Partidele, între spectrul sciziunilor şi al gestionării orgoliilor interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Partidele Puterii vor încerca să evite crizele interne şi din Coaliţie, PNL fiind formaţiunea văzută ca un butoi cu pulbere, în timp ce Opoziţia va încerca să puncteze electoral toate bâlbele guvernanţilor.

PSD, cel mai mare partid al Coaliţiei de guvernare, va încerca să menţină echilibrul în interior, astfel încât să mulţumească aproape toate organizaţiile, în special prin  distribuirea echitabilă de resurse autorităţilor locale. Marcel Ciolacu va încerca să mulţumească toate taberele din PSD: apropiaţii săi, echipa Stănescu-Firea, precum şi filialele care în interior au fost critice, în special organizaţiile din Moldova. Social-democraţii vor sta cu ochii mereu pe sondaje, iar pentru a fi cât mai sus, vor încerca să joace în mod cât mai abil responsabilitatea pentru zona socială a guvernării, acolo unde vor marşa pe promovarea creşterilor de salarii, pensii şi alocaţii. De asemenea, un pariu al PSD va fi gestionarea Ministerului Transporturilor, acolo unde Sorin Grindeanu e monitorizat cu atenţie pentru fiecare kilometru de autostradă.

Bisericuţele din PNL

PNL stă sub zodia tensiunilor interne, atât între cei mai importanţi poli de imagine, Florin Cîţu şi premierul Nicolae Ciucă, dar şi între preşedintele partidului şi liderii din teritoriu. În ceea ce priveşte relaţia cu premierul Ciucă, Florin Cîţu va miza pe rolul liberalului care în mod constant va face opoziţie în interiorul Coaliţiei, pentru a promova măsurile de dreapta, în timp ce Nicolae Ciucă va juca rolul de mediator între PNL şi PSD. Cealaltă problemă este cea cu liderii din teritoriu, fiind nemulţumiri faţă de comportamentul lui Cîţu. De aceea, potrivit informaţiilor „Adevărul”, în PNL este pregătită demararea procesului de organizare a unui Congres extraordinar în vară, însă marea problemă este cine să fie susţinut în competiţia contra lui Cîţu. Singurul lider care încearcă să-şi adune oaste în prezent este Iulian Dumitrescu (prim-vicepreşedinte şi şef al CJ Prahova). 

De asemenea, PNL are două ţinte pe care le urmăreşte în 2022: să piardă cât mai puţini oameni şi lideri din organizaţiile locale, dar şi să bată palma pentru o fuziune cu PMP sau cu ALDE. Potrivit surselor „Adevărul”, PNL este în discuţii atât cu PMP, cât şi ALDE, pentru o fuziune prin absorbţie. Condiţiile clare sunt fără Traian Băsescu şi Călin Popescu-Tăriceanu. Nu în ultimul rând, partidul Forţa Dreptei a disidenţilor din PNL, în frunte cu Orban, va încerca să facă opoziţie la PNL şi PSD în Parlament, dar şi să rupă cât mai mulţi lideri din localităţi, astfel încât până la finalul lui 2022 să ajungă să aibă organizaţii în jumătate din unităţile administrativ-teritoriale. 

UDMR va încerca în următorul an să păstreze o relaţie bună atât cu PSD, cât şi cu PNL. Relaţia cu PNL a început să fie mult mai rece, după ce la negocieri partidul condus de Kelemen Hunor a făcut front comun cu PSD pentru a-şi menţine toate ministerele, inclusiv mult-râvnitul portofoliu al Dezvoltării, deşi ponderea UDMR în Coaliţie e mult mai mică faţă de formula cu USR la guvernare. 

Competiţia din Opoziţie

Pentru Uniunea Salvaţi România (USR), 2022 va însemna mobilizare pentru a pune bazele unei opoziţii puternice faţă de partidele aflate la guvernare. Concret, după despărţirea definitivă de PNL, formaţiunea va urmări să contureze un pol greu de opoziţie, mizând pe elaborarea unor proiecte parlamentare bine fundamentate, care să ridice ştacheta şi care să legitimeze formaţiunea ca o alternativă concretă la actuala formulă guvernamentală, în contextul alegerilor din 2024. 

Partidul condus de George Simion şi Claudiu Târziu, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), va face opoziţie dură prin scoaterea oamenilor în stradă şi provocarea de scandaluri în Parlament. De altfel, temele care scindează societatea, precum Certificatul COVID, vor fi muniţie pentru AUR, formaţiunea nefiind interesată de negocierea adoptării unor proiecte legislative. De asemenea, o provocare pentru AUR va fi păstrarea tuturor membrilor partidului, în condiţiile în care PNL şi PSD îi curtează pe o parte dintre aceştia.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite