Pe ce toacă bani Primăria din Popeşti-Leordeni. Oraşul de la marginea Capitalei a alocat 2,3 milioane de euro pentru mediu, dar miroase a gunoi când plouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Popeşti-Leordeni, unul dintre oraşele de la marginea Bucureştiului aflate de câţiva ani în plină dezvoltare imobiliară, a avut alocat pentru anul 2018 un buget de aproximativ 23 de milioane de euro, una dintre cele mai mari sume mergând spre „protecţiei mediului”, mai exact salubrizare şi canalizare. Cu toate acestea, în zona nouă a oraşului, străzile duhnesc a gunoi, iar apa din wc-uri refulează în case la fiecare ploaie.

Rectificarea bugetară de la jumătatea anului 2018 a oraşului Popeşti-Leordeni arată o scădere de 6 milioane de lei pentru „secţiunea de dezvoltare”, în care sunt incluse ordinea publică, învăţământul, sănătatea, cultura, recreerea şi religia, serviciile de dezvoltare publică, dar şi protecţia mediului şi infrastructura. O creştere de tot atâtea milioane s-a realizat, însă, la „secţiunea de funcţionare”, cea care cuprinde cheltuielile de personal, achiziţia de bunuri şi servicii, transferurile în străinătate, asistenţa socială şi bursele acordate elevilor. 

Dacă la începutul anului 2018, primăria alocase pentru protecţia mediului un buget de peste 15 milioane de lei, la rectificarea bugetară de la sfârşitul lunii iunie calculele au arătat diferit: au crescut cheltuielile pentru salubritate, dar au scăzut cele pentru canalizare. Astfel, la capitolul curăţenie, bugetul acordat de primărie în 2018 este de 7,5 milioane de lei, mai exact 1,6 milioane de euro. Cu toate acestea, resturile menajere care se scurg zilnic din maşinile firmei de salubritate, pe străzile din Popeşti, emană un puternic miros de gunoi, fără ca autorităţile să se sesizeze în vreun fel. Deşi o scădere a cheltuielilor presupune în general o redirecţionare a fondurilor spre zone mai afectate, bugetul acordat canalizării, una dintre cele mai mari probleme ale oraşului Popeşti-Leordeni, a fost diminuat la rectificarea bugetară cu aproximativ 4 milioane de lei.

Fonduri tăiate s-au mai înregistrat şi la învăţământ, acolo unde rectificarea bugetară a stabilit o sumă cu 4 milioane de lei mai mică decât cea iniţială. Cei mai mulţi bani se vor tăia de la „Grădiniţe”, bugetul recalculat fiind cu 3,5 milioane de lei mai mic la capitolul „lucrări noi”. Şi „şcolile” vor pierde aproape 90 de mii de euro, 82 de mii fiind tăiate tot de la construcţiile noi. O altă zonă care pierde bani la rectificarea bugetară este cea de „alte servicii în domeniul dezvoltării localităţii” unde s-au tăiat alte 4,5 milioane de lei. La nivel de infrastructură, bugetul pentru construcţia canalului colector de pe strada Drumul Fermei a fost tăiat în totalitate.

Bani mai mulţi pentru parcuri în oraşul fără parcuri
Rectificări pozitive s-au înregistrat, în schimb, nu doar la capitolul ajutoarelor sociale, ci şi la cel al parcurilor şi spaţiilor verzi. Cu toate acestea, în luna mai a acestui an, mai mulţi părinţi care locuiesc în cartierul nou din Popeşti-Leordeni au propus o chetă pentru amenajarea unui spaţiu verde din bani personali. Primăria susţinea, potrivit ştirilor ProTv, că „nu-i poate ajuta, pentru că nu are teren”, cu toate că, într-un cartier de blocuri, legea obligă autorităţile să nu aprobe construirea unei zone rezidenţiale fără asigurarea unui spaţiu de agrement şi relaxare. Conform datelor din rectificarea bugetară, primăria Popeşti-Leordeni a alocat 100.000 de lei pentru ridicarea a 44 de „monumente Eroii Revoluţiei”. Statuile nu sunt, momentan, nicăieri.

Deplasări, cursuri şi activităţi culturale
250 de mii de euro au fost alocaţi şi „dezvoltării de servicii culturale”, dar şi „cheltuielilor de funcţionare ale serviciilor religioase”. În plus, potrivit portalului de achiziţii publice, primăria Popeşti-Leordeni a plătit, în iunie 2018, 16.000 de lei pentru cursuri de „Transparenţă, etică, informaţii de interes public, comunicare internă şi externă”, organizate în Vişeul de Sus. În ofertă se precizează că vor beneficia 22 de persoane, cazarea şi transportul fiind şi ele asigurate şi ridicându-se la suma de 80 de mii de lei, fără TVA. Deplasările, detaşările şi transferurile din cadrul Primăriei sunt asigurate din bugetul public şi li s-a alocat, în 2018, 500.000 de lei, fiind chiar majorate cu 42.000 de lei la rectificare. Primăria Popeşti-Leordeni a mai transferat în Republica Moldova aproximativ 400.000 de lei.

Până la momentul publicării articolului, niciun reprezentat al Primăriei nu a putut fi contactat pentru a explica modul în care s-au stabilit bugetul şi rectificarea bugetară din 2018.  

Primăriile se vor putea împrumuta mai mult

Mâna liberă dată primăriilor la majorarea salariilor le-a făcut pe acestea să înregistreze întârzieri sau chiar să se afle în blocaj la cofinanţarea proiectelor de investiţii. Aşadar, Guvernul propune acum majorarea la 800 de milioane de lei a plafonului maxim la care se pot împrumuta primăriile din veniturile din privatizare.

„Unităţile administrativ-teritoriale pot solicita în cursul anului 2018, până la data de 29 noiembrie, de la Ministerul Finanţelor, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare în limita sumei de 800.000 mii lei, pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor”, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă. Acesta vine după ce plafonul a mai fost majorat o dată, în acest an, pe 1 martie, când Guvernul a aprobat o ordonanţă prin care îl creştea la 500 de milioane de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite