Penibil. PSD contestă la CCR propriul proiect de lege care dezincriminează conflictul de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Arhiva Adevărul

Social-democraţii sesisează Curtea Constituţională (CCR) cu privire la legea care îi scapă pe aleşi de acuzaţiile de conflict de interese. Practic, PSD se află în situaţia de a-şi contesta propriul proiect de lege, votat de majoritatea social-democraţilor.

Un grup de 99 de parlamentari PSD, UDMR, ai minorităţilor şi un liberal a contestat, la CCR, proiectul de lege privind dezincriminarea conflictului de interese în cazul parlamentarilor care şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare înainte de 2013, iniţiat chiar de PSD şi UDMR, pe motiv că se suprapune atribuţiilor ÎCCJ şi reprezintă o "amnistie", potrivit news.ro.

Sesizarea a fost semnată de 99 de deputaţi, dintre care 76 ai PSD, 13 ai UDMR (inclusiv iniţiatorul Marton Arpad), 9 ai minorităţilor şi un liberal.

Potrivit sesizării, doar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie interpretează şi se ocupă de aplicarea unitară a legii, astfel încât legea de interpretare adoptată de Parlament "ar putea conduce la un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ şi Justiţie, încălcându-se dispoziţiile art. 1 alin. (4) din Constituţia României".

Semnatarii sesizării atrag atenţie şi că acest proiect are "efecte retroactive" şi reprezintă chiar "o subtilă dezincriminare retroactivă, o amnistie".

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat, în urmă cu două săptămâni, un proiect de lege care îi va absolvi de pedeapsă pe aleşii găsiţi în conflict de interese înainte de 2013. Prin această măsură, parlamentarii se sustrag altor legi care li se aplică. Iniţiatorii proiectului de lege au fost: deutaţii PSD Florin Iordache şi Daniel Flroea, precum şi deputatul UDMR Marton Arpad.

Potrivit unei statistici oficale, la acest moment, pe rolul instanţelor, în diferite faze procesuale, se aflã un numãr de 29 de cauze în care Agenţia a constatat încãlcarea de cãtre membrii Parlamentului a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese ca urmare a angajãrii rudelor la cabinetele parlamentare.

În perioada 2011 – 2015, Agenţia Naţionalã de Integritate a constatat, în cazul deputaţilor şi senatorilor, 56 de cazuri de conflicte de interese de naturã administrativã şi 26 de cazuri de conflicte de interese de naturã penalã. În ceea ce priveşte conflictele de interese de naturã administrativã, ANI a câştigat definitiv şi irevocabil în 22 de cazuri şi doar într-un singur caz instanţa a anulat raportul de evaluare emis de Agenţie, restul dosarelor fiind pe rol. Referitor la conflictele de interese de naturã penalã, în 18 cazuri instanţa a emis sentinţe de condamnare la închisoare cu suspendarea pedepsei, în 3 cazuri amendã administrativã iar în 5 cazuri, dosarele se aflã pe rolul organelor de cercetare penalã.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite