Pensiile speciale: PSD începe marea abureală a primarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, liderul PSD, caută o soluţie pentru a linişti armata de partid FOTO Mediafax
Liviu Dragnea, liderul PSD, caută o soluţie pentru a linişti armata de partid FOTO Mediafax

După ce Curtea Constituţională a respins legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, partidul condus de Liviu Dragnea şi-a stabilit noua strategie: încearcă să-i ducă cu zăhărelul pe primari până după alegerile locale.

Cu doar trei luni înainte de alegerile locale, PSD se vede pus într-o situaţie ingrată: trebuie să rezolve situaţia pensiilor speciale pentru aleşii locali, în contextul în care, la sfârşitul săptămânii trecute, Curtea Constituţională (CCR) a publicat motivarea deciziei prin care a respins pensiile nesimţite pentru primari, viceprimari, preşedinţi de Consilii Judeţene şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.  Parlamentul trebuie să pună acum legea în acord cu decizia Curţii. Iar CCR, deşi a declarat legea neconstituţională, a lăsat o portiţă prin care Legislativul ar putea să ofere privilegii financiare.

Curtea recunoaşte dreptul Parlamentului de a conferi indemnizaţii speciale aleşilor locali, însă cu o mare condiţie: indemnizaţia să se aplice pentru toţi aleşii locali, nu numai pentru primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene şi adjuncţii lor, ci şi pentru consilierii locali şi judeţeni. În caz contrar,  s-ar face o diferenţiere chiar între aleşii locali,  adică primarii, viceprimarii, preşedinţii de CJ-uri şi vicepreşedinţii de CJ-uri ar fi avantanjaţi, pe când simplii consilieri locali şi judeţeni nu s-ar bucura de acelaşi privilegiu, deşi au fost şi ei aleşi de popor.

„De unde bani?“

Deci Parlamentul are în acest moment la îndemână doar două opţiuni: fie taie complet indemnizaţiile tuturor aleşilor locali, fie le dă indemnizaţie la toţi – deci şi actualilor şi foştilor consilieri locali sau judeţeni. Ceea ce ar fi o povară financiară uriaşă pentru bugetul de stat, fapt recunoscut chiar şi de PSD.  „N-avem cum să dăm pensii speciale pentru consilieri locali şi judeţeni. Ar însemna să dăm bani la 100.000 de oameni. De unde? Uitaţi de această variantă! Noi trebuie să le dăm pensii primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de CJ-uri, asta ne interesează. Trebuie să găsim o soluţie constituţională“, a comentat, pentru „Adevărul“, deputatul PSD Florin Iordache, cel care a gândit proiectul pensiilor speciale pentru aleşii locali.

O altă soluţie nu există. „Parlamentul ori face cum spune Curtea, adică să le dea pensii tuturor aleşilor locali, ori legea va fi respinsă din nou, pe motiv de discriminare“, spune avocatul Elenina Nicuţ.

Planul PSD

Surse parlamentare au povestit pentru „Adevărul“ că poziţia lui Florin Iordache este doar pentru public. În realitate, liderii PSD se vor face că lucrează la proiectul de lege respins de CCR, pentru a le arăta – chipurile - primarilor că se preocupă de soarta lor.

„Până la urmă, să nu uităm că CCR a declarat legea neconstituţională. Faptul că se permite acordarea pensiilor speciale e, totuşi, mai degrabă o interpretare dată de dumneavoastră. Noi trebuie să plecăm de la premisa că e neconstituţională. Sigur, dacă juriştii găsesc o soluţie legală,  constituţională, n-avem nimic împotrivă, susţinem legea“, spus surse din PSD pentru „Adevărul“. Altfel spus, PSD vrea să-i ducă cu zăhărelul pe primari până după alegerile locale şi trebuie, cum-necum, să mai tragă de timp încă două luni. În mai începe campania electorală, iar aleşii locali vor fi preocupaţi să mai prindă un mandat. Numai că această strategie are şi un dezavantaj pentru conducerea PSD. În toamnă, vin alegerile parlamentare, iar principala resursă de voturi e chiar primarul, deci va fi un moment bun pentru un şantaj politic: voturi contra pensii. Deocamdată, liderii de la Bucureşti sunt calmi. „Important e să să câştigăm alegerile locale. Vă spun, dacă le câştigăm, altă stare de spirit va fi în partid. După ce eşti reales primar, te mai gândeşti la pensie?, povestesc, relaxate, sursele citate.

Parlamentarii şi-au dat pensie specială

Frustrarea acumulată în rândul primarilor este cu atât mai mare cu cât legea similară pentru parlamentari a intrat în vigoare. Diferenţa e că, deşi sunt identice, legea pensiilor pentru senatori şi deputaţi fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, fără să fie contestată la CCR, în timp ce legea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost blocată de CCR, după o sesizare a premierului Dacian Cioloş, care a invocat faptul că nu existe resurse bugetare pentru astfel de cadouri. Şi nici nu aveau cum să existe, din moment ce legea făcută cu dedicaţie pentru primari a fost votată la exact două zile după ce a fost votat bugetul de stat pe 2016. „Indicarea faptului că «Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice» reprezintă doar o indicare formală a sursei de finanţare, care nu este una reală“, a criticat şi CCR.

N-avem cum să dăm pensii speciale pentru consilieri locali şi judeţeni. Ar însemna să dăm bani la 100.000 de oameni. De unde? Uitaţi de această variantă!

Florin Iordache, deputat PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite