Pe ce toacă Parlamentul banii publici. Limuzine de lux de peste 1 milion de euro, cafetiere, cuburi de gheaţă şi hârtie roz în valoare de zeci de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoturisme de protocol de peste un milion de euro, electrocasnice, hârtie de xerox roz şi covoare cu fire răsucite. Iată pe ce s-au mai dus, cu dare de mână, banii publici.

O privire în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) ne arată cum a crezut de cuviinţă Parlamentul să cheltuiască banii publici şi care sunt achiziţiile necesare pentru buna desfăşurare a activităţii legislative. De la începutul anului 2017, Senatul şi Camera Deputaţilor au lansat  mai multe serii de proceduri de achiziţii publice. De la autoturisme de protocol, la echipamente de bucătărie sau hârtie pentru copiator roz şi bleu, toate se regăsesc pe lista de cumpărături a Parlamentului. Şi nu e deloc o listă  ieftină. Spre exemplu, numai pentru cea de-a 63-a Adunare Parlamentară a NATO la Bucureşti, Parlamentul scoate din buzunar peste 1 milion de euro. De asemenea, vedem că Parlamentul nu ar mai putea să funcţioneze la putere maximă fără hârtie de copiator roz sau bleu, de vreme ce pentru această achiziţie, potrivit cererii de ofertă publicată pe SEAP, Camera Deputaţilor este dispusă să cheltuie nu mai puţin de 22.000 de euro.

Cafetiere, grătare şi cuburi de gheaţă
În prezent, la nivelul Camerei Deputaţilor sunt deschise 17 proceduri de achiziţii publice, cea mai recentă având data de joi, 13 iulie. Toate procedurile sunt deschise, iar criteriul de atribuire al contractului este cel mai mic preţ de pe piaţă. Pe lista de cumpărături a deputaţilor figurează hârtie pentru copiator în valoare de peste 46.000 de euro, accesorii pentru birouri pe care vor să cheltuiască 16.000 de euro, dosare, plicuri, registre şi tipărituri în valoare de 26.500 euro sau un pachet software pentru managementul centralizat al reţelei informatice în valoare de 41.000 euro.

Pe lângă cele necesare copierii şi îndosarierii actelor parlamentare, aleşii trebuie să lucreze în condiţii de maxim confort, astfel încât, în prezent, sunt deschise trei procedurii de achiziţie publică menite să le facă viaţa la Palatul Parlamentului mai uşoară.  Peste 33.000 de euro va urma să cheltuiască Camera Deputaţilor pe „echipamente de bucătărie”,  precum cafetiere, mixere, cuptor cu microunde cu grill, frigider, grătar electric sau maşină pentru cuburi de gheaţă. Pentru a-şi mai colora puţin viaţa anostă de la Palat, Camera Deputaţilor a demarat o procedură de achiziţie de hârtie pentru copiator roz sau bleu, valoarea achiziţiei ridicându-se la 22.000 de euro. Asta în contextul în care mai există deschisă o procedură de achiziţie pentru hârtie simplă de copiator.

Cea mai recentă achiziţie se doreşte a se face în domeniul echipamentelor de climatizare, că doar e cald afară şi parlamentarii aflaţi în concediu trebuie să aibă condiţii prielnice de lucru. Pe 50 de unităţi de sisteme de climatizare, Camera Deputaţilor este dispusă să scoată din „buzunarul public” peste 48.000 de euro. Pe materiale de curăţenie şi hârtie igienică, deputaţii sunt dispuşi să cheltuie până la 116.000 de euro, în timp ce pentru achiziţionare de calculatoare nu mai sunt la fel de darnici, valoarea totală a achiziţiei acestora ridicându-se la doar puţin peste 102.000 de euro.

Zboară banii pentru zborurile aleşilor
Pe lângă cele 17 procedurii aflate în desfăşurare, Camera Deputaţilor, de la începutul mandatului şi până în prezent, a contractat mai multe achiziţii deloc ieftine, cea mai costisitoare fiind în valoare de aproximativ 890.000 de euro şi a constant în achiziţionarea de servicii de transport aerian internaţional de pasageri şi servicii de cazare la hoteluri în străinătate. Asta în timp ce pentru serviciile de transport aerian pentru deputaţi, curse regulate, pe rutele naţionale interne, deputaţii au încheiat, pentru anul 2017, cu compania TAROM, un contract în valoare de peste 771.000 de euro.

Autoturisme de protocol şi mochetă
Nici Senatul nu este mai prejos când vine vorba de contracte încheiate de la începutul mandatului şi până în prezent. Cel mai usturător pentru bugetul naţional este un contract încheiat cu OMV PETROM, în valoare de peste 924.000 de euro, pentru achiziţionarea de carburant auto (benzină şi motorină) pe bază de carduri de credit. Tot în domeniul transporturilor intră şi contractul încheiat între Senat şi Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM, fiind unul  de servicii de transport aerian de persoane pe curse regulate interne pentru anul 2017 în valoare de peste 261.000 de euro.  Pentru servicii de întreţinere a echipamentelor de multiplicat şi scanat tip Xerox, Senatul a deschis o procedură de achiziţie publică care s-a închis cu semnarea unui contract în valoare de aproximativ 45.000 de euro.

În prezent, Senatul a deschis mai mult proceduri de achiziţie publică, printre care se numără una de achiziţionare a şase autoturisme de protocol în valoare de 245.000 de euro. Senatul doreşte şi să-şi reamenajeze exterior, prin urmare a demarat o procedură de achiziţie a cărei valoare se ridică la peste 324.000 de euro pentru lucrări de amenajare a laturii de vest a imobilului Palatul Parlamentului, aferentă corpului E3. Şi dacă exterior este astfel înfrumuseţat, nici interiorul nu poate fi neglijat, aşa se face să senatorii vor mai cheltui din bugetul naţional peste 3.000 de euro pentru cumpărarea de  covoare cu fire răsucite, mai exact mochetă de interior şi exterior.

Limuzine de lux pentru oficialii europeni
Cu ocazia celei de-a 63-a Sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO organizată în toamnă la Bucureşti, Camera Deputaţilor a lansat o serie de proceduri de achiziţie publică pentru mai multe lucruri necesare, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 150.000 de euro. Pe lista parlamentarilor se află un nou sistem de iluminat pentru sala de plen, achiziţionare a 8 proiectoare video pentru sălile de reuniune şi dotarea centrului de presă cu două surse de alimentare cu energie electrică.

Cea mai costisitoare achiziţie se va face în domeniul transportului, în luna mai Camera Deputaţilor  lansând o licitaţie pentru cumpărarea a 25 de autoturisme, împărţite pe 3 loturi: autoturisme de protocol (3 bucăţi), autoturisme pentru delegaţii (19 bucăţi) şi autoturisme pentru transportul a mai puţin de zece persoane (3 bucăţi). Maşinille vor costa peste un million de euro.

Cheltuielile, pe scurt: 

  • 1.043.947 euro costă limuzinele comandate de Camera Deputaţilor pentru Sesiunea Adunării Parlamentare a NATO organizată în toamnă la Bucureşti.
  • 890.000 de euro  au constant biletele de avion pe rute internaţionale şi cazare la hoteluri în străinătate pentru deputaţi.
  • 245.000 de euro este preţul celor şase autoturisme de protocol cumpărate de Senat.
  • 116.000 de euro sunt dispuşi să cheltuie deputaţii pentru produse de curăţenie şi hârtie igienică.
  • 102.000 de euro vor costa noile calculatoare pentru Camera Deputaţilor.
  • 33.000 de euro va cheltui Camera Deputaţilor pe cafetiere, mixere, cuptor cu microunde cu grill, frigider, grătar electric şi maşină pentru cuburi de gheaţă.
  • 22.000 de euro costă hârtie de Xerox „roz sau bleu“ cumpărată de Camera Deputaţilor.
  • 3.000 de euro a alocat Senatul pentru cumpărarea de covoare cu fire răsucite.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite