Pata neagră a ceremoniei de la Ateneu. Adrian Severin, condamnat pentru luare de mită şi trafic de influenţă, în aceeaşi lojă cu Iohannis şi Tusk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Severin, condamnat pentru corupţie, a fost aşezat de Guvern în loja principală
Adrian Severin, condamnat pentru corupţie, a fost aşezat de Guvern în loja principală

Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a stat joi seară, la ceremonia preluării preşedinţiei Consiliului UE desfăşurată la Ateneu, în spatele premierului Viorica Dăncilă şi al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk.În aceeaşi lojă se mai aflau preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, preşedintele Klaus Iohannis şi Patriarhul Daniel.

Adrian Severin a fost condamnat definitiv, în 16 noiembrie 2016, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de luare de mită şi trafic de influenţă, respectiv pentru că, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la ”Sunday Times" de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

La momentul investigaţiei jurnalistice, trei europarlamentari - Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler şi fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser - ar fi acceptat "să-şi vândă serviciile" unor jurnalişti ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby.

Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.

Severin a fost eliberat condiţionat în 28 februarie 2018 după ce a executat un an şi trei luni din pedeapsa de patru ani de închisoare.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a rostit joi, la ceremonia de la Ateneu, pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, un discurs în limba română din care nu au lipsit referirile la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima sa maşină, o Dacia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite