Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania va fuziona cu Partidul Civic Maghiar până anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, şi-a manifestat speranţa, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, ca până anul viitor formaţiunea sa să fuzioneze cu Partidul Civic Maghiar.

''După alegeri şi anul viitor cândva (prevede o fuziune cu PCM, n.r.). Dacă merge mai repede, până în primăvară, dacă merge mai greu, anul viitor ar trebui să ajungem la un numitor comun (...) Noi credem sincer că există în PCM care îşi doresc fuziunea'', a declarat Toro T. Tibor.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi protectorul PPMT, Tokes Laszlo, a declarat, într-o altă conferinţă de presă, susţinută duminică, la Târgu Mureş, că actualul lider al Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, este ''o piedică în calea colaborării dintre PCM cu PPMT'' şi că la congresul civicilor de săptămâna viitoare se va tranşa problema colaborării dintre cele două partide, relatează Agerpres.

''Nu aş vrea să dau sfaturi prin presă membrilor Congresului PCM, este cauza lor internă. Szasz Jeno este o piedică în calea colaborării, întotdeauna a fost şi este o situaţie foarte complicată (...) Încă nu avem poziţia noastră definitivă privind alegerile, deoarece peste o săptămână vor avea congresul (PCM, n.r.), după aceea vom putea sta de vorbă şi să negociem o eventuală conlucrare cu ocazia alegerilor. De altfel suntem în cunoştinţa faptului că membrii PCM sunt în stare să ajungem la o înţelegere cu ocazia alegerilor şi marea parte a conducerii. Numai că Congresul va decide în legătură cu noua conducere a partidului (...) Şi în PCM este o atmosferă de timiditate nu aşa de mare ca la UDMR - aş putea spune că UDMR-iştii sunt intimidaţi, iar la PCM e o timiditate oarecare că şeful lor e la fel de autoritar, cât a fost Bela (Marko, n.r.) - hai să vedem cum vor ieşi la Congres. Dacă intervine o schimbare pozitivă în conducerea partidului, atunci am dobândi şanse reale de a ajunge la înţelegere'', a susţinut Tokes.

Vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a arătat, la rândul său, că încercările de colaborare dintre PPMT şi PCM de până acum s-au lovit de pasivitatea liderului civicilor, Szasz Jeno, dar că este posibil ca după Congresul din 13 octombrie să se ia o decizie în privinţa colaborării în alegeri.

''Noi am făcut o ofertă în timp (PCM, n.r.), ei, de fapt domnul Szasz (Jeno, n.r.) - că de fapt e <<one man show>> - au aşteptat să expire termenul de depunere a înregistrării coaliţiilor şi alianţelor, după care a ieşit cu ideea naţionalei. Noi nu comentăm treaba asta, aşteptăm congresul lor. Şi nu vrem să se schimbe relaţiile care există. Însă suntem conştienţi de faptul că baza noastră electorală, rădăcinile, valorile principiale sunt cam aceleaşi. Dacă ei nu vor să candideze şi vor lua o decizie în acest sens şi ar fi organizaţii şi candidaţi care ar dori să candideze, porţile noastre sunt deschise. Şi de aceea nu am anunţat azi toţi candidaţii, fiindcă sunt posibile modificări. Porţile noastre sunt deschise şi am vrea să facem o campanie cu susţinerea ambelor organizaţii la nivel judeţean sau a circumscripţiei electorale'', a susţinut Szilagyi Zsolt.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite