„Petarda“ cu arme nucleare SUA la Deveselu. De ce este imposibilă din punct de vedere tehnic. „Se încearcă vulnerabilizarea României ca ţară NATO“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diplomaţii şi specialiştii în securitate consultaţi de „Adevărul“ susţin că transferul armelor nucleare din Turcia la Deveselu e o dezinformare menită să „vulnerabilizeze imaginea României“. Localnicii din comuna olteană n-au sesizat, deocamdată, „nimic suspect“  în comună .

Jurnaliştii de la EurActiv.com, platformă media specializată pe probleme ce ţin de UE şi NATO, susţin că Statele Unite au început să transfere 20 de arme nucleare din Turcia, de la baza din Incirlik, în România. Mutarea ar avea loc din cauza răcirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, după ce preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a acuzat SUA că îl protejează pe Fethullah Gulen, pe care îl acuză că ar fi stat în spatele puciului eşuat. Potrivit jurnaliştilor, informaţia a fost obţinută din două surse americane independente. Unul dintre autorii articolului este Georgi Gotev, jurnalist de origine bulgară, care a avut mai multe articole critice la adresa NATO.

În replică, Ministerul de Externe de la Bucureşti a negat că ar avea loc un asemenea transfer. „MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire“, se arată în răspunsul primit de jurnaliştii EurActiv.com. Şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a negat informaţiile prezentate de jurnaliştii europeni. „Nu au existat nici un fel de discuţii, nici la nivel politic, nici la nivel specializat, în acest sens. Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie. Categoric, nu putem vorbi, reacţionând la această informaţie, decât că este o speculaţie”, a declarat Motoc. De asemenea, surse diplomatice au explicat, pentru „Adevărul“, că „din punct de vedere tehnic, baza de la Deveselu nu poate să găzduiască altceva decât scutul antirachetă. Ştirea apărută este o pură speculaţie“.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a respins din start ştirea: „Aceste arme nu se depozitează ca nişte saci de cartofi, trebuie să ai nişte silozuri speciale. Trebuie să ai în vedere faptul că astfel de arme nucleare au coduri care trebuie aprobate de preşedintele SUA. Cine crede că se pot încărca astfel de arme în camion şi aduse în România este o nebunie, o copilărie“.

„Este o aberaţie cap-coadă“

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, care face parte acum din conducerea Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor.

image

 

Ce efecte produce o bombă B61

Bombele B61, depozitate acum în baza de la Incirlik, sunt arme termonucleare ce pot fi transportate de avioane supersonice. Puterea acestora poate fi ajustată în funcţie de obiectiv, de la 0,3 kilotone până la 240 de kilotone. O bombă ajustată la o kilotonă distruge totul pe o rază de 200 de metri şi majoritatea construcţiilor pe o rază de 600 de metri. Doza letală a radiaţiilor se propagă pe o rază de 800 de metri de la locul impactului.

Nucleare (CTBTO), a declarat, pentru „Adevărul“, că legislaţia internă interzice tranzitare armelor nucleare pe teritoriul naţional.  „Este o aberaţie cap-coadă. În primul rând, nu a existat niciun fel de dialog în cadrul NATO privind o astfel de măsură. În al doilea rând, din punct de vedere al neproliferării nucleare, inclusiv al controlului rachetelor, România este parte la o serie de înţelegeri care sunt extrem de restrictive. În al treilea rând, avem şi o legislaţie internă: Legea 111/96 care interzice în mod expres importul şi desfăşurarea pe teritoriul României a rachetelor nucleare“,  a declarat, pentru „Adevărul“, fostul ministru de Externe. Într-adevăr, articolul 6 al Legii privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare spune: „Cercetarea, experimentarea, dezvoltarea, fabricarea, importul, exportul, tranzitul, deţinerea sau detonarea unei arme nucleare ori a oricărui dispozitiv exploziv nuclear sunt interzise pe teritoriul Romaniei“. „În plus, dicolo de spaţiul NATO, vorbim de spaţiul UE, unde există Codul de conduită de la Haga, în ceea ce priveşte proliferarea armamentului balistic. Regulile sunt extrem de restrictive şi extrem de limitative“, a mai spus Diaconescu pentru „Adevărul“.

Totodată, fostul ministru de Externe vorbeşte şi despre efectele acestei dezinformări. „E o formă de război informaţional. N-aş putea spune de cine este lansată informaţia, dar în orice caz în spate este cineva care are interes să vulnerabilizeze imaginea României. Dacă observaţi şi modul de construcţie pe povestea cu traficul de arme, se încearcă vulnerabilizarea României ca ţară membră NATO, pentru că ambele teme sunt legate de politica de securitate a ţării. Astfel de lovituri vor mai urma la adresa României“, conchide Diaconescu.

„Scenarii de Hollywood“

Informaţia transferului de focoase nucleare a fost primită cu reţinere şi de parlamentarii din Comisia de Apărare. „Informaţia prezentată este de natură a afecta siguranţa naţională a României pentru că aceasta poate fi speculată de actori externi în propriul lor avantaj şi în dezavantajul ţării noastre. România trebuie să infirme ferm, inclusiv la nivelul Parlamentului, această dezinformare. Suntem în faţa unui scenariu de tip hollywoodian, dar care poate aduce prejudicii serioase securităţii naţionale a României“, a afirmat deputatul Ovidiu Raeţchi, membru al  Comisiei de Apărare.

Pe aceeaşi linie este şi vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu. „Cred că se fac scenarii de vară. Sunt state cu capacitate nucleară (producţie şi deţinere), ca SUA, Rusia şi China şi sunt state-gazdă, ca Germnia, Olanda şi TurciaRomânia nu e în niciunul dintre cele două cluburi“, a explicat pentru „Adevărul“ Costică Canacheu.

Expert militar: „Sunt bombe cu hidrogen“

Generalul-locotenent în rezervă Alexandru Grumaz a subliniat că nu crede în acest transfer. „Nu se poate produce această mutare. Deocamdată! Focoasele acestea sunt bombe cu hidrogen. Nu este o problemă transportul. Problema e depozitarea, securitatea depozitării “, a declarat Grumaz, fost director al Directoratului de Planificare Integrată a Apărării din MApN. Mai mult, Grumaz a atras atenţia asupra faptului că Turcia are joc dublu în prezent, şi cu NATO, şi cu Rusia plus Iran. Generalul-locotenent lansează şi o întrebare: „Cine are interesul să bage România în mijlocul acestor discuţii? Nu e singurul eveniment care a avut loc. E şi intoxicarea cu traficul de arme. E un război hybrid care continuă“, a atenţionat Alexandru Grumaz. 

Pentagon: SUA nu confirmă sau infirmă prezenţa sau absenţa nuclearelor în niciun loc

Departamentul Apărării din SUA a precizat joi, la solicitarea Mediafax privind presupusul transfer al armelor nucleare din Turcia în România, că politica SUA este să nu confirme sau să infirme prezenţa sau absenţa armelor în niciun loc, din motive de securitate."Este politica SUA să nu confirme sau să infirme prezenţa sau absenţa armelor nucleare în niciun loc, general sau specific", a precizat locotenent-comandorul Patrick Evans de la departamentul de comunicare al Pentagonului.

De asemenea, el a menţionat că această politică se bazează pe nevoia de a bloca accesul adversarilor la informaţii militare şi de a proteja sistemul de ameninţări teroriste sau sabotaj. "Această politică se bazează pe refuzul de a furniza informaţii militare care ar putea fi folosite de inamicii efectivi sau potenţiali, nevoia de creştere a eficienţei în descurajarea ameninţărilor nucleare şi de a contribui la securitatea armelor nucleare, în special faţă de ameninţările de sabotaj sau a celor teroriste", potrivit sursei citat

„Poate începe războiul de aici, de la noi, din Deveselu?“

Deveselu, comuna cu scut antiaerian este din nou în centrul atenţiei. Zvonul că americanii şi-ar muta armele nucleare în România a ajuns şi în comună, însă oamenii nu pot spune mai mult decât ce au auzit la televizor. N-au văzut şi nu au auzit nimic în plus. Presupusele convoaie la Deveselu n-au ajuns, le-ar fi văzut, doar sunt toată ziua peste tot, e sezonul strângerii recoltei. „Nu ştiu eu ce sunt ălea arme nucleare, dar bine nu este. Ce se poate întâmpla acuma? Poate începe războiul de aici, de la noi, din Deveselu? Îmi e frică mie de aşa ceva! De văzut, nu am văzut nimic suspect prin comună, dar dacă au adus arme aici, nu le-au adus să le vedem noi. Dacă ştiam ce se întâmplă, de la bun început nu eram noi de acord să se construiască o bază militară la Deveselu“, îşi dă cu părerea  Domnica Ivan, ieşită la poartă să comenteze ultimele ştiri.

Bărbaţii, care ştiu ei ce ştiu, doar au trecut prin armată, de data asta au păreri ferme: „Ţara noastră este sigură şi nu-i lasă nimeni să facă aşa ceva. Armele nucleare pot produce un dezastru aici. Am auzit că a apărut zvonul că au venit convoaie întregi, dar nu e adevărat aşa ceva. Sunt anumite interese la mijloc, iar anumite persoane vor să îi discrediteze pe americani“, e convins Iulică Militaru.

„La noi este linişte, este pace“

Ziua curge la fel la Deveselu, indiferent că mai vine câte-o echipă de reporteri să-i zgândăre pe localnici. „La noi este linişte, este pace, fiecare ne vedem de problemele noastre, locuitorii adună munca câmpului, floarea-soarelui, porumbul. Nu, infirmăm anumite variante şi trebuie să spunem că nu am văzut în zonă astfel de convoaie“, spune şi primarul Ion Aliman.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite