Partidul-fantomă care ne costă peste un sfert de milion de euro pe an: are doar trei deputaţi, fără preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţa Naţională, partidul încropit de trădătorii din ALDE, primeşte în fiecare lună peste 20.000 de euro de la stat, deşi numără doar trei parlamentari. Teodor Meleşcanu a demisionat din funcţia de preşedinte al formaţiunii, chipurile ca să fie alături de popor în lupta cu pandemia. Însă n-a renunţat şi la salariul de senator: aproape 3.000 de euro lunar.

Forţa Naţională a prins contur în toamna anului trecut, când Călin Popescu Tăriceanu a divorţat politic de PSD. Câţiva parlamentari ALDE, nemulţumiţi că partidul a ieşit de la guvernare, s-au dezis de Tăriceanu şi au înjghebat o nouă formaţiune, cu scopul de a rămâne la putere alături de PSD. Preşedinte a fost uns Teodor Meleşcanu, pe care PSD l-a numit şef al Senatului chiar în locul lui Tăriceanu. Până la urmă, Guvernul Dăncilă a fost debracat prin moţiune de cenzură, Meleşcanu a pierdut a doua funcţie în stat ca urmare a unei decizii CCR, aşadar Forţa Naţională şi-a pierdut în doar câteva luni până şi statutul de partid-breloc al PSD. În weekend, Teodor Meleşcanu a anunţat că renunţă la funcţia de preşedinte invocând pandemia. 

În acest moment, Forţa Naţională mai numără trei parlamentari: Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Marian Cucşa, toţi proveniţi ALDE. În mod paradoxal, un partid fără preşedinte, fără structuri, născut strict pe bază de traseism, cu doar trei deputaţi, înghite zeci de mii de euro pe lună din bugetul statului, în condiţiile în care România resimte deja criza economică generată de coronavirus: aproape 1 milion de români au intrat în şomaj tehnic. În primele trei luni din 2020, Forţa Naţională a primit 315.850 lei - aproximativ 65.000 euro. Lunar, în conturile partidului condus până acum de Meleşcanu au intrat 105.283 lei - aproximativ 22.000 de euro. Estimarea Autorităţii Electorale Permanentă (AEP) de la începutul anului arăta că, în 2020, Forţa Naţională va primi în total 1.263.400 lei. Mai exact, 263.200 de euro. Deci statul cheltuie peste un sfert de milion de euro cu un partid-fantomă.

Forţa Naţională a profitat de blatul Ponta-PNL

Cum a ajuns Forţa Naţională să primească bani de la stat? În decembrie anul trecut, liderul ProRomânia Victor Ponta a negociat cu premierul Orban, iar un deputat din partidul său - Titus Dobre- a depus un amendament la legea bugetului pe 2020, prin care, doar anul acesta, vor primi finanţare de la stat toate partidele care au parlamentari, nu doar cele care au participat la alegerile din 2016, aşa cum impunea legea până la finalul anului trecut. Amendamentul era cu dedicaţie pentru ProRomânia, partid care nu a participat la alegerile parlamentare din 2016, dar care, la 1 ianaurie 2020, număra aproape 30 de parlamentari transferaţi de la PSD. Guvernul Orban a acceptat propunerea lui Ponta. De ce? ProRomânia pusese umărul la trântirea Guvernului Dăncilă, deci Ponta şi-a primit răsplata. Astfel, ProRomânia  încasează anul acesta peste 1,5 milioane de euro de la stat, deşi la alegerile din urmă cu patru ani nici măcar nu exista ca partid. De înţelegerea Ponta-Orban a profitat indirect şi Forţa Naţională, care va primi peste un sfert de million de euro doar pentru că există în scripte capartid.

Meleşcanu renunţă la funcţie, dar nu la bani

Teodor Meleşcanu a demisionat din funcţia de preşedinte al Forţei Naţionale, invocând interesul naţional. „Lumea întreagă duce o luptă de supravieţuire cu virusul Corona. Ţara mea trece prin cele mai dificile momente din acest secol. Cetăţenii au nevoie de conducători care să îşi concentreze eforturile pentru salvarea României. Astazi am hotărât să mă retrag din Forţa Naţională, ca să pot să îmi dedic toată energia şi experienţa poporului meu. Nu este timpul luptelor politice! Voi sprijini orice act legislativ, orice acţiune care serveşte românilor”, a anunţat Meleşcanu, sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook.

Totuşi, fostul lider al Forţei Naţionale va rămâne parlamentar. „Fiind un senator independent, voiputea acţiona pe baza conştiinţei mele. Forţa Naţională are loc pe scena politică românească. Le doresc să câştige încrederea românilor. Azi, în zilele acestea, este timpul ca vorbele celebre ale lui JF Kennedy să fie inversate: cetăţenii au dreptul să ştie ce face ţara pentru ei, ce fac politicienii pentru pacienţi, pentru doctori, pentru fiecare cetăţean român. Eu mi-am servit poporul, nu politicienii momentului, aşa voi face şi de acum înainte, ca senator independent”, a completat fostul preşedinte al Forţei Naţionale.

Teodor Meleşcanu e, oficial, senator independent, însă activează în grupul PSD. Ca parlamentar, încasează o leafă de 14.000 de lei lunar, la care se mai adaugă diurne şi cheltuiele de cabinet, plus o pensie de aproape 9.000 de lei lunar, ca fost diplomat. Aşadar, în vremuri de criză, ca să-şislujească poporul, Meleşcanu a renunţat la o funcţie onorifică (preşedinte de partid), dar n-a demsionat din Parlament, de unde stoarce peste 3.000 de euro lunar, deşi legislativul se întruneşte online, când şi când.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite