PDL Constanţa cere ministrului Culturii să intervină pentru salvarea Cazinoului din ghearele lui Mazăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizația PDL Constanța a adresat o scrisoare deschisă ministrului Culturii, Puiu Hașotti, prin care îi cere acestuia să intervină, pentru a salva Cazinoul, considerat emblema orașului de la Marea Neagră, ”de lăcomia găștii lui Mazăre”.

Gigi Chiru, liderul filialei PDL Constanța, saluta inițiativa ministrului Culturii de a investi un milion de euro în Histria și sublinează că ministerul ar trebui să fie interesat și de celelalte monumente din patrimoniul cultural naţional, precum Cazinoul din Constanța.

”Când vorbim de patrimoniul local, din păcate ştim bine că, la momentul de faţă, Constanţa a rămas în urmă în ceea ce priveşte reabilitarea şi valorificarea acestei bogăţii pe care alte oraşe cu potenţial economic mai precar au reuşit să o valorifice”, notează Chiru.

În scrisoare, Chiru îi atrage atenția lui Hașotti că are ”toate pârghiile necesare şi chiar obligaţia morală de a interveni pentru protejarea monumentelor culturale aflate într-o stare avansată de degradare”.

Conștientizând situația deplorabilă a patrimoniului cultural constănțean, Chiru spune că ”frumoasele” cuvinte cu care se pot caracteriza momentele din județ sunt ”degradare, abandon şi ruină”.

”Cu modestie, vă întreb despre un lucru care ne frământă pe noi, constănţenii: Aveţi vreun plan pentru a ajuta administraţia locală să introducă în circuitul turistic european cele peste 682 de monumente istorice din judeţ, respectiv peste 155 din municipiul Constanţa, din categoria A şi B, aflate sub patronajul ministerului pe care îl conduceţi? Se plănuieşte vânzarea Cazinoului de către prietenul doamniei voastre. Ce veţi face?”, mai scrie Chiru.

PDL Constanța reiterează că, după 12 ani de nepăsare şi golănie politică, practicate de administraţia Mazăre faţă de păstrarea şi reabilitarea patrimoniului local, anul trecut- după o dezbatere îndelungată- s-a găsit o soluţie. Cazinoul a fost preluat de Ministerul Dezvoltării, iar în bugetul ministerului au intrat 10 milioane de euro, pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa.

Prima tranşă, de 1,5 milioane de euro, a fost deja alocată şi- cum era normal- ar fi trebuit să înceapă reabilitarea, însă primarul s-a gândit că e mai bine să îşi construiască în faţa curţii- la lacul Siutghiol- un teleschi, se mai arată în comunicarea semnată de PDL Constanța.

Primarul Constanţei Radu Mazăre a declarat miercuri la şedinţa de Consiliu Local că va începe demersurile pentru recuperarea Cazinoului, edificiu-simbol al oraşului de la malul mării, pe care municipalitatea l-a lăsat în paragină şi pe care Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale a intenţionat să-l salveze, preluându-l în administrare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite