul, dacă alţii nu reuşesc, să facem schimbarea spre societate. Oamenii au ajuns să nu trăiască bine în ţara lor. Nivelul de trai a scăzut.

PSD invocă statul paralel.

PSD are nevoie de un adversar, la fel cum au nevoie şi pentru buget. Ei spun că totul se întâmplă din cauza statului paralel. Nici ei nu l-au putut defini. Suntem în 5 februarie şi investiţiile lui Dragnea sunt doar pe hârtie. În realitate, Dragnea şi Tăriceanu caută un vinovat. O să arate cu degetul spre preşedinte. Eu cred că nu sunt bani şi nu vor să înceapă execuţia bugetului. Cred că vor să înceapă cu investiţii. Eu sunt mai de dreapta şi mi-ar fi plăcut să văd acea abordare liberală care a existat în 2015. 

Nu votaţi bugetul PSD?

Categoric, nu. O să depunem amendamente. Avem 100 de milioane de euro pentru finanţarea partidelor politice. E fără precedent. Cu toate că ne plângem că nu avem vitamina D. 80-90% din bani se duc pentru subvenţii la partide. E o lipsă de responsabilitate gravă. Pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş s-a alocat 2 milioane de euro. 

Susţineţi diminuarea bugetelor instituţiilor din zona siguranţei naţionale?

Eu nu înţeleg limbajul dublu. Ei au pus banii, iniţial, apoi a venit Dragnea să vorbească de tăieri. 

Nu vă e teamă că o să fiţi etichetaţi anexă a PSD?

Proiectul nostru e pe termen mediu şi lung. Nu îmi e teamă de etichete. Sunt oameni de calitate, oameni cu experienţă. Avem trei foşti prim-ministri, avem 11 foşti miniştri. Putem vorbi de lucrurile bune făcute de toţi cei care au fost în guverne. 

O să mai fie veniri în Pro România?

Categoric da.

Cam câte?

Nu pot să vă dau un număr. S-a discutat cu mai mulţi. 

Faceţi singuri opoziţie la PSD sau încercaţi o colaborare cu PNL şi USR în viitoarea sesiune?

Nu putem fi de acord nici cu multe lucruri din cele spuse de PNL. Pot fi colaborări punctuale. Mă uit şi la noua alianţă. Sunt surprins. Pe primele trei locuri sunt trei foşti miniştri din Guvernul Cioloş. Guvernul zero se transformă în Alianţa zero. De exemplu, în agricultură au fost zero alocări pentru sistemul de irigaţii, gândit de mine alături de dumnealui când era comisar european. 

Credeţi că Dragnea va fi candidatul PSD la prezidenţiale?

Cu siguranţă. Îl cunosc bine, Am colaborat cu domnia sa. 

Scade sub 30% PSD la europarlamentare?

Cred că da. Eu am văzut toate sondajele.

Tăriceanu candidează la prezidenţiale?

Acesta e motivul pentru care s-a întors în politică. A călcat în picioare oameni şi principii. Nu ştiu dacă va fi candidatul comun, dar cred că va candida.  

Cred că Pro România va avea cea mai bună lista. Ponta va candida, dar se va retrage după alegeri. Apoi, va fi Corina Creţu, un politician cu multă experienţă. Apoi, cu siguranţă vor fi o serie de foşti miniştri. 

Sunt şi foşti miniştri PSD?

Da!

Domnul Câmpeanu se numără printre ei?

Mi-aş dori tare să fie pe listă. Dumnealui ia decizia. 

Pentru prezidenţiale cine va candida? Ponta?

Ponta a spus că nu va candida. Sunt trei variante pe care le analizăm. 

Corina Creţu e printre variante?

Analizăm. Încercăm să punem pe cineva care să intre în turul 2.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite