Pe site-ul Guvernului nu mai există decât Guvernul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul şi-a modificat site-ul, dar a şters complet arhiva ce conţinea activitatea tuturor premierilor anteriori. Primele informaţii coincid cu prima zi de mandat a lui Victor Ponta

Noul site al Guvernului a prins viaţă în urmă cu câteva zile, iar versiunea împrospătată este mult mai aerisită. Nu este prima dată când un guvern reîmprospătează pagina de internet moştenită, dar e pentru prima oară când Guvernul în exerciţiu şterge complet din arhivă orice referire la activitatea predecesorilor săi. Noul site arată ca şi cum viaţa pe internet a Guvernului României a început în ziua de 8 mai 2012, când s-a ţinut prima şedinţă a Cabinetului Ponta I. Singura dovadă a faptului că în România au mai existat şi alţi premieri este secţiunea "Prim-miniştri în istorie" a site-ului, acolo unde găsim pozele şefilor de guvern, cu madate pline sau interimari, care au călcat pe la Palatul Victoria. Atât şi nimic mai mult.

„ACEASTĂ PAGINĂ NU EXISTĂ“
Informaţia am aflat-o după o verificare de rutină. Am accesat noul site al Executivului pentru a căuta un memorandum încheiat între Guvern şi Regele Mihai, în 2007,  în timpul Cabinetului Tăriceanu. Am intrat pe obişnuita adresă gov.ro, apoi am dat click pe butonul „Procesul legislativ“ pentru a selecta anul în care a fost dată decizia Guvernului.

Prima surpriză: am putut selecta doar anii 2012 şi 2013. Apoi, am activat o altă metodă la îndemână: am căutat Memorandumul pe Google după cuvinte-cheie şi am obţinut un link care ne trimitea din nou pe site-ul Guvernului. Rezultatul? „Această pagină nu există sau nu este disponibilă în acest moment“. Ne-am întors pe noul site al Executivului pentru a căuta un alt document într-o secţiune diferită: media. De această dată, am căutat o ordonanţă de urgenţă din timpul guvernării Ungureanu. Mai exact, din martie 2012. Însă ne-am lovit de a doua surpriză. Prima lună care a putut fi selectată a fost mai 2012, care coincide cu prima lună de mandat a premierului Victor Ponta.

Cele mai vechi documente din arhiva de internet de aproape două decenii a Guvernului datează din 8 mai 2012, exact când s-a ţinut prima şedinţă a Executivului Ponta I. Situaţia este identică şi la capitolul arhivă foto. Singurele fotografii care pot fi vizualizate pe noul site încep cu aceeaşi barieră temporală: luna mai a anului 2012.

GUVERNUL: SE LUCREAZĂ
Am căutat o explicaţie la purtătorul de cuvânt al premierului, Mirel Palada, blogger adevarul.ro, însă acesta nu ştia să ne spună de ce a dispărut arhiva Guvernului dinaintea zilei de 8 mai 2012. Palada ne-a dictat rapid o adresă de mail a secretarului de stat Radu Puchiu. „Trimiteţi un mail la această adresă şi vă răspunde domnul Puchiu, el ştie mai multe“, ne-a spus, scurt, Mirel Palada şi a închis.

I-am solicitat prin e-mail o explicaţie domnului Puchiu, dar răspunsul nu a venit. Am încercat şi ultima variantă: un telefon la biroul de presă al Guvernului. De obicei, la căpătul firului întâlnim o voce feminină, care, după ce ne ascultă atent doleanţa, ne răspunde prompt: „trimiteţi o solicitare scrisă pe adresa de presă a Guvernului“. Acum, după ce am întrebat ce s-a întâmplat cu arhiva de la Palatul Victoria , răspunsul a venit imediat: „Mă scuzaţi, sunt începătoare aici, staţi să întreb pe cineva care ştie“. Am aşteptat. După câteva momente, a venit şi răspunsul: „Sunt tot eu, m-am interesat. Se lucrează acum la site, în viitorul foarte apropiat veţi putea găsi informaţia pe care o căutaţi“. Am mai avut o singură întrebare: „Cu siguranţă în viitorul foarte apropiat?“ „Eii, nici chiar foarte, foarte apropiat“, a sunat ultimul răspuns.

TRANSFERUL ARHIVEI: CÂTEVA ZILE
Specialiştii în IT consultaţi de „Adevărul” au un verdict clar: translaţia arhivei nu poate dura mai mult de o săptămână. „Transferul datelor dintr-un site vechi în unul nou este o chestiune de ordinul zilelor. La un ritm de muncă de opt ore pe zi, nu putea să dureze mai mult de o săptămână actualizarea arhivei“, a declarat Andrei Buzera pentru „Adevărul“. Inginerul IT ne-a explicat şi modalitatea prin care informaticienii Guvernului au reuşit transferul de date exact de la debutul Guvernului Ponta. „Există două modalităţi. Ori Guvernul a angajat oameni care au copiat manual arhiva dintr-o parte în alta din luna mai 2012 încoace, ori pur şi simplu au activat un filtru după dată şi au selectat 8 mai 2012, astfel încât pe noul site să rămână doar ce s-a publicat după această dată“, a conchis Buzera.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite