PDL s-a jucat de-a populismul cu salariile bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şedinţa Coaliţiei s-a discutat despre creşterea salariilor, deşi Traian Băsescu ceruse partidelor să evite generozitatea electorală. Varujan Pambuccian anunţa o majorare de la 1 octombrie cu 5% a salariilor, pentru ca după doar două ore PDL şi UDMR să afirme că o majorare s-ar putea face numai din 2012.

Cotaţi în sondaje cu 15%, democrat-liberalii caută soluţii pentru a-şi creşte popularitatea. După ce săptămâna trecută Guvernul „a ieftinit" alimentele pentru pensionari, ieri a fost ziua creşterilor de salarii. Iată mai jos filmul evenimentelor.

Ora 11.00 Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, face o declaraţie publică în care vorbeşte despre o posibilă creştere a salariilor. „Veniturile fiscale sunt în concordanţă cu nivelurile anticipate, în timp ce cheltuielile curente au fost menţinute sub un control strâns, mai ales datorită eforturilor continue de raţionalizare a numărului de angajaţi din sectorul public. Aceste eforturi ar putea crea spaţiu pentru o modestă recuperare a salariilor din sectorul public în lunile ce urmează", spune Franks. În timpul declaraţiei şefului misiunii FMI, liderii Coaliţiei se află în şedinţă la Palatul Victoria.

Ora 12.00 
Liderul minorităţilor, deputatul Varujan Pambuccian, declară pentru un cotidian central că în şedinţa Coaliţiei a fost decisă majorarea salariilor de la 1 octombrie, cel mai probabil cu un procent de 5%. Pambuccian nu face nicio menţiune referitoare la condiţionarea creşterii salariilor de noi disponibilizări. Ştirea privind creşterea salariilor face înconjurul televiziunilor.

Ora 12.15  Premierul Emil Boc îl sună pe Varujan Pambuccian, care îl asigură că nu a făcut nicio declaraţie cu privire la creşterea salariilor de la 1 octombrie cu 5%.

Ora 12.25  Varujan Pambuccian declară pentru „Adevărul" că a fost citat greşit de jurnaliştii de la cotidianul central. 

Ora 12.30  Prima dezminţire oficială vine de la liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a susţinut că în cadrul Coaliţiei nu s-a luat vreo decizie în sensul majorării salariilor începând cu luna octombrie 2011, ci s-a discutat doar despre recuperarea tăierilor făcute anul trecut, dar din 2012.

Ora 12.45 Ia sfârşit şedinţa BPN al PDL. Premierul Emil Boc părăseşte în viteză sediul PDL fără a se opri la declaraţii, dar apoi se întoarce spre jurnalişti, cărora le declară că nu s-a discutat în Coaliţie despre majorarea salariilor  începând cu luna octombrie 2011. Prim-ministrul a adăugat că obiectivul Guvernului este ca de la 1 ianuarie 2012 să înceapă recuperarea diminuării salariale.

Ora 13.00 Şeful deputaţilor PDL, Mircea Toader, declară pentru „Adevărul" că Varujan Pambuccian a ajuns la şedinţa Coaliţiei „la sfârşitul sfârşitului" şi că liderul deputaţilor nu a înţeles foarte bine sensul discuţiilor. În acelaşi timp, Pambuccian declară tot pentru „Adevărul" că declaraţiile sale au fost citate greşit de jurnaliştii de la cotidianul central.

Ora 13.40 Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, declară că „nimeni nu are în intenţie ca de la 1 octombrie să existe o creştere a salariilor" şi că nimeni din coaliţie „nu a dat semne de slăbiciune populistă".

"În Coaliţie s-au discutat două variante de creştere a salariilor: una începând cu 1 octombrie, şi una începând de anul viitor.''
Varujan Pambuccian liderul minorităţilor

"Legat de eventuala majorare a salariilor începând din luna octombrie, nu a fost o asemenea discuţie în cadrul Coaliţiei.''
Emil Boc  prim-ministru

Avertismentul lui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut partidelor, în special celor aflate la guvernare, să nu cedeze tentaţiei populismului. „Vreau să se ştie că nu este de tolerat niciun fel de populism. Situaţia în jurul nostru, în UE, este fragilă, ca urmare este fragilă şi în România. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice", a declarat Traian Băsescu duminică la finalul unei întâlniri cu delegaţia FMI.  „Am avut aproape un sentiment de revoltă - vedeam politicieni care nu au avut curajul să anunţe măcar o măsură de austeritate, în schimb de câteva zile anunţă măririle de salarii, de pensii, de adaosuri", a mai spus şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite