Petre Daea le pune pumnul în gură protestatarilor de la APIA. Angajaţii din ţară cer salarii egale cu cei din Bucureşti. Diferenţe de până la 3.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de angajaţi ai APIA vor picheta miercuri sediul Ministerului Agriculturii, după ce noua lege a salarizării, elaborată de Lia Olguţa Vasilescu, le diminuează lefurile cu sume cuprinse între 700 şi 2.800 de lei. Legea, care intră în vigoare la 1 ianuarire, nu-i afectează însă şi pe angajaţii APIA Bucureşti. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, face presiuni pe directori ca oamenii să renunţe la grevă pentru că afectează imaginea Guvernului.

Angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din teritoriu protestează de o săptămână faţă de Legea salarizării, adoptată de Parlament în vara acestui an, dar care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Motivul?  Legea elaborată de ministrul Muncii,  Lia Olguţa Vasilescu, le diminuează consistent lefurile şi îi discriminează faţă de anagjaţii de la APIA Bucureşti. 

„Legea adoptată în vară are două grille de salarizare pentru angajaţii APIA: una pentru structura centrală ( Bucureşti), alta pentru structurile din teritoriu. Dar nu suntem toţi angajaţi ai Ministerului Agriculturii? Nu suntem acelaşi organism? Angajaţii din ţară lucrează dosarele pentru fermieri şi tot ei fac controlul pe teren. Cei de la Bucureşti doar virează banii, pe responsabilitatea noastră, a celor din teritoriu.Vrem salarii egale“, a declarat, pentru „Adevărul“, Octavian Mateescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din APIA.

Surse din Ministerul Agriculturii au o explicaţie simplă pentru decalajul salarial dintre Bucureşti şi provincie: tradiţionalul sistem de pile, cunoştinţe şi relaţii. „Toţi directorii şi consilierii din APIA Bucureşti au pile consistente la partid. Cum să le taie din leafă?“, se întreabă, retoric, sursele citate.

Angajaţii APIA din teritoriu au salarii între 2.000 şi 8.000 de lei (director). Cele mai multe lefuri  sunt între 3.500 şi 5.000 de lei. „Cei care câştigă 5.000 de lei, vor pierde 1.000 de lei la salariu, cu noua lege. Un director va pierde aproape 3.000 de lei“, spune Mateescu. „La alte instituţii, cum ar fi ANAF sau Protecţia Consumatorului, au fost aceleaşi probleme: salarii diferenţiate. Numai că oamenii au făcut grevă şi s-a rezolvat. La noi, ministrul se opune, iar Guvernul nu vrea să dea ordonanţă de urgenţă ca să corecteze discrepanţele“, a adăugat Mateescu.

Olguţa zice că n-are bani
Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Petre Daea, ministrul Agriculturii, a discutat în Guvern problema salariilor diferenţiate, numai că cea care s-a opus vehement unei majorări a fost Olguţa Vasilescu, pe motiv că „angajaţii APIA au, oricum, salarii mai mari ca restul bugetarilor“. „Problema e bugetul pe 2018. Olguţa nu mai ştie de unde să adune bani ca să acopere majorările salariale“, au declarat sursele citate pentru „Adevărul“.

Refuzat de Olguţa Vasilescu, Daea i-a convocat la minister pe directorii APIA din ţară şi le-a cerut să-i potolească pe oameni, pentru a nu afecta  imaginea sa şi a Guvernului Tudose. „Daea le-a spus că angajaţii APIA din ţară au salarii mari, chiar şi cu această scădere, aşa că să fie mulţumiţi. Unii directori, cei numiţi politic, au dat din cap, dar alţii au spus că muncesc pentru acei bani, nu-i fură, aşa că vor continua protestele“, au declarat surse din ministerul Agriculturii pentru „Adevărul“. 

Petre Daea n-a făcut presiuni în teritoriu  doar prin directori, ci şi direct, la televizor. „Angajaţii APIA au o singură misiune: munca. O muncă cinstită, pe bani remuneraţi corect. Nu cred că sunt în situaţia să se plângă acum de salarii. Eu asta le-am spus angajaţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură: «Staţi liniştiţi şi munciţi!»“,a  spus Petre Daea, prin telefon, la un post TV. Întrebat cum comentează, totuşi, diferenţele de salarii, minsitrul a închis telefonul.

Presiune pune şi directorul general APIA, Adrian Pintea, care le-a cerut directorilor să trimită liste cu angajaţii care au protestat.  „Având în vedere apariţia în mass-media românească a unor informaţii cu privire la întreruperea lucrului în centrele judeţene ale APIA în data de 16.11.2017, în intervalul de timp 9.00 – 12.00, vă rugăm să ne comunicaţi în regim de urgenţă următoarele: lista persoanelor care au întrerupt programul normal de lucru în intervalul şi data menţionată mai sus, modalitatea prin care a fost întreruptă activitatea în timpul programului, dacă a fost afectat fluxul normal de lucru pentru pregătirea şi autorizarea dosarelor de plată în intervalul menţionat”, scrie în e-mailul trimis directorilor de la filialele din teritoriu, semnat de directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Bucuria a ţinut doar doi ani
În 2015, Daniel Constantin, la acea vreme ministru al Agriculturii în Guvernul Ponta, a majorat consistent salariile din APIA, aducându-le la nivelul  angajaţilor din Ministerul Fondurilor Europene. „La acea vreme, s-a hotărât că toate instituţiile care lucrează cu fonduri europene să aibă salarii egale. Numai că şi atunci am fost dezavantajaţi. Chiar şi cu acea mărire, am ajuns la un nivel de 85% din salariile care se plătesc la Ministerul Fondurilor Europene“, a declarat Octavian Mateescu.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite