Partidele se „fardează“ cu jurnalişti: de la Firea la Rareş Bogdan şi Moise Guran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moise Guran a anunţat miercuri seară că a „comentat de pe margine suficient”, motiv pentru care a decis să se înscrie în USR. De altfel, în ultimii ani, tot mai mulţi jurnalişti au trecut „de pe margine” direct în interiorul principalelor partide din România, unii dintre ei reuşind să urce rapid în funcţii de conducere.

„Nu detest nimic mai mult decât un jurnalist care îşi abandonează meseria pentru a intra în politică”, scria pe Facebook Moise Guran în 2015. Câţiva ani mai târziu însă, acesta se înscria în USR, precizând că  „las totul în urmă, definitiv, căci nu există cale de întoarcere la meseria pe care am făcut-o până acum pentru a merge acolo unde sa iau decizii”. Fostul jurnalist a explicat că „impulsul” pentru a se implica în politică l-a avut pe 10 august 2018, la momentul în care jandarmii au reprimat în mod violent protestul diasporei din Piaţa Victoriei din Bucureşti. Moise Guran şi-a început cariera publicistică în 1994, la Tineretul Liber, după care a trecut pe la mai multe televiziuni, printre care Antena 1, TVR, sau Digi24. De la aceasta din urmă pleacă în 2015, după mai puţin de un an, pentru a prezenta şi realiza emisiunea „România în direct” la postul de radio Europa FM. În 2019, acesta a moderat singura dezbatere electorală dinainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, la care au participat Theodor Paleologu, Dan Barna şi Kelemen Hunor.

Dacă pentru acesta din urmă „nu mai există cale de întoarcere”, pentru Rareş Bogdan, intrat anul trecut în PNL, politica şi jurnalismul se îmbină. Fosta vedetă de televiziune al postul Realitatea TV, cunoscut drept un aspru critic al PSD, lua anul trecut decizia de a se implica în campania pentru europarlamentare a liberalilor, fiind cap de listă. Iniţial, se gândea să facă în weekend-uri emisiune. S-a răzgândit şi a fost ales şi prim-vicepreşedinte al PNL, iar acum e liberalul care are prima şansă să concureze în faţa primarului Gabriela Firea, fost om de televiziune, pentru funcţia de primar al Capitalei.

Amnezia lui Firea

Un pol important de putere in PSD, Gabriela Firea, a susţinut că nu şi-a dorit niciodată să intre în politică, dar a fost în cărţi inclusiv pentru o candidatură la prezidenţiale. În 2002, pe vremea când aceasta prezenta ştirile la Antena 1, Firea apărea pe coperta unei reviste, cu titlul „Decât politician, mai bine casnică”. Cu toate astea, zece ani mai târziu, în 2012, aceasta se înscria în PSD şi prindea un loc eligibil de senator. În 2016, a fost desemnat candidatul social-democraţilor pentru Primăria Capitalei, alegeri care avea să le câştige obţinând un scor de 42%.

În acelaşi an, o altă vedetă TV intra în politică în rolul de candidat pentru Primăria Capitalei. Robert Turcescu s-a înscris în 2016 în PMP, încurajat de Traian Băsescu, care milita pentru un schimb de generaţie. Cu toate astea, Turcescu a obţinut un scor modic de 6,46% la alegerile pentru Bucureşti, pentru ca mai apoi să primescă drept compensaţie de la partid un loc eligibil de deputat în legislatura 2016-2020. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite