Plan. Cum poate fi dat jos Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor după ce PSD a pierdut majoritatea. Surse: Ponta pregăteşte răzbunarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea are noi motive de îngrijorare
Liviu Dragnea are noi motive de îngrijorare

Schimbarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor atârnă de o singură condiţie: unificarea Opoziţiei. Victor Ponta, care a stricat majoritatea PSD-ALDE, va propune zilele următoare schimbarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât Liviu Dragnea, marele său rival, să nu mai rămână al treilea om în stat, susţin surse politice pentru Adevărul. Iată care sunt paşii.

CITEŞTE ŞI:

Şedinţă cu scandal în Parlament. Opoziţia declară că l-a înlăturat pe Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor, ignorând PSD. „O victorie a democraţiei!”


Primul pas: Modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor. În acest moment, Regulamentul spune că „propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor“. Aşadar, cum Dragnea a fost propus ca preşedinte de grupul PSD, tot grupul PSD trebuie să-i ceară demisia. Însă preşedintele grupului PSD din Camera Deputaţilor este Daniel Suciu, deputat de Bistriţa, filială condusă de Radu Moldovan, unul dintre oamenii fideli liderului PSD. Aşadar, Daniel Suciu nu va cere schimbarea lui Dragnea. Ce soluţii mai există

Pasul doi: Fostul lider PSD Victor Ponta, în calitate de deputat, a anunţat, încă din luna septembrie, că va depune un amendament pentru modificarea Regulamentului, tocmai pentru a uşura mătrăşirea lui Dragnea. „Spre exemplu, o treime dintre deputaţi să poată propune schimbarea preşedintelui“, spunea atunci Ponta. Însă în urmă cu două luni, Ponta doar a vorbit, fără să depună amendamentul promis la Comisia de Regulament. „N-am avut nici măcar o şedinţă în timpul acestei sesiuni parlamentare. Chiar l-am întrebat pe Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei, ce se întâmplă, iar Nicolicea mi-a răspuns: «Da, e o ideea bună să ne reunim. Chiar am câteva propuneri». De parcă această Comisie stă la cheremul lui Nicolicea“, a declarat, pentru „Adevărul“, deputatul PMP Robert Turcescu.

Pasul trei: Potrivit unor surse politice, Ponta va depune amendamentul promis zilele viitoare, motivat de faptul că PSD a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor. Apoi vor începe dezbaterile în Comisia de Regulament din Camera Deputaţilor, condusă de Eugen Nicolicea, unul dintre cei mai feroce suporteri ai lui Dragnea. În Comisia de Regulament sunt 7 membri: câte unul de la PSD, ALDE, UDMR, PNL, USR, PMP şi Minorităţi. Calculele arată că amendamentul ar putea primi aviz favorabil din partea Comisiei cu o singură condiţie: Opoziţia să fie unită. Practic, dacă UDMR sau minorităţile naţionale ar vota alături de PNL, USR şi PMP, atunci propunerea lui Ponta ar ajunge în plen cu aviz pozitiv. Însă avizul e doar consultativ.

Pasul patru: Cu aviz pozitiv sau negativ, propunerea lui Ponta va ajunge pe masa plenului, unde Dragnea e obligat să o pună pe ordinea de zi, mai devreme sau mai târziu. În această fază, este suficient votul Opoziţiei unite pentru răsturnarea liderului PSD. Dar asta ar însemna ca PNL, USR, PMP, UDMR şi minorităţile naţionale să voteze împreună. Teoretic, e posibil. Practic, e aproape imposibil, având în vedere că maghiarii au fost de cele mai multe ori de partea PSD. Însă voturile UDMR pot fi anulate cu sprijinul „puciştilor“. Surse politice susţin că Gabriela Firea, Paul Stănescu, Mihai Tudose şi Marian Neacşu controlează, pe hârtie, suficienţi parlamentari ca planul iniţiat de Ponta să fie dus la bun sfârşit.

Pasul cinci: În cazul în care Regulamentul este modificat, Dragnea var putea fi revocat din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor începând cu anul viitor, deci şi poziţia sa în fruntea partidului va fi şubrezită. 


 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite