Petiţie online pentru renumărarea voturilor la Sectorul 1 şi demararea unei anchete a Parchetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clotilde Armand, candidatul USB la Primăria Sectorului 1 FOTO Sever Gheorghe
Clotilde Armand, candidatul USB la Primăria Sectorului 1 FOTO Sever Gheorghe

Prin intermediul unei petiţii online, cetăţenii sunt rugaţi să ceară renumărarea voturilor obţinute la Sectorul 1 în urma alegerilor de duminică şi chiar demararea unei anchete penale în acest caz. Candidata USB la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut renumărarea voturilor, însă cererea sa a fost respinsă.

„În anul 2016 alegerile din sectorul 1 din Bucuresti au fost fraudate, prin invalidarea unor voturi exprimate de cetăţeni către candidata USB la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand. Numai prin renumărarea voturilor putem sa asigurăm că avem o democraţie funcţională. Sună la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 şi solicită anchetarea acestui caz. 021-313.98.26. Formeaza acest numar 021 222 03 61 si solicita renumărarea voturilor. Numarul este de la Biroul electoral de circumscripţie Sector 1“, se arată în textul petiţiei.

Semnatarii petiţiei arată că au fost identificate mai multe anomalii, care generează suspiciuni de fraudă electorală. „Există o diferenţă semnificativă de voturi anulate în secţiile de votare unde USB nu a avut observatorii, comparativ cu secţiile de votare unde USB a avut observatori. Este şi o diferenţă privind opţiunile alegătorilor, în secţiile de votare unde USB nu a avut observatorii, lumea a votat procentual mai mult PSD.  În secţiile în care nu au existat observatori USB, candidată USB la Primăria sectorului 1, Clotilde Armând a luat mai puţine voturi decât a primit USB pentru Consiliul local (de sector) unde tot ea a fost prima pe listă.“, se mai arată în sursa citată.

Iniţiatorii arată că este important ca voturile să fie renumerate pentru a fi eliminate aceste suspiciuni de fraudă electorală. „Nu zic că dacă se număra toate voturile corect Clotilde Armând o să iasă. Dar zic că este nevoie să fie investigată acesta fraudă electorală, iar cei care au participat la ea, aduşi în faţă instanţei.  Nu putem să avem 4 ani de zile un primar care este ales prin fraudă electorală. Există o diferenţă semnificativă de voturi anulate în secţiile de votare unde USB nu a avut observatorii, comparativ cu secţiile de votare unde USB a avut observatori“, se mai arată în conţinutul petiţiei.

Biroului Circumscripţiei Electorale Nr. 1 - Sector 1 a respins întâmpinarea prin care Clotilde Armand a cerut renumărarea voturilor în 18 secţii de votare, motivând că este vorba de o contestaţie, care nu poate fi soluţionată, potrivit legii, de Biroul Electoral, şi, în plus, formaţiunii politice i-au fost asigurate toate condiţiile legale de reprezentare în cadrul procesului electoral.

  “Am solicitat renumărarea tuturor buletinelor de vot pentru alegerea primarului din sectorul 1 întrebuinţate în secţiile de votare 5, 7, 9, 13, 16, 24, 27, 31, 55, 88, 111, 145, 146, 151, 152, 155, 157 şi 158, aflate în circumscripţia teritorială a sectorului 1 Bucureşti. Motivul este că, în aceste secţii, între procentajul voturilor pentru Clotilde şi cel al voturilor nule, s-a înregistrat o corelaţie negativă puternic semnificativă (-0,555, nivel de semnificaţie 99%). Cu alte cuvinte, cu cât au fost mai multe voturi nule, cu atât mai puţine pentru candidată USB la Primăria sectorului 1, Clotilde Armând. Mulţumim domnului Mircea Kivu pentru ajutor”, a scris liderul USB, Nicuşor Dan, pe Facebook.

Potrivit primelor informări provizorii BEC, la sectorul 1 Clotilde Armând (USB) conducea cu 32,3 %, urmată de Dan Tudorache (PSD) – 31,9%, Alexandru Nazare (PNL) – 16,6% şi Eugen Tomac (PMP) cu 7,2%. Ulterior, rezultatul a fost răsturnat în favoarea candidatului PSD, Dan Tudorache.

Semnatarii petiţiei mai arată că plângerile penale se depun la Judecătoria Sector 1 lunea şi miercurea în intervalul orar 9:00-12:00, iar plângerile la Biroul Electoral de Circumscripţie Sector 1 pot fi depuse fizic la sediul lor sau trimise pe mail la adresă: bes1bucuresti@2016bec.ro.

Petiţia poate fi semnată aici

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite