Partidele mai au o sâptâmănă pentru a face propuneri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Fostul ministru al Muncii, Sulfina Barbu
Fostul ministru al Muncii, Sulfina Barbu

Reprezentanţii partidelor în comisia pentru elaborarea legii electorale vor prezenta săptămâna viitoare propuneri în privinţa pragului electoral sau a reprezentării minorităţilor, a declarat, astăzi, preşedintele Comisiei, Sulfina Barbu.

"Până săptămâna viitoare membrii comisiei vor trimite amendamente. Am stabilit ca reprezentanţii partidelor din comisie să vină cu puncte de vedere pe cele 12 propuneri de acte normative de modificare a legii 35, se analizează de către fiecare partid parlamentar, inclusiv de reprezentantul minorităţilor, iar săptămâna viitoare, în funcţie de observaţiile partidelor, stabilim principiile pe care vom merge în continuare", a precizat Barbu.

Sulfina Barbu a mai adăugat că şedinţele comisiei nu sunt publice.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat că USL are deja pregătit un proiect de modificare a legii electorale, cel al lui Victor Ponta şi Crin Antonescu, potrivit căruia alegerile trebuie să se desfăşoare într-un singur tur, iar cel care obţine cele mai multe voturi în colegiu să fie declarat câştigător.

Duşa a menţionat că exista o prevedere în acest proiect de lege şi de sancţionare a traseismului politic, iar USL va insista pe acest lucru.

Liderul deputaţilor progresişti, Eugen Nicolicea, a declarat că UNPR susţine reducerea numărului de parlamentari la 300 şi că votul uninominal pur exclude pragul electoral.

"Primul lucru pe care trebuie să-l precizez este că principiile obligatorii sunt cele care derivă din referendumul în care populaţia s-a pronunţat pe reducerea numărului la 300 de parlamentari. Acest principiu este însuşit de partidul nostru şi nu poate fi negociat. Avem şi alte principii, dar acestea vor fi enunţate la prima şedinţă. Vă enunţ câteva dintre ele: eliminarea acelor posibilităţi, dacă nu eliminarea, micşorarea lor, ca de pe locul 2 sau 3 să acceadă în Parlament", a spus Nicolicea.

Acesta a adăugat că UNPR nu susţine votul obligatoriu şi că, în privinţa traseimului, trebuie văzută poziţia Curţii Constituţionale.

"Să interzici trecerea unui parlamentar la alt grup sau darea lui afară evident trebuie să interzici mandatul, care nu este imperativ în Constituţie şi mai ales ceea ce este mai grav trebuie să elimini acel articol din Constituţie care spune că deputatul este în serviciul poporului", a explicat Nicolicea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite