Patru ani de la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu. Ce s-a ales de puciştii din 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, Traian Băsescu şi Victor Ponta

La patru ani de la Referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu, principalii artizani ai puciului din 2012, nu mai reprezintă nimic în politica mare, Liviu Dragnea este condamnat definitiv chiar în dosarul Referendumului, iar Dan Voiculescu se află la închisoare.

Astăzi se împlinesc patru ani de la referendumul de demitere a preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, organizat după o serie de acţiuni cel puţin discutabile din punct de vedere al constituţionalităţii şi al statului de drept. Principalii actori ai tentativei de înlăturare a lui Traian Băsescu de la Cotroceni au fost: cei doi copreşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, Liviu Dragnea, organizatorul Referendumului din 2012, şi Dan Voiculescu, patronul trustului Intact.

La patru ani de la Referendum, cei patru artizani ai puciului par să deconteze din punct de vedere politic, dar şi juridic, pentru încercarea lor din vara lui 2012. Astăzi, Victor Ponta se află în situaţia în care propriul partid îl reneagă, fără să fie sigur nici măcar că va fi pus pe liste la alegerile parlamentare pentru un nou mandat de deputat. Ponta a pierdut şefia PSD, apoi a şi-a dat demisia din funcţia de premier, ca urmare a tragediei de la Colectiv.

Crin Antonescu, celălalt coautor al tentativei din 29 iulie 2012, pe care istoria îl va reaminti ca preşedintele României pentru 52 de zile, a pierdut, pe rând, preşedinţia PNL, funcţia de preşedinte al Senatului, dar şi sprijinul partidului pentru candidatura la alegerile prezidenţiale din 2014. Antonescu, cofondatorul megaproiectului USL, a sfârşit prin a-şi anunţa retragerea definitivă din politică.

Dragnea şi Voiculescu au decontat în Justiţie

După aparoape patru ani de la referendum, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru fraudarea Referendumului din 2012, singurul care trage ponoasele din punct de vedere juridic pentru tentativa de acum trei ani.  Din cauza Referendumului din 2012, Dragnea a trebuit să se retragă din funcţia de ministru al Dezvoltării, poziţie ce-l ajuta să fie aproape de liderii din teritoriu al PSD, dar şi din cea de preşedinte executiv al PSD. Cu toate astea, Dragnea este singurul care a reuşit să-şi revină din punct de vedere politic, astăzi ocupânf funcţia de preşedinte al PSD.

Voiculescu, la răcoare

Un alt personaj care a tras sforile în 2012 a fost Dan Voiculescu, care a susţinut mediatic, prin postul de televiziune Antena 3, întregul demers al USL. Voiculescu şi-a asumat chiar postura de aranjator al tentativei, arătând în cartea sa, „Ideea care l-a îngenuncheat pe Băsescu Traian“, că a fost ideea sa începerea procedurii de demitere a lui Traian Băsescu. În prezent, Dan Voiculescu se află încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul „ICA“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite