Plahotniuc şi dedesubturile celei de-a patra suspendări a lui Igor Dodon

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oligarhul Vladimir Plahotniuc şi preşedintele R.Moldova, Igor Dodon         sursa foto: Agora.md
Oligarhul Vladimir Plahotniuc şi preşedintele R.Moldova, Igor Dodon         sursa foto: Agora.md

Suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte al R.Moldova, pentru a patra oară, în contextul în care acesta a refuzat numirile Silviei Radu şi a lui Nicolae Ciubuc la Ministerul Sănătăţii şi respectiv Agriculturii este un simplu joc electoral al oamenilor lui Plahotniuc. De asemenea, Constituţia R.Moldova a devenit în mâinile acestora „o simplă formă fără fond“.

Cel mai grav este că în această ecuaţie politică de la Chişinău este implicată Curtea Constituţională, care în loc să demareze acţiunea de demitere acestuia, preferă să îl suspende câte cinci minute până când preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, semnează actele normative impuse de Vladimir Plahotniuc.

În fond, este o încălcare a ambelor părţi a Constituţiei R.Moldova şi o bătaie de joc la adresa statului de drept. Prin poziţionările sale revanşarde de când a preluat mandatul de şef al statului la adresa lui Plahotniuc, Igor Dodon nu face decât să aducă în derizoriu raporturile dintre instituţiile statului moldav. Dacă ar fi reuşit în cele peste cinsprezece vizite efectuate la Kremlin să obţină recunoaşterea lui Putin, acţiunile lui Dodon ar fi putut avea o logică în contextul în care Constituţia statului moldovean a devenit o „formă fără fond“.

Astfel, Dodon nu este nimic altceva decât un „Arlechin“ al lui Plahotniuc, care încearcă cumva să demonstreze că ar avea autoritate în statul moldovean. Un alt element al acestui joc de sumă nulă dintre Dodon şi Plahotniuc îl reprezintă alegerile parlamentare mutate cumva strategic spre primăvară, astfel încât PDM şi PSRM par că îşi delimitează zonele electorale.

Dacă Dodon a îmbracat haina familiei tradiţionale putiniste, Plahotniuc şi oamenii săi pozează în apărătorii „statutului de drept“, care de fapt este „captiv“ al sistemului oligarhic impus de oamenii săi din PDM.

„Prin decizia sa de a suspenda din funcţie Preşedintele ales legitim şi prin vot direct de către cetăţenii Republicii Moldova, Curtea Constituţională a comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea mea de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un aşa-numit preşedinte interimar“, a scris luni Igor Dodon, pe Facebook.

Potrivit acestuia, Silvia Radu şi Nicolae Ciubuc nu pot fi numiţi miniştri întrucât nu corespund criteriilor de integritate.

„Pentru a ocupa o funcţie publică de conducere de nivel superior, persoana trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerinţe: a) să respecte condiţiile prevăzute la art.27; b) să aibă studii superioare, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă; c) să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea/profilul funcţiei publice respective; d) să aibă experienţă managerială de cel puţin 2 ani“. În cazul lui Nicolae Ciubuc, propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, ar fi de menţionat că nu corespunde criteriilor de integritate. Cei de la guvernare ştiu foarte bine despre abaterile penale pe care le-a comis dînsul, dar oricum insistă pe promovarea sa într-o funcţie atît de importantă“, a adăugat Igor Dodon.

Citeşte analiza completă pe Jurnalistii.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite