Parlamentul devine instanţă de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen de Vali Ivan
Desen de Vali Ivan

Parlamentarii vor să schimbe regulile de ridicare a imunităţii, încercând să le ofere o protecţie suplimentară colegilor care au probleme cu legea.

Senatorii şi deputaţii vor să aibă acces la probele din dosarele colegilor şi să ia deciziile privind ridicarea sau nu a imunităţii pe baza acestora. Prevederile au fost introduse în statutul deputaţilor şi senatorilor discutat în aceste zile de liderii grupurilor parlamentare. 

Potrivit proiectului de statut, solicitarea de arestare, reţinere sau percheziţie a unui parlamentar trebuie însoţită de temeiul legal, motivele concrete, dar şi de probele pe care se bazează.

Documentele trebuie trimise de ministrul Justiţiei preşedintelui Camerei din care face parte respectivul parlamentar.

Aceleaşi documente sunt solicitate şi în cazul aprobării începerii urmăririi penale a miniştrilor care au şi calitatea de parlamentari.

Documentele ajung, ulterior, la Comisia Juridică a Camerei respective.  Parlamentarii vor să schimbe şi mecanismul de luare a deciziilor în această comisie. Astfel, raportul comisiei va face referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum şi la probele înaintate.

Raportul Comisiei Juridice va fi trimis plenului, care va avea decizia finală.

Practic, pe baza probatoriului, senatorii şi deputaţii vor emite o decizie echivalentă cu o sentinţă judecătorească în care spun dacă sunt sau nu de acord cu reţinerea, arestarea,  percheziţia sau urmărirea penală.

Criticile specialiştilor

Specialiştii în drept au subliniat lacunele din viitorul statut al senatorilor şi deputaţilor, care poate juca rolul de paravan în faţa legii. Cristina Guseth,  directorul  Freedom House România, o instituţie recunoscută pentru rapoartele privind  „stadiul  democraţiei“, crede că articolul din noul statut, care stipulează că probele relevante din dosar trebuie puse de către Parchet la dispoziţia parlamentarilor din Comisia
Juridică, ar pune în pericol ancheta.

„Parlamentul este un for legislativ, nu are capacitate jurisdicţională. Nu poate evalua probele dintr-un dosar, nu se poate transforma în instanţă. Prin faptul că parlamentarii solicită probele din dosar, acestea pot deveni publice, iar inculpatul ar putea să-şi schimbe atitudinea, ceea ce ar periclita ancheta în desfăşurare“, a declarat Cristina Guseth, pentru „Adevărul“.

Aceasta susţine că modificarea statutului parlamentarilor trebuie să se pună în acord cu cerinţele stipulate în MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare al UE), cu scopul de a grăbi procesul de ridicare a imunităţii parlamentare.

Avocatul Elenina Nicuţ este de părere că noile modificări din statutul senatotrilor şi deputaţilor vor aduce „o putere de decizie nepermis de mare pentru parlamentari“. „Prin accesul senatorilor şi deputaţilor din Comisia Juridică la probe se înlătură, în mod evident, caracterul confidenţial al urmăririi penale. Este un amestec al Legislativului în acţiunea procurorilor“, a spus, tranşant, Elenina Nicuţ. ;

Cine îşi asumă paternitatea legii?

Modificările au fost introduse în proiectul legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, discutat de Comisia de Regulament.

Oficial, parlamentarii s-au reunit pentru a modifica prevederile din Statut referitoare la cheltuielile Legislativului, în sensul reducerii acestora. 

Preşedintele comisiei, Nicu Vasilescu (PSD), susţine că parlamentarii şi-ar fi propus să „stabilească paşi concreţi pentru procedurile în materie de rezolvare a solicitărilor ministrului Justiţiei“. El susţine că membrii comisiei nu urmăresc să îi protejeze pe cei cu probleme penale.

Draftul a fost trimis liderilor grupurilor parlamentare care l-au negociat cu preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. Însă,  reprezentanţii Opoziţiei susţin că ei nu ar fi fost părtaşi la discuţii. „Noi am primit propunerile miercuri după-amiază la grupul parlamentar, aceste propuneri nu au fost discutate, negociate cu noi. Le-am distribuit parlamentarilor partidului şi membrilor conducerii“, susţine Mihai Stănişoară, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor.

„În opţiunea USL, probabil PPDD nu are niciun cuvânt de spus. Nu am fost invitaţi şi nu am participat la nicio discuţie“, afirmă Radu Popa, liderul grupului PPDD din Camera Deputaţilor. Proiectul urmează să fie discutat de plenul Parlamentului, care se va reuni săptămâna viitoare în sesiune extraordinară. ;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite