Pe câte voci comunică guvernul Orban?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem zilnic ţinta a nenumărate zvonuri. Fake-news-urile fac parte din meniul cotidian al vieţii noastre. Ele sunt cum nu se poate mai primejdioase în contextul condiţiilor excepţionale cu care se confruntă ţara. Firesc, aşadar, apelul autorităţilor nu doar să nu le dăm crezare, ci să ne informăm în exclusivitate din surse atent verificate.

Numai că, din păcate, aceleaşi autorităţi adoptă acte normative, ordonanţe de urgenţă de natură să ne limiteze dreptul la liberul acces la informaţii. De pildă, Grupul de Comunicare Strategică le-a ordonat prefecţilor să  nu mai dea informaţii la zi despre numărul celor afectaţi de coronavirus. În ce scop, tovarăşi?, vorba lui Toma Caragiu, dintr-un monolog celebru, păstrat în arhiva de aur a TVR. Se cosmetizează cifrele? Se ascund? Se manipulează?  S-a evaporat prin OUG şi transparenţa decizională. Probabil şi dreptul de a şti ce achiziţii publice şi pe ce bani se fac acestea. Nu e oare firesc să bănuim că la mijloc ar fi ceva în neregulă? Că nu e deloc exclus ca favorizaţii şi clientela politică a PNL să fie lăsaţi să dea tunuri? Deşi, iată, noul ministru al Sănătăţii, dl. Nelu Tătaru, pare să fi înţeles necesitatea comunicării.

Mai grav e că miniştrii din guvernul Orban vorbesc verzi şi uscate. Emit nonşalant, iresponsabil, tot felul de opinii personale. Pretind că o fac pe persoană fizică. Semn că nu au învăţat nimic din păţania care a condus la concedierea din Executiv a d-lui Victor Costache.

Iată, de pildă, miercuri ministrul Finanţelor, dl. Florin Cîţu, a spus că i se pare firesc ca bugetarii să fie solidari cu lucrătorii din sectorul privat cărora le-au scăzut veniturile. Numai că, d-lui Bogdan Chirieac, şi el tot privat, tot afectat, tot năpăstuit de soartă, îi merge tot mai bine în condiţii de criză, şi asta datorită unui contract neruşinat cu Primăria Sectorului 4, semnat în tovărăşie cu primarul pesedist Băluţă.

Sigur, nu la privaţi de genul d-lui Chirieac s-a gândit dl. Florin Cîţu, pe care nu mă pot opri să îl asemăn cu George Demetru Ladima. După modelul băsescian, dl. Cîţu ar vrea să amputeze salariile bugetarilor. E dorinţa lui profundă. Îl macină de când a apărut în spaţiul public. Mai mult , dl. Cîţu are coşmaruri cu bugetarii. Împotriva cărora s-a dovedit că are un dinte încă de pe vremea când era în Opoziţie. Numai că- ce să vezi?- joi acelaşi domn Cîţu, cu figura lui de om veşnic chinuit de o criză de ulcer, a scos pe preţioasa-i guriţă cu totul altceva. Şi anume că tăierea salariilor bugetarilor nu ar intra în calculele guvernului din care face parte. Probabil că a făcut-o după o muştruluială zdravănă primită din partea premierului. Nu e însă oare de ajuns că dl. Cîţu -Ladima e decredibilizat după ce a dat bir cu fugiţii cu doar zece minute înainte de a fi învestit în funcţia de premier al României? Mai trebuie oare ca insul acesta să se facă zilnic de râs? Să pozeze în personajul care se tot joacă de-a anunţatul iminenţei venirii lupului?

Ce ne facem însă că tot joi, când nici nu apucase bine dl. Cîţu să spună că nu mai e valabil ceea ce a debitat cu o zi înainte cu titlu personal (au miniştrii din guvernul Orban frecvente crize de personalitate) cu doar 24 de ore înainte, s-a trezit vorbind d-na Violeta Alexandru, ministrul Muncii? Care, probabil, ca o reminiscenţă a numelui ei de fată, se joacă de-a în spaţiul public de-a Bau-Bau. Această Zoe, Zoe, fii bărbată! din Executivul Orban a afirmat la Europa FM că, la nivelul guvernului, se discută despre posibilitatea tăierii lefurilor bugetarilor. O fi luat-o gura pe dinainte pe doamna Alexandru? Celebră pentru vorbitul aiurea în tramvai. Care pe pagina ei de facebook ne anunţase că e obosită. Să o fi făcut din oboseală?  Foarte bine, să îşi ia un repaus. Dacă se poate, unul pe viaţă. Dar să nu mai debiteze prostii cu nemiluita!

Joi seara l-am văzut la Digi 24 chiar pe dl. prim-ministru Ludovic Orban spunând că, personal, nu agreează adoptarea unor măsuri de austeritate. Că ele s-au dovedit un eşec în 2010. Ce înseamnă personal  în economia discursului d-lui Orban? A vorbit prim-ministrul României sau persoana fizică Orban Ludovic?

Oare nu au aflat politicienii PNL că, în condiţiile stării de urgenţă, este nevoie să se comunice clar, ferm, pe o singură voce? Dacă îi chinuie dorinţa de a debita panseuri personale, cred că ar face infinit mai bine să îşi facă bocceluţa şi să se ducă unde văd cu ochii.

Spre a-şi spăla păcatele, multe şi greu de dus în spate, nu ar fi deloc  rău să se angajeze brancardieri la Spitalul judeţean Suceava. Devenit simbolul neputinţei liberale.

P.S. Acest text nu se adresează hiper-activilor vânătorul/d.c., lucifer, ioan stănilă, herr, victor nagy. 

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite