Consultări la Cotroceni. PNL a mers la Iohannis cu propunere de premier şi preşedinte al Camerei Deputaţilor. PSD merge pe varianta Rafila FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Presidency.ro
FOTO Presidency.ro

Consultările de la Palatul Cotroceni au avut drept rezultat înaintarea a patru nume de posibili premieri, dar preşedintele a subliniat că încă nu e conturată o majoritate parlamentară. Şeful statului a anunţat luni seară că nu va anunţa numele unui nou premier până când nu au loc noi negocieri între partide.

GALERIE FOTO

UPDATE Klaus Iohannis a anunţat că e nevoie ca partidele să mai vină pentru încă o rundă de consultări la Palatul Cotroceni.

UPDATE Kelemen Hunor, liderul UDMR, a precizat faptul că delegaţia sa a vorbit mai mult aspecte legate de proiecte şi principii, nefiind avansat niciun nume de premier: Primul lucru e să existe încredere între parteneri. Să combinăm arg politice cu aritmerica parlamentară. Dacă mergem pe aritmetică introdocem conflictul şi tensiunea. Trebuie să introducem şi compromisul. Cel care a câştigat cele mai multe mandate în coaliţie trebuie să aibă un prim-ministru.. Ar fi de dorit să ajungem la o înţelegere cât mai repede. Firesc era să avem şi noi o propunere. Nu am pronunţat azi numele. Nu am vrut să creştem zgomotul de fond”

UPDATE: Reprezentanţii minorităţilor etnice din România au ajuns la Palatul Cotroceni pentru consultările care au loc, luni, între preşedintele României şi patridele politice.

Delegaţia grupului minorităţilor pentru consultările de la Cotroceni este compusă din Varujan Pambuccian (liderul Uniunii Armenilor din România), Dragoş Zisopol (membru al Uniunii Elene din România), Silviu Vexler (deputat al comunităţii evreieşti din România) şi Ovidiu Ganţ (reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România).

Reprezentanţii minorităţilor nu au anunţat public o propunere pentru funcţia de premier, dar au arătat că îi vor prezenta preşedintelui Iohannis priorităţile lor pentru următorii patru ani.

„Mai degrabă vom discuta cu preşedintele lucruri mari, care ne interesează, chestiuni de proiecţii pentru următorii patru ani. Să vedem acum ce va propune preşedintele, pentru că dânsul ne-a invitat, dânsul are iniţiativa”, a declarat Varujan Pambuccian, citat de Agerpres.

UPDATE: Reprezentanţii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) au ajuns în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Delegaţia UDMR pentru consultările de la Palatul Cotroceni este formată din Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás, Bíró Rozália şi Antal Árpád.

UDMR nu a anunţat public o propunere pentru funcţia de premier, însă a negociat cu PNL şi USR-PLUS pe tema comisiilor parlamentare.

UPDATE Reprezentanţii AUR au anunţat că l-au propus premier pe Călin Georgescu şi că nu vor accepta participa la nicio guvernare politică. Mai mult, George Simion a subliniat că i-au cerut lui Klaus Iohannis redeschiderea şcolilor.

UPDATE Delegaţia AUR a întârziat un sfert de oră la consultările de la Cotroceni.

Reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) – conduşi de co-preşedintele formaţiunii, George Simion – au ajuns în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, căruia îi propun să îl desemneze premier pe Călin Georgescu. Alături de George Simion, participă la consultări şi avocata Diana Şoşoacă, precum şi fostul ziarist Claudiu Târziu (co-preşedinte AUR). 

Întâlnirea AUR cu preşedintele a început cu o întârziere de câteva minute, după ce reprezentanţii formaţiunii au încercat să intre la consultări pe la intrarea de la Muzeul Palatului Cotroceni, nu pe la intrarea din Piaţa Leul.

Înainte de întâlnirea cu preşedintele, George Simion a scris un mesaj pe Facebook: „Azi mă «consult» cu Iohannis. Îmi daţi o mânuţă de ajutor ca să îl batem în Likeuri? Hai să creştem azi la 650 mii!”. Până la începerea consultărilor George Simion a strâns 26.000 de like-uri. 

Călin Georgescu a fost în perioada 1997-2013 director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă. El a mai fost secretar general în Ministerul Mediului şi director al Directiei Organizaţii Economice Internaţionale în Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE Ludovic Orban: I-am prezentat preşedintelui poziţia de principiu a PNL. PNL, consecvent acţiunii politice şi angajamentelor din campania electorală, rămâne dedicat obiectivului de a forma un Guvern de centru-dreapta. I-am prezentat mandatul acordat de BPN către echipa de negociere. Formarea unui guvern de centru-dreapta, cu posibili parteneri USR-PLUS, UDMR, cu un program de guvernare care să prezinte măsurile planului de dezvoltare a României. I-am prezentat că propunerea noastră e Florin Cîţu. De asemenea, am spus că vrem ca preşedinţia Camerei să fie deţinută de preşedintele PNL. L-am informat de dorinţa noastră de a continua negocierile, pentru a ajunge la un rezultat care să permită învestirea unui guvern în timp rezonabil. 

Sigur că negocierile nu se desfăşoară atât de rapid cum am fi vrut noi. 

Nu suntem de acord cu nicio participare la guvernare a PSD. PSD a ţinut pe loc România.

Sunteţi dispus să renunţaţi la şefia Camerei Deputaţilor?

Sunt dispus să duc negocierile în conformitate cu mandatul PNL. Mandatul PNL este în această posibilă majoritate un partener puternic. A demonstrat că are capacitatea de a guverna.

Se poate ajunge la o competiţie, dacă nu suntem la un acord privind. 

Iohannis susţine candidatura dvs la Camera Deputaţilor?

PNL a susţinut acest mandat. Majoritatea pe care o avem e o majoritate de zece voturi. E nevoie de multă experienţă, vin proiecte pe domeniul fiscal, economic. Sunt argumente de natură politică, cât şi argumente care ţin de experienţa politică, de capacitatea pentru a avea majorităţi pentur proiecte

Sugeraţi că Barna nu are experienţă?

Eu am vorbit despre mine.

Sunt dispus să duc negocierile în conformitate cu mandatul PNL. Mandatul PNl este în această posibilă majoritate un partener puternic. A demonstrat că are capacitatea de a guverna

UPDATE: Reprezentanţii USR-Plus – în frunte cu şeful patridului Dan Barna –  au ajuns la Palatal Cotroceni pentru a-i prezenta şefului statului propunerea patridului pentru funcţia de premier, în persoana lui Dacian Cioloş.

„Bine aţi venit la consultări. Tema e clară: o posibilă majoritate, un posibil guvern. Multumesc, băieţi”, le-a spus preşedintele Klaus Iohannis reprezentanţilor USR-Plus. 

UPDATE Liderul PSD a subliniat după consultări că şeful statului a recunoscut victoria social-democraţilor din alegeri şi a apreciat persoana pe care o propun. „Preşedintele a recunoscut şi chiar ne-a felicitat că PSD a câştigat aceste alegeri. De asemeni a spus că propunerea PSD în persoana domnului Rafila e o propunere onorabilă. A menţionat că acele negocieri ridicole, pe lângă Constituţie, de la Vila Lac 1, nu au ce căuta într-o democraţie reală şi vom aştepta finalizarea tuturor negocierilor pentru a trage o concluzi”, a declarat Marcel Ciolacu luni.

UPDATE Delegaţia PNL este din cinci persoane, nu şase, cum era precizat în anunţul de ieri. Spre deosebire de întâlnirea cu PSD, Klaus Iohannis a cerut tăierea sunetului şi a transmisiei imediat după ce s-a aşezat pe scaun.

UPDATE Au început consultările de la Palatul Cotroceni. 

„Bine aţi venit! Tema discuţiei de astăzi e evidentă. Doresc să ştiu opinia dvs despre formarea unei majorităţi. O variantă. Vreau să ştiu varianta pentru formarea unui guvern”.

Întrevederea social-democraţilor cu preşedintele Iohannis a durat aproximativ un sfert de oră, la 11.20 aceştia părăsind Palatul Cotroceni spre sediul din Kiseleff. 

***

Primul partid care intră la consultări este PSD, la ora 11.00, formaţiune care îl propune ca premier pe medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: 

Al doilea partid care va merge să se vadă cu Klaus Iohannis este PNL, de la ora 12.00. Liberalii îl propun ca premier pe Florin Cîţu. 

Alianţa USR-PLUS va fi primită de preşedinte de la ora 13.00, propunerea acesteia fiind Dacian Cioloş. 

De la ora 14.00 va fi primită delegaţia AUR, care ar putea să îl propună ca premier pe Călin Georgescu. 

UDMR va merge la consultări de la ora 15.00, însă fără a avea o variantă de premier, iar de la ora 16.00 e programat Grupul minorităţilor naţionale. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite