Patapievici va fi revocat până la sfârşitul lunii iunie de la conducerea ICR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a modificat Legea de funcţionare a Institutului Cultural Român permiţând inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea instituţiei în maximum două săptămâni, până la sfârşitul lunii iunie, acesta urmând să fie revocat din funcţie prin hotărâre aprobată în plenul Senatului.

Prin ordonanţa de urgenţă aprobată în ultima şedinţă, Guvernul a decis că, în termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a Institutului, care va trece astfel sub control parlamentar, cât şi membrii Consiliului de conducere.
Guvernul Victor Ponta a decis, recent, prin Ordonanţă de urgenţă trecerea Institului Cultural Român (ICR) de sub autoritatea simbolică a preşedintelui României în subordinea efectivă a Senatului.
Premierul Ponta a explicat decizia Guvernului prin faptul că instituţia era „mult prea politizată" şi a arătat că ICR va fi subordonat Senatului, condus acum de Vasile Blaga, apropiat şefului statului.

Acuzaţiile ministrului Culturii
La rândul său, Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a lansat o serie de acuzaţii la adresa preşedintelui instituţiei, Horia Roman Patapievici.
„Institutul Cultural Român funcţionează într-o ilegalitate instituţională, pentru că cele două posturi de vicepreşedinte sunt făcute din decizia preşedintelui Patapievici Deci nu cu un act legal, pentru că trebuia să fie o lege pentru asta, şi institutul funcţionează aşa de un an şi ceva, acest lucru fiind consemnat de Curtea de Conturi ca fiind o ilegalitate majoră în care funcţiona ICR", a susţinut Mircea Diaconu.


Nemulţumirea lui Băsescu

De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că este mândru de activitatea ICR de când este el şef al statului, iar Horia Roman Patapievici este preşedinte al institutului, acuzând Guvernul şi PSD că nu au avut decenţa să îl anunţe despre mutarea ICR de la Preşedinţie la Senat. „Ce vreţi să vă mai spun? În loc să te ocupe să creezi locuri de muncă, te uiţi cum poţi lua, să goleşti de conţinut instituţia prezidenţială. Asta arată, este expresia modului de a gândi al PSD-ului. Dar asta e viaţa, mergem înainte", a spus şeful statului.

Replica ICR
După decizia Guvernului Ponta, conducerea institutului a emis un comunicat în care apreciază că „ICR cade victimă setei de putere a Guvernului USL".
" Guvernul USL doreşte cu atâta urgenţă să modifice legea pe care singur a creat-o în 2003, deoarece ştie că legal, în actuala formulă legislativă, nu poate dispune politic de ICR. Or, singura urgenţă care justifică această ordonanţă de urgenţă este setea de subordonare politică cât mai rapidă a tuturor entităţilor care mai sunt încă autonome faţă de puterea USL ", mai spune conducerea ICR.
Potrivit comunicatului, în viziunea ordonanţei de urgenţă, "conducerea ICR şi Consiliul de conducere trebuie puse sub autoritatea Biroului permanent al Senatului; or, deciziile Biroului permanent al Senatului nu pot fi decât politice, reflectând echilibrul politic la zi din interiorul Biroului".

Comentarii de pe margine
Mişcarea guvernului a fost criticată de o serie de comentatori care anticipează că în spatele ei seascunde intenţia de schimbare din funcţie a lui actualului preşedinte.
„Patapievici va pleca, va veni altcineva în loc. Un alt Augustin Buzura, predecesorul său şi actual om de bine pentru tineretul postmodernist. Vom exporta iar folcloriste şi meşteri populari prizaţi doar de diaspora românească. Vor fi atunci prin Bucureşti nişte poeţi tineri, revoltaţi şi al naibii de curajoşi în a înjura tabuurile societăţii capitaliste, care se vor întreba patetic prin cafenele cum de nu îi mai traduce străinătatea. Se vor întreba ca proştii, răspunsul e simplu: de asta.", afirmă Ghinea într-un comentariu postat pe www.contributors.ro

Misiunea ICR
Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei.
ICR a fost înființat în anul 2003 prin reorganizarea Fundației Culturale Române și a Editurii Fundației Culturale Române, ca o instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, dispunând de buget propriu și dotată cu institute culturale românești în străinătate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite