Pensiile de lux revin. După militari, urmează diplomaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a făcut anunţul privind reîntregirea pensiilor diplomaţilor de carieră la Reuniunea anuală a diplomaţiei române FOTO gov.ro
Victor Ponta a făcut anunţul privind reîntregirea pensiilor diplomaţilor de carieră la Reuniunea anuală a diplomaţiei române FOTO gov.ro

Premierul Victor Ponta le-a promis, miercuri, diplomaţilor de carieră că din toamnă îşi vor primi pensiile speciale în cuantumul la care le încasau în anul 2010, când fostul premier Emil Boc a decis diminuarea lor drastică. De la 1 octombrie, militarii pensionari sunt primii care vor reveni la aceste„pensii de lux“.

Pensiile tăiate prin lege în cazul celor 200-250 diplomaţi vor fi recalculate începând cu toamna acestui an, după modelul aplicat pentru pensiile militarilor.„Am sprijinit iniţiativa ministrului, sunt convins că şi Parlamentul o va face, de a îndrepta un lucru nedrept care s-a întâmplat cu pensiile ambasadorilor. Aşa cum am reuşit să facem în cazul militarilor vom reuşi şi în cazul ambasadorilor“, a fost mesajul premierului transmis, miercuri, la reuniunea anuală a diplomaţiei române. 

Ponta şi-a explicat gestul prin faptul că efortul bugetar nu ar fi unul considerabil, întrucât este vorba de numai 200-250 de diplomaţi de carieră. 

Aşa-numitele „pensii de lux“ reprezintă 80% din veniturile obţinute în ultimul an de carieră. În anul 2010, un  diplomat avea o pensie de 4.258 lei, iar după recalculare pensia i-a fost diminuată la aproximativ 1.968 lei.

Pensiile militarilor, reîntregite de la 1 octombrie

Diplomaţii pensionari nu sunt primii care vor reveni de la „pensiile de lux“. Începând cu 1 octombrie 2013, pensiile militarilor recalculate în 2010 se vor plăti în cuantumul din decembrie 2010. În 18 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege în acest sens, care a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu. Deşi legea de creştere a pensiilor militarilor se va aplica din acest an, Guvernul transmitea la un moment dat că numai din 2014 ar putea suporta acest efort bugetar.

Magistraţii corupţi, fără pensii speciale

În şedinţa de Guvern de marţi, Executivul a adoptat un proiect de lege prin care magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie rămân fără pensiile speciale. Aceste persoane vor beneficia însă doar de pensia în sistemul public.

Guvernul a transmis ulterior că proiectul de lege adoptat de Guvern urmăreşte reglementarea clară a regimului pensiilor de serviciu pentru magistraţii condamnaţi.

„Astfel, judecătorii, procurorii, magistraţii – asistenţi şi asimilaţii acestora care, ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau în legătură cu acestea, ori pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciu, comise cu intenţie, nu beneficiază de pensie de serviciu şi nici de indemnizaţia prevăzută la articolul 81 din Legea 303/2004. Aceste persoane beneficiază doar de pensia în sistemul public, în condiţiile legii", se arată în comunicatul transmis de Guvern.

Ce s-a întâmplat în 2010

În 2010, Cabinetul Boc a aprobat recalcularea a 6.250 pensii speciale ale personalului auxiliar din instanţe, diplomaţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi al Curţii de Conturi, şi168.000 pensii militare de stat. Pensiile sub 3.000 de lei nu au fost atinse. „Vor dispărea acele pensii uriaşe de sute de milioane de lei. Suntem la un pas de aplicarea formei finale a Legii Pensiilor“, declara Emil Boc în iulie 2010.

Numai prin recalcularea pensiilor speciale ale personalului auxiliar din instanţe, diplomaţilor, parlamentarilor, personalului aeronautic şi al Curţii de Conturi, Guvernul prognoza economii de 86,8 milioane lei în 2010, 260,6 milioane lei în 2011, 267,9 milioane lei în 2012, 274,6 milioane lei în 2013 şi 281 milioane lei în 2014. Media pe cinci ani a acestor economii era estimată la 234,2 milioane lei, potrivit Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite