Pericolul nu a trecut. Preşedintele Iohannis trebuie să prezideze şedinţa de guvern de marţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflând despre opoziţia la OUG privind amnistia şi graţierea a lui Tăriceanu, Tudorel Toader, Vosganian şi ALDE în general, mulţi au răsuflat uşuraţi. Nu este cazul. Există şi varianta emiterii acestui OUG în pofida opoziţiei ALDE şi a ministrului Justiţiei. Iar toate declaraţiile de azi ale reprezentanţilor ALDE înseamnă: noi n-am fost de acord, să răspundă cei care au dat OUG.

Toate informaţiile mergeau spre ipoteza emiterii OUG pentru amnistie şi graţiere

Şedinţa de guvern a fost mutată marţi, pentru că joi se încheie sesiunea parlamentară şi nu mai pot fi date OUG-uri. Voinţa lui Dragnea, văzând că se  lungeşte procesul de legiferare a modificărilor codurilor penale, este să rezolve imediat riscul care planează asupra sa, acela de a fi definitiv condamnat în dosarul „Bombonica“. O altă dovadă este intervenţia sa de miercurea trecută la tv, în care face apel la guvern:

Putem schimba toate aceste lucruri, dacă ne ajută şi Guvernul, dacă toţi membrii Cabinetului rup această rezervă pe care o au, dacă nu mai acceptă să fie conduşi de funcţionari, dacă nu mai acceptă să stăm în continuare în întârzieri de proceduri din cauza unor funcţionari care ori sunt puşi de unii sau de alţii să întârzie sau să blocheze, ori au nişte interese personale, ori sunt incapabili.“

Vreau să vorbesc despre parlamentari. ...Şi în public le exprim respectul meu pentru tot ceea ce au făcut, pentru că împreună am reuşit să adoptăm până la finalul acestei sesiuni ceea ce părea imposibil: modificarea Legilor Justiţiei şi a Codurilor. Le mulţumesc pentru această atitudine. Ştiu că nu le-a fost uşor. Dacă şi Guvernul va face la fel, dacă şi colegii din coaliţie vor face la fel, atunci sigur vom câştiga.“

Apelul este limpede. Guvernul să continue ce-au început parlamentarii.

OUG poate fi dată şi fără acordul lui Tudorel Toader

Art 108 din Constituţie

(4) Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de primul-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa hotărârii sau a ordonanţei. Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituţiilor interesate.

Conform informaţiilor obţinute de site-ul G4Media, ministrul de Interne Carmen Dan va fi coiniţiator al OUG privind graţierea şi amnistia, va semna OUG-ul, astfel că nu este necesară semnătura ministrului Justiţiei. Deja Toader şi ALDE s-au spălat pe mâini, ca Pilat din Pont. Le convine elaborarea acestei OUG, dar fără implicarea şi aprobarea lor.

Pe de altă parte, nu există nicio declaraţie din partea PSD că nu va fi promovată  o astfel de OUG de graţiere şi amnistie. Din momentul publicării în Monitorul Oficial, având în vedere obedienţa Avocatului Poporului faţă de PSD, nu există nimic altceva pentru a împiedica efectele OUG-ului.

Singura metodă de blocare o reprezintă intervenţia preşedintelui Iohannis

Aşa cum s-a întâmplat la OUG 13, Preşedintele Iohannis trebuie să sesizeze „elefantul“ din clădirea guvernului, şi să meargă mâine să prezideze şedinţa de guvern. Deşi au circulat zvonuri că ar putea fi împiedicată prezenţa preşedintelui la şedinţa de guvern, trebuie lămurită şi problema aceasta. Guvernul nu este o instituţie pe persoană fizică, Liviu Dragnea. Este o instituţie de maximă importanţă a statului român. Iar preşedintele Iohannis are obligaţia, conform Constituţiei, sa vegheze la buna funcţionare a instituţiilor statului. (2)Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la bună funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate“. (Art. 80 Constituţie)

S-a mai discutat despre dreptul preşedintelui de a participa la şedinţe de guvern. Iată ce spune Constituţia:

ARTICOLUL 87

(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

Punerea în libertate a mii de infractori (doar ca să scape Dragnea de justiţie), nu reprezintă o problemă gravă pentru asigurarea ordinii publice? Cine poate susţine altceva?

Preşedintele Iohannis are obligaţia şi dreptul să participe la şedinţa de guvern de marţi pentru a salva populaţia de invazia a mii de infractori care ar fi puşi în libertate în câteva zile. Îl obligă la acest demers cele 6,2 milioane de voturi prin care a devenit preşedinte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite