Performanţa preşedintelui Băsescu: gen, clasă şi etnie într-o singură frază!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (...) Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a afirmat Băsescu (sursa: www.mediafax.ro).

Sunt convins că acelaşi Dumnezeu invocat de Traian Băsescu nu îl ajută prea mult pe Preşedinte la discursuri clare, eficiente şi care să fie croite pentru toată populaţia pe care o reprezintă. Nu am dubii că Băsescu a fost bine intenţionat în discursul său privind problema demografică cu care România se confruntă în ultimul deceniu (în cea mai mare parte din cauza migraţiei masive), dar citind fraza de mai sus, cu toată indulgenţa, constat că acest om nu reuşeste să-şi depăşească condiţia de misogin, de xenofob şi, peste asta, mai exprimă şi opinii viciate de diferenţele de clasă.

Ştiu că sociologii din jurul lui Băsescu, declaraţi de dreapta, sunt în stare să ne explice cu date şi să susţină cam tot ceea ce Preşedintele a afirmat, dar ar fi mult mai rezervaţi în etichete gratuite. Datele respective nu pot fi generalizate pentru că nu există eşantion pentru populaţia de romi din România, nu există un model (pattern) replicabil de la un grup la altul, de la o persoană la alta şi, ca să nu o lungesc, iată şi opiniile altor cercetători care susţin că “majoritatea cercetărilor sociologice folosesc o perspectivă omogenă asupra populaţiei de etnie romă, fără să ia în considerare marea diversitate a grupurilor, familiilor şi clanurilor”. (academia.edu, p. 215). Chiar şi aşa, datele pe care Băsescu le foloseşte sunt eronate. Conform lui Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, rata fertilităţii la o femeie de etnie romă (numărul mediu de copii născuţi) este de 3,1 copii.

Astfel, Domnule Preşedinte, pentru Dumnezeu, ar fi bine în viitor să nu mai generalizaţi, mai ales atunci când riscaţi să comiteţi: 

a. un misoginism – corpul femeilor din România nu este proprietatea statului. Naşterea unui copil nu este un act de patriotism, ci o responsabilitate individuală. Vă asumaţi alocaţii marite, prime de incurajare etc? Şi, dacă tot aţi folosit exemplul personal, dvs. de ce aţi făcut doar 2 copii (chiar dacă în perioada în care dvs. aţi devenit părinte, avortul era interzis, cam în acelaşi scop). Dacă tot aţi definit “misiunea fundamentală a femeii”, la următoarea prezentare publică ne spuneţi care este şi rolul fundamental al bărbatului?

b. un act de discriminare etnică – Romii din România sunt cetăţeni români pe care îi reprezentaţi în egală măsură. Nu aveţi dreptul constituţional să vorbiţi despre etniile cetăţenilor români, cu excepţia cazurilor în care o faceţi pentru protejarea drepturilor pe care membri acestor comunităţi culturale (nu biologice) le au. Afirmaţiile dvs., domnule Preşedinte, pot intra cu uşurinţă în prevederile art. 19 din legea 48/2002[1]  

c. un act de discriminare pe criteriu de clasă – din perspectiva dvs., din câte lăsaţi să se înteleagă, femeile manageri – adică cele din clasa bună, care nu sunt rome - nu nasc atât de mulţi copii aşa cum fac cele din clasa de jos (rome sau nu). Domnule Preşedinte, clasa din care faci parte nu este neapărat o alegere, ci un efect al “naşterii”.

Sunt convins că CNCD-ul, dupa 2 avertismente pentru discriminare, va mai avea un caz din declaraţiile de mai sus. Sper, de această dată, domnule Preşedinte, să preîntâmpinaţi o astfel de ruşine pe obrazul României, printr-un discurs public în care să cereţi scuze femeilor, romilor şi celor care nu sunt în clasa “managerilor”.

  

P.S. Am ezitat să amintesc opinia dvs din 2010 privind rolul femeilor în România, uşor în contradicţie cu opinia 2013. 


  • “Constituie contraventie, (…) orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia."
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite