Pentru miile de morţi cauzate în Ucraina, Rusia trebuie pedepsită şi umilită, să devină „ciuma roşie” a lumii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, va trebui să se construiască pacea fără a „umili” Rusia. Adică Rusia invadează un stat independent şi suveran, fără nicio provocare, îi omoară mii de civili nevionovati şi pentru asta nu trebuie umilită! Ciudată gândire pentru un politician de calibrul său!

Au mai existat ştiri neconfirmate, deducţii din declaraţiile lui Zelenski, că Macron ar fi propus ca Ucraina ar trebui să cedeze din teritoriile sale,  în schimbul păcii.

Propunerea a fost respinsă vehement de conducătorii Ucrainei

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak recunoaşte că poziţia Kievului în privinţa războiului a devenit tot mai intransigentă, dar spune că orice concesii făcute Moscovei s-ar întoarce împotriva Ucrainei, pentru că Rusia ar riposta şi mai dur după orice pauză în lupte.

Podoliak a catalogat drept „foarte ciudate” apelurile care vin din Occident pentru o încetare urgentă a focului ce ar implica ca forţele ruseşti să rămână în teritoriile pe care le-au ocupat în sudul şi estul Ucrainei. „Forţele (ruseşti) trebuie să părăsească ţara şi după aceea va fi posibilă reluarea procesului de pace”, a subliniat el.

Care este logica cedării de teritorii ale Ucrainei către Rusia?

Opinii ale unui profesor universitar, Gigel Militaru: „Să se oprească războiul, să nu care cumva să pice Putin şi puterea nucleară a Rusiei să  fie controlată de alţii chiar mai siniştrii decât el. Adică, se poate şi mai rău decât sub conducerea lui Putin!

Un alt risc: dacă, Doamne fereşte, Putin în disperare de cauză, ar recurge la arma nucleară şi ar bombarda cu aşa ceva? S-ar alege praful… Situaţia este extrem, extrem de complicată şi din motivul ăsta cea mai fezabilă soluţie acum (deşi nu e ideală) e cea propusă de Macron.”

„Soluţia” lui Macron, împărtăşită şi de alţii,  este departe de a fi o soluţie. Suntem în „furtuna perfectă”, din care toate statele lumii, inclusiv Rusia, China,  Coreea de Nord trebuie să înveţe un lucru. Dacă mai fac ce a făcut Rusia, adică să invadeze fără motive un stat liber şi suveran, să omoare mii sau zeci de mii de oameni nevinovaţi, va păţi ce păţeşte Rusia. Complet izolată de restul lumii, sub sancţiuni economice, financiare, comerciale care fac imposibilă o viaţă normală în Rusia.

Ce urmează pentru Rusia?

Cu economia distrusă şi importante resurse financiare blocate sau confiscate în ţările importante ale lumii, Rusia nu are nici o şansă să câştige războiul cu Ucraina, care o costă de pe acum circa 300 milioane euro pe zi.

Patru milioane de ruşi au părăsit deja Rusia, şi alţii 30 de milioane vor să o părăsească, pentru că nu vor să fie părtaşi la crimele şi atrocităţile săvârşite de armata Rusiei în Ucraina, şi nici să trăiască într-o ţară „ciumată”. Şi este vorba de oameni competenţi, specialişti, care îşi pot găsi oricând un job în occident.

Populaţia Rusiei este oripilată de şomajul în creştere,  de plecarea companiilor străine importante care au adus şi în Rusia binefacerile tehnologiilor moderne, cu care ruşii abia ce se obişnuiseră.

Armata Rusiei este incapabilă să-şi reînnoiască echipamentele pierdute în lupte, pentru că nu are piesele necesare   de provenienţă occidentală.

Moralul armatei Rusiei este la pământ, iar livrările occidentale masive, de arme şi bani pentru Ucraina, fac imposibilă câştigarea războiului  de către Rusia.

Rusia va intra într-o perioadă de crize economice, sociale, financiare, politice, cu efecte devastatoare asupra stabilităţii Rusiei. Şi pierderea războiului cu Ucraina o va duce la pierderea statutului internaţional de mare putere mondială militară, că economică nu a prea fost vreodată.

Rusia trăieşte 50% din exportul de hidrocarburi, de care unele state europene erau dependente. Acum, aceste state  se reorientează spre alte resurse de gaze şi petrol, înlocuiesc gazele ruseşti cu cele aduse din America în rezervoare uriaşe.

În curând, resursele uriaşe financiare primite de Rusia din exportul de hidrocarburi se va diminua dramatic. Au şi scăzut deja cu 25%.

Armele nucleare ale Rusiei

Aceste arme sperie toată Europa şi statele lumii. Ele sunt supravegheate de aproape de serviciile de informaţii ale NATO şi ale altor ţări, prin sateliţi, spioni pe teren, spionaj electronic şi informatic. Există un lanţ de decizie pentru lansarea acestor arme, şi nu e sigur că toţi decidenţii se vor conforma, neavând vocaţia sinuciderii colective.

Nu se pot scoate din depozite armele nucleare ruseşti pentru a fi asamblate şi lansate, fără ca serviciile de informaţii să nu afle. Inclusiv pe submarinele nucleare ruseşti.

Presupun că NATO s-a pregătit pentru această eventualitate şi are în calcul lovituri devastatoare pentru Rusia, cu mijloace şi echipamente militare de care noi nu avem habar. De exemplu, cu avioane invizibile pe radare. Spre deosebire de ruşi, care tot flutură rachete hipersonice, arme laser, şi tot felul de armament modern, dar care nu este pus în funcţiune în Ucraina.

Nu se pot compara armamentul occidental şi puterea economică a celor 30 de state din NATO, cu acelea ale Rusiei.

Puţin este repudiat şi la Moscova

Există elite ruse care înţeleg toate aceste lucruri. Inclusiv faptul că războiul cu Ucraina a întărit flancul estic al NATO, iar Finlanda şi Suedia se alătură NATO, fără să ţină cont de ameninţările Rusiei. Adică, rezultatul războiului este un dezastru geostrategic pentru Rusia, cu NATO ajuns într-adevăr la graniţele Rusiei.

Acum se vede lipsa de realism şi de logică care a condus la un război neprovocat, cu o ţară ce are armata puternică şi perfect sprijinită de ţările occidentale.

Cel care  a iniţiat acest război, Vladimir Putin, trebuie să plătească cu vârf şi îndesat erorile de calcul şi de judecată care l-au condus să declanşeze invazia în Ucraina. Iar elitele politico-militare care l-au sprijinit, precum şi poporul rus, vor fi pedepsiţi prin prăbuşirea economiei Rusiei şi instalarea unui nivel de trai submediocru,  sărăcie lucie în unele zone.

Acestea sunt pedeapsa şi umilinţa la care va fi supusă Rusia, necesare pentru a nu mai repeta în viitor asemenea acte criminale. Nici ea, nici alte state.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite