O delegaţie a Comisiei de la Veneţia vine să verifice respectarea statului de drept în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat într-o conferinţă de presă, vineri, la Galaţi, că o delegaţie a Comisiei de la Veneţia va veni săptămâna viitoare la Bucureşti pentru a verifica dacă în România se respectă principiile statului de drept, potrivit Agerpres.

Mircea Toader susţine că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vor veni la Bucureşti pentru a discuta cu reprezentanţii principalelor instituţii din România, potrivit Agerpres.ro.

Deputatul a precizat că vizita Comisiei de la Veneţia vine mai ales ca urmare a unei solicitări din partea Comisiei Europene, în condiţiile în care România are o percepţie proastă pe plan extern. 

De asemenea, Comisia a fost sesizată de Curtea Constituţională a României (CCR) în repetate rânduri, din luna iulie, cu privire la ameninţări adresate magistraţilor în perioada suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

”Comisia va avea întâlniri cu cei de la Curtea Constituţională, fostul Avocat al Poporului, cu ministerele, Guvernul, partidele politice şi din aceste întâlniri fiecare îşi va prezenta punctele de vedere”, a declarat Toader, susţinând că tot scandalul demiterii preşedintelui României ar reprezenta o dovadă a nerespectării statului de drept.

CCR, susţinută de preşedintele Comisiei de la Veneţia şi de Reding

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a declarat public, în urmă cu o lună, că a primit informaţii de la CCR despre ”continuarea ameninţărilor la adresa judecătorilor” şi a făcut apel la toate autorităţile statului şi la toate partidele politice să respecte independenţa Curţii şi să se abţină de la exercitarea unor presiuni. Solicitarea a fost preluată şi întărită atunci de Viviane Reding, Comisarul european pentru justiţie.

Prima sesizare a CCR a fost trimisă pe 3 iulie 2012, când magistraţii au reclamat ”atacurile virulente pe care Guvernul, alte autorităţi publice, precum şi unele mijloace de informare în masă le-au declanşat la adresa Curţii Constituţionale, culminând cu tot felul de soluţii pentru desfiinţarea acestei instituţii".

”Având în vedere situaţia deosebit de gravă, atacurile fără precedent la adresa Curţii Contituţionale şi a judecătorilor săi, precum şi ameninţările cu revocarea lor, Curtea Constituţională a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi celelalte instituţii europene”, susţineau magistraţii CCR în iulie.

Comisia de la Veneţia (organism consultativ al Consiliului Europei, format din experţi independenţi în drept constituţional) are rolul de a asista şi de a consilia ţările în probleme constituţionale, pentru a îmbunătăţi funcţionarea instituţiilor democratice şi protecţia drepturilor omului. În 1991, Comisia a contribuit la crearea primei Constituţii democratice din România. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite