PSD blochează numirea lui George Orbean la şefia TVR. Guvernul nu va da ordonanţă pentru a prelungi interimatul Irinei Radu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului nu a întrunit cvorumul necesar la votul pentru numirea lui George Orbean, reprezentantul Guvernului, în funcţia de preşedinte-director al TVR. Conducerea Parlamentului îi cere premierului Dacian Cioloş ca Guvernul să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru numirea unui director interimar până la o nouă şedinţă a Parlamentului.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu: Faptul că nu a fost cvorum astăzi nu este motiv de ordonanţă de urgenţă.

UPDATE Copreşedintele PNL Alina Gorghiu: Este un circ, un teatru absurd pe care îl face acum PSD. Nu este îndeplinită condiţia de cvorum în privinţa numărului de voturi, motiv pentru care va fi reluată procedura. Se pare că unii nu prea înţeleg că era un moment crucial pentru o instituţie publică din România şi mi-e ciudă să vedem că una declarăm, başca facem. Cam toţi liderii PSD astăzi au chiulit de la plen şi de la acest vot important. Nu pot să înţeleg poziţia asta a PSD de a avea orice funcţie publică din România şi de a cuceri orice redută. Dacă nu are domnul Dragnea şi TVR, nu mai poate dormi noaptea. Probabil că marţi vor respinge propunerea Guvernului. O propunere tehnică, venită din partea Guvernului nu poate fi uşor digerată de PSD'', a subliniat Gorghiu.

UPDATE  Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: Sunt profund dezamăgit că, din Consiliul de Administraţie al TVR, nu s-a găsit a se face o altă propunere decât o persoană care nu are facultatea terminată la vârsta de 40 de ani. Lucrul acesta mi se pare definitoriu pentru modul în care selectăm şi numim, sigur, din fericire nu s-a ajuns la confirmare prin vot, dar propunem persoane care nu au nici cea mai mică competenţă pentru a ocupa acest post.  Unul dintre membrii CA are în mod clar din partea CNSAS aviz de colaborator al fostei Securităţi. Dacă propunea altcineva, poate nu mă mira atât de tare, dar nu pot să nu mă mir că această propunere vine chiar din partea preşedintelui României.

UPDATE Validarea preşedintelui director general al TVR în persoana lui George Orbean, ales de Consiliul de Administraţie, nu a întrunit miercuri cvorumul necesar în plenul reunit al Parlamentului, în urma numărării voturilor. Soluţia pe care o cere conducerea Parlamentului este ca premierul Dacian Cioloş să dea ordonanţă de urgenţă pentru a fi numit un şef interimar. În acest moment, Irina Radu, susţinută de PSD, ocupă funcţia de preşedinte-interimar al TVR, mandat care îi expiră astăzi. La exprimarea votului, 199 de parlamentari au răspuns ”prezent”, în condiţiile în care cvorumul necesar era 272. Înaintea votului, la apelul nominal se constatase prezenţa a 274 de parlamentari.

UPDATE Plenul reunit al Parlamentului a reuşit cu greu să înceapă şedinţa din lipsă de cvorum. Liberalii au acuzat PSD că boicotează şedinţa pentru că sunt nemulţumiţi de propunerea ca George Orbean să fie noul şef al TVR. Liderii de grup au luat o pauză de consultări pentru a ajunge la un acord. În acest timp, preşedintele Valeriu Zgonea l-a sunat pe premierul Dacian Cioloş pentru a găsi o soluţie, propunerea PSD fiind de a da Guvernul o ordonanţă de urgenţă, prin care să fie numit un preşedinte interimar, în condiţiile în care mandatul Irinei Radu expiră astăzi. Ulterior, parlamentarii s-au întors în sala de plen, unde cvorumul a fost asigurat la limită, prin prezenţa a 274 de deputaţi şi senatori în plen. La începutul şedinţei erau prezenţi 147 de deputaţi şi senatori, iar cvorumul pentru vot final este de 272.

Proaspăt votat de Parlament, noul Consiliu de Administratie (CA) al TVR a avut, ieri, ca primă sarcină alegerea dintre membrii săi a unui preşedinte-director general, pe care să-l propună Parlamentului. George Orbean, propunerea Guvernului Cioloş, a obţinut cu un vot mai mult decât Irina Radu, actualul preşedinte interimar al TVR, propunsă de PSD.

Rezultatul votului i-a luat prin surprindere pe social-democraţi, care se aşteptau ca Irina Radu să devină director plin al televiziunii publice. De aceea, şedinţa plenului reunit, în care ar fi trebuit să se voteze propunerea CA de preşedinte-director, a fost suspendată din lipsă de cvorum, urmând ca votul să fie acordat astăzi. Tocmai de aceea Zgonea a oprit votul pentru că a fost o surpriză pentru noi. Dragnea va negocia cu Cioloş şi vom decide mâine, înainte de şedinţă, cum vom vota“, au declarat surse din PSD.

Angajaţii TVR s-au răsculat împotriva PSD

Cum s-a ajuns la această situaţie neaşteptată, în special, pentru PSD, care o dădea ca sigură pe Irina Radu la şefia TVR? Consiliul de Administraţie al TVR este format din 13 membri: Irina Radu (PSD), Doina Gradea (PSD), Alfred Bulai (PSD) , Oana Stănciulescu (PNL) , Radu Carp (PNL), Debreczeni Hajnal (UDMR) , Ruxandra Garofeanu (UNPR), Valeriu Hadji (ALDE), Raico Cornea (Minorităţi Naţionale), Christel Ţopescu (Preşedinţie), George Orbean (Guvern), Teodor Gabriel Giurgiu (personalul TVR), Monica Ghiurco (personalul TVR). George Orbean a primit voturi din partea reprezentantului Preşedinţiei, a Guvernului, a celor două propuneri din partea PNL, a reprezentantului UDMR şi din partea celor doi reprezentanţi ai salariaţilor din TVR. În total, şapte voturi, cu unul mai mult decât Irina Radu.

Surpriza a venit din partea angajaţilor TVR, de la care PSD se aştepta să voteze în favoarea Irinei Radu. „În situaţia în care a fost propus de către ei reprezentantul Guvernului înseamnă că au încredere în politica pe care Guvernul o are pentru ţinerea în viaţă a televiziunii. Sper să ne convingă şi pe noi. Nu ne-au convins până acum. Domnul Cioloş  spunea în urmă cu două săptămâni că nu are soluţii pentru televiziune. Acum, vedem că a găsit un om providenţial. Îi dorim succes“, a explicat Marian Neacşu, secretarul general al PSD, pentru „Adevărul“.

Ultima şansă a Irinei Radu

PSD, alături de UNPR şi ALDE, ar putea răsturna propunerea noului Consiliu de Administraţie la votul din Parlament, care va fi acordat astăzi. Însă, în această situaţie, există riscul ca PSD să genereze un blocaj. Dacă George Orbean pică la votul în Parlament, unde PSD are majoritate, Consiliul de Administraţie trebuie să facă o altă propunere, adică să aleagă, în mod individual, unul din cei 13 membri. Există posibilitatea ca George Orbean să aibă, din nou, cele mai multe voturi.În legea de funcţionare a TVR nu scrie ce se întâmplă într-o astfel de situaţie.

„Nu ştiu dacă legea prevede că poţi să faci aceeaşi propunere pentru că nu o am în faţă, dar să pui la TVR un preşedinte fără studii superioare... Nu cred că mulţi dintre membrii CA ar mai susţine această propunere după ce au văzut prestaţia candidatului şi au aflat nivelul de pregătire. A fost absolut jenant la audieri.  Se vedea că nu avea habar de nimic. Există nişte limite. Culmea tupeului, spune că a făcut Facultatea la Spiru Haret la zi în timp ce era plătit din bani publici să fie la televiziune. Din ce am discutat cu colegii mei, vom vota împotrivă“, a spus Gerogică Severin, preşedintele Comisiei de Cultură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite