Pensiile speciale pentru primari se întorc. Cum ignoră Guvernul mai multe decizii ale CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea adoptarea Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă, procedură prin care ar evita declararea acestuia ca neconstituţional, în condiţiile în care are unele prevederi care încalcă Legea fundamentală, cum e şi cazul pensiilor speciale pentru aleşii locali.

Ministrul Dezvoltării Regionale, Daniel Suciu, a anunţat că în această săptămână ar putea fi adoptată Ordonanţa de Urgenţă pentru Codul Administrativ, după ce vineri proiectul a fost pus în dezbatere publică. Practic, actul pregătit de Guvern seamănă în proporţie covârşitoare cu legea adoptată de Parlament, dar respinsă de Curtea Constituţională în integralitate. Printre prevederile problematice sunt şi pensile speciale pentru aleşii locali, adică pentru primari, viceprimari, preşedinţi de CJ şi vicepreşedinţi de CJ. Până în prezent, aceste pensii au fost declarate neconstituţionale de trei ori, de două ori în 2016 şi o dată în 2018, argumentul judecătorilor CCR fiind faptul că indemnizaţii pentru limită de
vârstă fie primesc toate categoriile de aleşi locali, fie niciuna.

CCR, ignorată

Ministerul Dezvoltării nu a ţinut cont de aceste recomandări ale CCR, în textul OUG fiind precizat că aleşii locali pot primi pensii speciale care se raportează la numărul de mandate duse până la capăt. Actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, preciza toamna trecută, când era preşedinte al Comisiei de cod administrativ, că banii de pensie pentru un singur mandat s-ar ridica la aproape 800 de lei, în timp ce cea mai mare sumă de bani urma să fie dată celor cu trei sau mai multe mandate, adică undeva la 2.400 de lei. 

Nu au fost uitaţi nici consilierii locali şi judeţeni, cărora le va fi mărită indemnizaţia lunară la 10% din salariul primarului sau al preşedintelui de CJ, în condiţiile în care în prezent este acordată o indemnizaţie de 5%.

Concesionarea, mai uşor de făcut

Aleşii au umblat şi la modul cum se va da votul în consilii pe proiectele privind concesionarea sau înfiinţarea de companii. Astfel, dacă în prezent pentru a concesiona sau înfiinţa o companie la de interes local sunt necesare voturile a 2/3 din consilierii locali sau judeţeni, situaţia se va schimba prin adoptarea noului cod, când majoritatea va fi de 50% + 1 din consilieri.

„Lupul paznic la oi“

Senatoarea USR Florina Presadă a atras atenţia asupra unui aspect care lipseşte din cod, adică suspendarea celui trimis în judecată pentru fapte de corupţie, deşi în comisiile din Parlament s-a tot vorbit acest lucru. „Nu am regăsit nicăieri în proiect reglementarea actuală în vigoare conform căreia unui funcţionar public i se suspendă raportul de serviciu dacă e trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Cu alte cuvinte, un funcţionar public va putea rămâne în funcţie până la condamnarea definitivă. E ca şi cum ai păstra lupul paznic la oi, dacă se dovedeşte ulterior că e vinovat“, a afirmat senatoarea USR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite