Pe cine favorizează prezenţa mică la vot. Ce calcule îşi fac politicienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele cifre înaintate de Biroul Electoral Central arată o prezenţă la vot mai mică decât cea de la alegerile parlamentare din 2008 FOTO Adevărul
Primele cifre înaintate de Biroul Electoral Central arată o prezenţă la vot mai mică decât cea de la alegerile parlamentare din 2008 FOTO Adevărul

La alegerile parlamentare de astăzi s-ar putea înregistra un record negativ de prezenţă. Adevarul.ro a încercat să decripteze ce efect ar putea avea acest fapt asupra rezultatului final.

Prezenţa la vot la ora 10.00 era de 4,52% la nivel naţional, una dintre cele mai mici cifre înregistrate la această oră, comparativ cu alte alegeri. Astfel, la alegerile parlamentare din 2008, prezenţa la aceeaşi oră era de 4,87%. La alegerile prezidenţiale din 2009, procentul de participare până la ora 10.00 era de 6,17% iar în turul doi de 7,52%. În fine, la alegerile locale de acest an prezenţa era de 8,99%.

Un alt element interesant este raportul dintre prezenţa în mediul urban şi cel rural. Pentru prima dată, prezenţa este mai mare în mediul urban - 4,67% faţă de 4,32% din mediul rural.

Starea vremii a influenţat prezenţa la vot, în condiţiile în care alegerile parlamentare din acest an au avut loc la o dată mai târzie, comparativ cu anii precedenţi. Alegerile din 2008 au avut loc în 30 noiembrie, iar diferenţele de date apar în condiţiile în care Parlamentul are un mandat de patru ani de zile. Mandatul se calculează  de la data formării Legislativului.

În urmă cu câteva luni de zile, premierul Ponta a propus organizarea alegerilor în octombrie sau noiembrie, dar PDL a respins ideea. Ori, un asemenea plan nu ar fi posibil decât dacă ar exista garanţia că niciun partid nu va face contestaţie la Curtea Constituţională.

Calculele politicienilor

Cum văd însă politicienii modul în care vremea ar putea influenţa rezultatele alegerilor?

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, susţine că prezenţa la vot nu va da peste cap calculele USL de a obţine peste 50% din voturi. „Proporţia celor care stau acasă este aceeaşi din ambele electorate. Chiar dacă la fiecare patru alegători ai noştri ar lipsi trei de la ARD, ar fi tot în avatanajul nostru“, a comentat Ruşanu.

Premierul Victor Ponta a declarat că, pe viitor, alegerile vor trebui organizate la începutul lunii noiembrie, criticându-l pe Vasile Blaga pentru că nu a fost de acord cu desfăşurarea scrutinului decât în 9 decembrie.

„Sigur că m-am supărat încă o dată astăzi pe acei încăpăţânaţi absurzi, de care m-am rugat să facem alegerile în noiembrie şi nu au vrut. Au zis că mai cresc ei în sondaje până în 9 decembrie. Nici nu au crescut ei în sondaje şi uite ce păţim acum“, a afirmat Ponta.

 În replică, Blaga  a spus că Ponta este un „mincinos cinic“, referindu-se la declaraţiile acestuia despre organizarea alegerilor în luna noiembrie.

Influenţa vremii asupra votului a fost comentată şi de preşedintele PNL, Crin Antonescu. „Nu ştiu cât de masivă mai poate fi prezenţa la nivel naţional, având în vedere starea meteorologică. Din păcate vremea nu ne-a fost favorabilă, mă refer la toţi cei care doresc să voteze, indiferent de opţiune, dar mizez pe dorinţa românilor de a-şi exprima opţiunea şi de a înfrunta vremea“.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite