Petre Roman îşi reia mandatul de parlamentar după un an şi jumătate, a decis Camera Deputaţilor

Petre Roman îşi reia mandatul de parlamentar după un an şi jumătate, a decis Camera Deputaţilor

Deputatul Petre Roman. FOTO Arhivă Adevărul

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în premieră, marţi, un proiect de Hotărâre potrivit căruia Petre Roman îşi reia mandatul de deputat, după mai bine de un an. El şi-a pierdut mandatul după ce a fost găsit incompatibil de ANI în 2014, însă instanţa i-a dat câştiga de cauză.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul de Hotărâre a fost adoptat cu 216 voturi „pentru“ şi o abţinere. În timpul dezbaterilor, liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a precizat că, la momentul dezbaterii acestui subiect în Comisia Juridică, deputaţii jurişti „au subliniat că nu se impune vacantarea acestui post”.
 
„Unii colegi din comisie au fost amendaţi de către Agenţia Naţională de Integritate pentru această opinie cu 2.000 de lei fiecare, procese care s-au finalizat cu decizii definitive şi câştigate de colegi. Atunci când am dezbătut proiectul privind vacantarea acelui loc de deputat, am ieşit şi am spus că grupul UDMR nu susţine acest proiect, toţi ceilalţi prezenţi, inclusiv de la PNL, din grupul în care a fost Petre Roman, au susţinut. Astăzi ajungem la acea opinie pe care noi am susţinut-o şi atunci s-a impus vacantarea acestui loc de deputat, iar astăzi dacă vom vota înseamnă că vom avea şi consecinţe juridice şi vom avea şi consecinţe materiale, pentru că domnul Petre Roman nu a beneficiat de indemnizaţia de deputat. Se pune întrebarea cine se face vinovat”, a spus Mate Andras, de la tribuna Parlamentului. 
 
El a mai spus că Parchetul ar trebui să se sesizeze în acest caz, întrucât ar fi vorba de abuz în serviciu.
 
„Pentru că dacă din partea ANI s-a insistat pe nedrept, încălcând un interes sau un drept legal, în speţă dreptul de a vota, de a fi prezent şi de a-şi exercita mandatul, este vorba despre infracţiunea de abuz în serviciu aşa cum prevede noul Cod Penal. Parchetul trebuie să se sesizeze automant şi să verifice aceste aspecte, ceea ce cred că se va întâmpla dacă suntem într-un stat de drept. E foarte important să vedem cine a insistat, pentru că din informaţiile pe care le-am avut atât în Biroul Permanent, cât şi la Comisia juridică, chiar Agenţia insista şi spunea că acel raport a rămas definitiv prin neapelare, dar, iată, că totuşi a fost contestat raportul şi domnul Roman a câştigat pe fond deja în faţa instanţei”, a mai spus Mate Andras. 
 
Pe de altă parte, vicepreşedinte Comisie Juridice din Camera Deputaţilor, social-democratul Ciprian Nica, a spus că ANI a amendat la vremea respectivă toţi membrii comisiei. 
 
„La timpul respectiv, eu am condus această şedinţă a comisiei în legătură cu Petre Roman, a fost o participare de 90% din membrii comisiei. La data respectivă noi am anunţat şi am pus în vedere Biroului Permanent că nu este de competenţa comisiei să analizeze şi să stabilească incompatibilitatea unui coleg de-al nostru. (...) Am stabilit atunci în unanimitate că nu suntem competenţi pe lege, nu se încadrează în Regulamentul Camerei. (...)  ANI  ne-a amendat pe toţi membrii comisiei. Noi vă spunem că am câştigat ambele procese - şi pe fond,  şi definitiv la apel -, nu aveau dreptul să amendeze Comisia juridică. Domnul Petre Roman prin hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este practic repus în drepturile de deputat, adică îi este anulat raportul considerat definitiv al ANI. Am ajuns în situaţia în care nu s-au respectat drepturile procedurale ale unui coleg în sensul că raportul ANI nu era definitiv, am considerat că în mod auziv printr-o hotărâre a Camerei i s-a luat titlul de deputat”, a spus Nica. 
 
Petre Roman a fost găsit incompatibil de către ANI în 2014. Agenţia Naţională de Integritate anunţa că Petre Roman este în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât în mandatul de deputat a avut şi calitatea de persoană fizică autorizată la “Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată”.
 
În aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, însă a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucureşti, în condiţiile în care instanţa competentă să judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucureşti. Astfel, în ianuarie 2015, Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea. ANI a început în acel moment o lungă corespondenţă cu Parlamentul, în care a cerut vacantarea postului de deputat deţinut de Petre Roman, pe motiv că decizia de incompatibilitate a rămas definitivă, nefiind atacată în termenul legal.
 
Între timp, Petre Roman a continuat seria de sesizări şi contestaţii, însă, după lungi tergiversări - care au culminat cu sancţionarea contravenţională a deputaţilor din Comisia juridică, în sumă de 2.000 de lei pentru fiecare membru, având în vedere neaplicarea unei decizii a instanţei - Camera Deputaţilor a votat, în februarie 2015, încetarea de drept a mandatului lui Petre Roman.
 
Ulterior, fostul deputat PNL a câştigat o primă bătălie în faţa Curţii de Apel, care i-a acceptat o sesizare şi a admis, pe 22 aprilie 2016, cererea lui Petre Roman de anulare a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate din 12 martie 2014 prin care s-a constatat că a fost în incompatibilitate. Decizia nu era însă definitivă, iar următorul termen al procesului va avea loc în luna octombrie.
 
După decizia Curţii de Apel, Petre Roman a sesizat Camera Deputaţilor, afirmând că vacantarea mandatului său nu a fost legală. În iunie 2016, Comisia juridică a transmis un punct de vedere conducerii Camerei potrivit căruia încetarea mandatului de deputat al lui Roman nu s-a făcut în condiţii legale, urmând ca Biroul să decidă procedura de urmat.
 
„Raportul de data trecută a stabilit că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în condiţiile legale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cerut ajutorul ANI şi a obţinut o adresă din care practic se confirmă ceea ce a spus Comisia juridică şi anume faptul că raportul ANI nu este definitiv pentru că se judecă (...) ANI spune raportul de evaluare nu va produce efecte, în sensul în care nu va atrage sancţiuni legale până la rămânerea lui definitivă. În cazul domnului Petre Roman raportul de evaluare emis în sarcina domniei sale a fost contestat la Curtea de Apel, zice ANI, iar aceasta s-a pronunţat prin sentinţa 1.390/2016", a declarat deputatul Eugen Nicolicea, membru al Comisiei juridice.
 
La începutul acestei sesiuni parlamentare, punctul de vedere al comisiei a fost discutat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Liderii forului au decis să pună pe ordinea de zi a plenului de marţi punctul de vedere, urmând ca, în cazul unui vot favorabil, Petre Roman să îşi reia mandatul de deputat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: