Paşaport de vaccinare, din vară în Europa?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discuţiile privind paşaportul de vaccinare vor începe foarte repede în cadrul Uniunii Europene
Discuţiile privind paşaportul de vaccinare vor începe foarte repede în cadrul Uniunii Europene

În această lună, Comisia Europeană va prezenta propunerea legislativă privind introducerea unui paşaport sau cerificat de vaccinare pe care cetăţenii europeni să îl folosească pentru a călători în cadrul Uniunii, a anunţat, chiar pe 1 martie, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei.

La fel ca toate măsurile luate în pandemie şi introducerea unui paşaport de vaccinare va stârni controverse şi va genera valuri de dezinformare.

Dar propunerea începe să prindă substanţă în Uniunea Europeană, mai ales după ce cancelarul Merkel a vorbit despre acelaşi lucru, spunând că până în vară un asemnea certificat ar putea să devină o realitate.

Spania şi Grecia, ţări a căror recuperare economică depinde în mare măsură de reluarea activităţii în turism, susţin puternic ideea introducerii paşaportului de vacinare. Însă alte state, mai puţin dependente de turism, sunt mult mai rezervate în această chestiune.

Ce ar urma să conţină un asemenea document ce va fi unul digital? Proba vaccinării persoanei respective, rezultatul testelor în cazul în care vaccinarea nu s-a făcut, date despre recuperare, dacă persoana în cauză a fost bolnavă.

Principalul argument împotrivă este cel legat de discriminare. Cei care sunt vaccinaţi, vor putea călători, ceilalţi vor întâmpina restricţii.

Obiecţinea este destul de greu de susţinut. De ce? Pentru că acest certificat ar urma să uşureze călătoriile şi dreptul la liberă circulaţie, drept care  în momentul de faţă este deja îngrădit. Introducerea paşaportului de vaccinare ar permite persoanelor titulare să se mişte pe teritoriul Uniunii Europene în condiţiile în care, în prezent, sunt restricţii la toate frontierele. Ca să intri în majoritatea ţărilor europene se cere test negativ şi se impune carantină. Pentru toată lumea. Un certificat ar elimina aceste obligaţii. Dar dacă se consideră disciminare, se va rămâne la reglementările actuale cu test şi carantină, ceea ce ar scufunda şi mai rău economia ţărilor afectate cel mai mult de pandemie.

În cazul în care va fi aprobat la nivel european, certificatul va intra în vigoare în iulie. Până atunci, capacitatea de producţie a vaccinurilor va creşte substanţial, mai ales că vor fi aprobate  şi alte vaccinuri, de la alte companii. Implicit, rata de vaccinare va creşte semnificativ faţă de ceea ce se întâmplă în ziua de azi şi o bună parte din populaţie ar putea fi vaccinată. Cine va dori, va putea să se vaccineze. Cine nu, nu va fi obligat şi va putea să călătorească, dar va trebui să respecte regulile la trecerea frontierei impuse de fiecare stat în parte.

În România, s-a anunţat că va începe înscrierea populaţiei generale pe listele pentru vaccinare, avându-se la dispoziţie câteva luni până la vârful sezonului turistic. Dar nu este vorba numai despre turism. Lipsa interacţiunilor directe a efectuat numeroase alte sectoare economice, unde, la fel ca şi în educaţie, s-au folosit întâlnirile virtuale, dar nu cu aceeaşi eficienţă, cum se întâmplă la o discuţie faţă în faţă.

Afacerile au nevoie de prezenţă fizică, deasemenea companiile şi-au dat seama că lucrul de acasă nu este o soluţie permanentă. Mulţi au prevestit în pandemie că viitorul va însemna munca de la distanţă. Nu va fi aşa. Sigur, sunt domenii în care munca de la distanţă va rămâne în continuare importantă. Dar nu va fi fenomenul dominant. Primii care au înţeles acest lucru sunt chiar managerii marilor companii, care, uitându-se pe cifrele legate de eficienţă, au început să solicite prezenţa la birou în momentul relaxării restricţiilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite