Petre Daea: Ne bucură faptul că ploile au cuprins toată ţara, dar ne întristează aceste fenomene extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, urmăreşete cu „îngrijorare şi preocupare“ fenomenele meteo din ultima perioadă şi spune că, în acest moment, se iau probe din teren pentru a se vedea cât de afectate sunt culturile de ploile şi zăpezile căzute în ultimele zile.

"Urmărim cu îngrijorare şi preocupare fenomenele meteo din ultimele zile. Ne bucură faptul că ploile au cuprins toată ţara pentru că solul şi plantele au nevoie de apă, dar ne întristează aceste fenomene extreme. Urmărim evoluţia şi pe urmă vom face determinări în câmp şi vedem gradul de afectare. Este prematur să facem estimări pe producţii. Abia după ce vor trece aceste fenomene se iau probe din teren, se analizează, se vede gradul de afectare şi efectul la nivelul ţării. Din păcate, agricultorii ţării româneşti întotdeauna lucrează sub zodia riscurilor", a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

De asemenea, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, afirmă că fenomenele meteo nefavorabile sunt în evoluţie şi nu pot fi făcute, deocamdată, determinări pe culturile agricole în privinţa pagubelor.

"Nu putem avea estimări deocamdată, abia se produce fenomenul. În Moldova este totul alb, ninge de azi-noapte, iar culturile sunt sub zăpadă. Nu ştiu deocamdată ce se va întâmpla. Dacă nu ar fi temperaturi negative şi ar rămâne pe plus, cred că nu ar fi nicio problemă pentru că zăpada se topeşte la 1 — 2 grade Celsius. Din păcate, se anunţă că din această noapte şi până duminică temperaturile vor scădea sub zero grade, iar la minus două grade, de exemplu, cu apă şi zăpadă pe plante, mai ales la cele mici, la floarea soarelui şi la rapiţă, nu ştiu dacă le-ar face bine", a declarat pentru Agerpres Laurenţiu Baciu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite