Parola? „Saakaşvili”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a distrus justiţia şi statul de drept, coaliţia PSD-ALDE trece la firescul pas următor: încălcarea flagrantă a unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti fundamentale.

La Toploveni Jandarmeria a ridicat pe sus oameni care doreau să îşi exercite dreptul de a protesta, garantat de articolul 39 din Constituţia României, privind libertatea întrunirilor. Sigur, în ultimii ani această libertate esenţială în orice stat democratic a fost tot mai mult erodată de autorităţi, sub diferite pretexte de natură administrativă. Protestele, fie ele paşnice, paşnice mereu deranjează puterea politică.

Nu este primul abuz de acest gen. Cei identificaţi de Jandarmerie drept „capi ai protestelor” au simţit pe pielea lor cum organul găseşte de cuviinţă a-i trata pe cetăţenii care le plătesc lefurile. Însă este primul abuz atât de flagrant şi făţiş, fără nici un fel de perdea sau alibi, cu singurul scop de a asigura că nu sunt deranjate sensibilităţile conducătorului iubit. Poate că nu ar trebui să fim surprinşi. În fond, vorbim de aceeaşi instituţie care în 10 august a gazat şi bătut fără discriminare femei, bătrâni, copii, turişti străini sau reprezentanţi ai presei internaţionale.

Doar câteva zile mai târziu, la Târgovişte, am văzut nişte scene frizând absurdul, parcă desprinse dintr-o distopie orwelliană. A fost închisă circulaţia către şi prin oraş, ca nu cumva să fie perturbat în vreun fel marele miting al partidului-unic. Sigur, asta s-a întâmplat doar în cazul muritorilor de rând. Cei mai egali dintre egali au primit parola care să le confirme statutul pentru caşchetele care s-au transformat în sclavii PSD-ului. Explicaţia Poliţiei Rutiere, cum că aşa au hotărât organizatorii, este halucinantă. Păi dacă data viitoare decid că nu mai ai voie să ieşi din casă când partidul defilează prin oraş? Sau eventual că nu mai poţi să o faci fără un steguleţ al partidului iubit?

Şi mai îngrijorător este că opoziţia nu vine cu soluţii concrete pentru a recredibiliza aceste instituţii în ochii cetăţeanului. În schimb ni se oferă lamentări şi asigurări că lucrurile vor sta mai bine, odată ce vine ea la putere. Însă am văzut deja cum stau lucrurile: Guvernul Cioloş a încercat o profesionalizare a instituţiilor statului şi scoaterea lor de sub controlul politic. După doar trei ani guvernarea PSD-ALDE a reinstaurat controlul absolut, mai strâns şi sufocant decât niciodată.

Poate că reprezentanţii partidelor de opoziţie ar trebui să arunce o ocheadă peste modelul oferit de Mihail Saakaşvili în Georgia. Fostul preşedinte a hotărât împreună cu cabinetul său dizolvarea Ministerului de Interne şi a Poliţiei Rutiere. Au fost disponibilizaţi zeci de mii de angajaţi pentru a eradica de la rădăcină corupţia şi celelalte probleme sistemice ce măcinau instituţiile care ar trebui să reprezinte garantul legii şi să asigure ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului, nu să se comporte ca garda pretoriană a partidului aflat la putere.

Oamenii care au vândut demnitatea uniformei pe care o poartă pentru câteva sute de lei în plus la salariu nu mai au ce căuta să o reprezinte. Ei s-au transformat din reprezentanţii statului şi ai cetăţeanului român în mercenarii privaţi ai lui Liviu Dragnea şi PSD-ului. E nevoie ca opoziţia să scoată bisturiul şi să taie în carne vie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite