Parlamentul dă iar năvală în bugetul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleşii face ce fac şi tot vin cum iniţiative care riscă să pună bugetul de stat pe butuci  FOTO Inquam Photos
Aleşii face ce fac şi tot vin cum iniţiative care riscă să pună bugetul de stat pe butuci  FOTO Inquam Photos

Rata inflaţiei ajunsă la un nivel-record (13,8% în aprilie) şi un grad de îndatorare de peste 50% din PIB nu i-au convins pe parlamentari să renunţe la proiectele de lege care ar afecta şi mai mult bugetul, prin introducerea de noi sporuri şi măriri de lefuri în administraţia publică.

Săptămâna trecută a trecut tacit de Senat un proiect de lege care creşte lefurile celor din prefecturi, prin ajustarea unor coeficienţi la Legea salarizării. Unele din salariile din administraţia locală ar urma să crească şi cu până la 900 de lei. Mai mult, salariile celor din deconcentratele care au legătură cu Ministerul Sănătăţii şi Educaţiei vor avea un spor de 15% la salariul de bază. Legea a ajuns acum la Cameră şi e presiune pentru adoptarea proiectului, potrivit unor surse politice din majoritatea parlamentară. La Senat, pentru a nu mai exista un scandal pe tema creşterii de lefuri, PNL a retrimis la comisii proiectul, aşa că a trecut tacit.

Sporul de 50%

La Camera Deputaţilor, ca for decizional, urmează să fie discutat în aceste zile un proiect de lege prin care este introdus sporul de 50% pentru personalul din instituţii care lucrează cu fonduri rambursabile, în prezent fiind acordat acest spor doar celor care prestează pe proiecte cu fonduri nerambursabile. Deja iniţiativa figurează pe ordinea de zi de la plen, însă este aşteptat raportul Comisiei de muncă (structura de specialitate), care ar urma să fie dat astăzi, pentru ca iniţiativa să meargă la sesiunea de vot de miercuri. Proiectul a fost votat la Senat de PSD, PNL, UDMR şi AUR, iar USR s-a abţinut, poziţionări care arată că susţinerea este transpartinică.

La Senat, pe ordinea de zi de luni a fost o iniţiativă a doi PSD-işti, prin care cereau schimbarea Legii salarizării unitare astfel încât CL-urile şi CJ-urile să poată stabili coeficienţii de ierarhizare pentru salariile funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din subordinea administraţiei locale. Iniţiativa a fost respinsă, pe motiv că la nivelul Guvernului este o analiză privind Legea salarizării unitare.

Nici Guvernul nu se lasă

În şedinţa de Guvern de astăzi au fost aprobate două Hotărâri de Guvern (HG) de organizare a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar şi a Ministerului Mediului. La MIPE sunt create peste 500 de posturi noi. Surse din administraţia centrală au precizat pentru „Adevărul” că acestea într-adevăr sunt utile, dat fiind volumul mare de muncă pe PNRR şi proiectele operaţionale, însă marea problemă e umflarea schemei de personal la nivelul şefimii. Mai exact, MIPE va avea opt secretari de stat, cu trei mai mulţi ca acum, încă doi subsecretari de stat şi nu mai puţin de patru secretari general-adjuncţi, cu doi mai mulţi ca în prezent. La Mediu, prin noul HG e înfiinţata doar o funcţie de secretar general-adjunct, ceea ce duce numărul acestora la trei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite