Persoanele condamnate penal definitiv nu vor mai putea să candideze pentru preşedinţia României. Legea, adoptată decizional de Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Camera Deputaţilor a votat miercuri, în calitate de for dezicional, legea care le interzice persoanelor condamnate penal definitiv să candideze la preşedinţia României. Legea merge la promulgare.

Legislativul a făcut încă un pas pentru interzicerea penalilor în funcţii publice, după ce Camera Deputaţilor a votat miercuri, decizional, proiectul de lege care le interzice persoanelor condamnate definitiv să candideze pentru funcţia supremă în stat. Legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, dacă nu va fi contestată la Curtea Constituţională. 

Proiectul de lege, iniţiat de mai mulţi parlamentari PNL şi USR, bucurându-se şi de sprijinul coaliţiei de guvernare, a trecut cu 223 de voturi „pentru” şi un singur vot „împotriva”. S-au înregistrat şi 22 de abţineri. 

Legea prevede că „nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”. 

O propunere legislativă similară, care prevede interzicerea înscrierii persoanelor condamnate penal pe listele parlamentare, urmează să fie adoptată. Totodată, la nivelul Senatului este blocată la Comisia juridică iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, prin care nu ar mai fi permise candidaturile pentru persoane condamnate definitiv pentru nicio funcţie publică. Dacă va trece de votul din plen, iniţiativa ar presupune organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite