Petiţie pentru fostul Principe Nicolae: „Dorim sensibilizarea Majestăţii Sale, Regele Mihai, pentru revenirea asupra deciziei luate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai l-a exclus pe Nicolae din linia de succesiune la tron FOTO Mediafax
Regele Mihai l-a exclus pe Nicolae din linia de succesiune la tron FOTO Mediafax

PNŢCD, partid care şi-a fixat ca deziderat restaurarea monarhiei, a lansat petiţia online „Dorim ca Prinţul Nicolae să fie recunoscut Alteţă Regală a României“, care are scopul de a-l sensibiliza pe Regele Mihai, astfel încât să revină asupra deciziei de a-i retrage titlul de principe nepotului său Nicolae, hotărâre care i-a nemulţumit pe regalişti.

„Retragerea de către Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, a titlurilor de Alteţă Regală şi Principe al României, precum şi a desemnării la succesiunea dinastică Prinţului Nicolae, a tulburat o mare parte a monarhiştilor, in rândul cărora Prinţul se bucură de o largă simpatie. Prin această Petiţie, deschisă de către PNŢCD, singurul partid monarhist, dorim sensibilizarea Majestăţii Sale, pentru reanalizarea şi revenirea asupra deciziei luate. Tocmai acum, când nădejdea în monarhia constituţională a crescut într-un val fără precedent, revenirea asupra deciziei este imperios necesară, pentru ca dezamăgirea să nu se instaleze în sufletul românilor“, se arată în conţinutul petiţiei lansate de PNŢCD.

Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD, îi invită pe toţi monarhiştii, care îşi doresc revenirea Principelui Nicolae, să semneze această Petiţie. „Pentru PNŢCD şi monarhişti chestiunea Casei Regale a României a fost şi este o chestiune a ţării şi a statului, nu doar o chestiune istorică, de ordin intern a partidului sau o chestiune internă a Casei Regale. Petiţia online pe care am deschis-o, ca un adevărat recurs în faţa Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, reprezintă o acţiune civică şi politică de cea mai înaltă responsabilitate, în numele cauzei naţionale. Este nevoie de solidaritate şi înţelepciune, de aceea vă solicit, tuturor, implicarea în acest demers, pentru a reveni pe făgaşul dorit“, a scris Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD.

Regele Mihai a decis să-l dezmoştenească pe nepotul său Nicolae în urma unei întâlniri la reşedinţa din Elveţia la care au participat membrii Consiliului Regal – Principele Radu, Ioan Luca Vlad, consilierul şi avocatul Casei Regale, Mihnea Constantinescu, fost consilier al premierilor Petre Roman, Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu. Familia Regala a publicat fotografii care îl arată pe Regele Mihai alături de sfătuitorii săi.

Regretele monarhiştilor

Chiar dacă fostul Principe al României, Nicolae, a încercat să-l disculpe pe bunicul său, decizia Regelui le-a lăsat un gust amar monarhiştilor. „Comunicatul de ieri al Casei Regale se pare că a luat prin surprindere pe toată lumea. Inclusiv pe noi. Dar nu este primul astfel de gest care şochează. Să ne aducem aminte de anunţul candidaturii Principelui Radu la alegerile prezidenţiale, în 2009. Sau chiar de schimbarea Statutului Casei Regale, din 2007. Nu cred că există ceva impardonabil în ceea ce îl priveşte pe tânărul prinţ. Dacă ar fi existat ceva de genul acesta, eliminarea din succesiunea la tron s-ar fi făcut discret, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în cazul fiicei Regelui, Irina, exclusă de la succesiune împreună cu cei doi copii ai săi, după condamnarea din Statele Unite. Tăcerea de care e înconjurat acest gest, şi care dă ocazia speculaţiilor, face să scadă din credibilitatea Casei Regale“, spune Lorena Topcsov, membră a clubului monarhist.

Nicolae se bucură de mult mai multă simpatie în rândul regaliştilor decât Principele Radu Duda, care a intrat în Familia Regală prin căsătoria cu Principesa Moştenitoare Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai. „Personal, cred că această decizie este una pripită, deloc favorabilă Casei Regale a României şi ideii de Monarhie, iar în final, una care va atrage şi mai multe critici negative la adresa lui Radu Duda, în condiţiile în care cei mai mulţi susţinători nu au o părere foarte bună despre el“, crede Dan Marcu, membru fondator al Clubului bloggerilor liberali, o organizaţie nonguvernamentală ai cărei membri sunt printre cei mai înflăcăraţi partizani ai monarhiei şi implicit ai Regelui Mihai I.

„S-a dat o lovitură de Palat“ 

Un alt regalist înfocat, Marius Ghilezan, scriitor şi jurnalist, crede că fostul Principe Nicolae a fost victima unui complot în capcana căruia a picat Regele Mihai. „Prin aşa-zisele probe administrate de conspiratori împotriva lui Nicholas De Roumanie Medforth- Mills şi prezentate M.S. Regele Mihai l s-a dat o lovitură de palat. Dacă ar fi trăit Corneliu Coposu, acel document din 1 august 2015 nu ar fi fost semnat de Rege. I-aş transmite lui Nicholas să fie la fel de bun, de îngăduitor, de tonic şi de charismatic. Şi nu în ultimul rând să-i ierte pe acuzatori. Din victimă, Nicolae poate ajunge erou. Astăzi, în toate casele românilor se vorbeşte despre soarta nedreaptă a tânărului charismatic cu sânge regal“, spune Ghilezan.

Bogdan Duca, membrul mai multor cluburi monarhiste şi liberale, este vehement: „Înlăturarea din lista de succesiune a lui Nicolae - cel mai simpatizat membru al familiei Regelui – pune capăt oricărei speranţe că familia regală poate administra nu doar probleme personale de imagine, dar chiar şi chestiunea restauraţiei“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite