Pensiile de urmaş pentru copiii cadrelor medicale decedate din cauza coronavirusului, adoptate de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Senatului, pe vremea când principala temă de dezbatere era repreznetată de legile Justiţiei FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Plenul Senatului, pe vremea când principala temă de dezbatere era repreznetată de legile Justiţiei FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Propunerea legislativă a unor parlamentari PSD prin care se acordă pensie de urmaş copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu coronavirusul a fost adoptată în unanimitate de Senat, fiind înregistrate 130 de voturi „pentru”.

UPDATE Florin Orţan (PSD), iniţiator al legii: Rata mortalităţii celor din linia întâi nu e de neglijat. Proiectul garantează, în opinia noastră, un pas obligatoriu pentru respectarea contractului social. 

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL: În războiul de azi se găsesc în primul rând medicii şi personalul medical. Din punctul de vedere al PNL, medicii şi personalul merită tot efortul nostru. PNL va vota pentru şi e recunoscător întregului personal sanitar. 

Adrian Wiener, senator USR: Susţin proiectul de lege. Cred că e un confort psihologic minimal. Adică siguranţa că copii lor, în condiţiile în care lupta lor se va solda cu un deces, vor avea şanse egale în viaţă. USR va vota pentru. Nu e un privilegiu, ci e un drept minimal. 

Cseke Attila: Salutăm iniţiativa. Este serioasă şi demnă pentru a ajuta măcar un pic pentru cei care au ajuns într-o problemă deosebită. Chiar dacă nu s-au făcut demersurile din timp pentru a evita o parte din probleme, e o măsură care mai poate alina puţin suferinţa unor familii. 

***

Vor beneficia de pensia de urmaş copiii de până în 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la finalizarea acestora, dar nu mai mult de vârsta de 26 de ani.

Potrivit proiectului pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid – 19, „la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie”.

„Urmaşii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19, au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se arată în propunerea legislativă înscrisă pe ordinea de zi, sub rezerva primirii raportului.

De asemenea, parlamentarii PSD propun ca urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19 beneficiază de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite